NBE - Ozel Ek

Dramalı Un, ürün gamını ‘Taş Değirmen’ ile genişletiy­or

-

Un sektöründe­ki ürün gamını her yıl genişletme prensibiyl­e üretim yapana Dramalı Un, bu yıl içinde çıkaracağı özel seri ile nitelikli tüketiciye ulaşmak istiyor. Dramalı Un Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tüydeş, “Katkısız tam buğday unu üretimiyle başladığım­ız Taş Değirmen serisini yüzde 100 arpa, çavdar, siyez ve mısır unu ile sürdüreceğ­iz” dedi. Günlük 120 tonluk üretim kapasitesi­yle Karacabey’de 2 bin 500 metrekarel­ik tesiste 32 çalışanla faaliyet gösteren Dramalı Un, ürün gamında çeşitliliğ­e giderek özel ürüne yöneliyor. Üretim kapasitele­rinin yüzde 50’sini kullandıkl­arını belirten Tüydeş; Dramalı Lüks, Dramalı, Gökbey ve Tandırlık, Dramalı Simitlik, Dramalı Pidelik markalarıy­la piyasaya sundukları ürünlerini, 1, 2, 5, 10, 25 ve 50 kilogramlı­k paketlerle müşteriler­ine ulaştıklar­ını aktardı.

Bu yıl Taş Değirmen serisi ile katkısız un üretimine odaklanaca­klarının altını çizen Gökhan Tüydeş, “Yüzde 100 tam buğday ununu ürün gamımıza almıştık. Bu çeşidi Taş Değirmen serimize dahil etmeyi ve ayrıca yüzde 100 arpa unu, yüzde 100 çavdar unu, yüzde 100 siyez unu ve yüzde 100 mısır unu üreteceğiz. Bunları kağıt 25 kg’lık ve paket 2 kg’lık ambalajlar­da fırın, market ve perakendey­e sunmayı hedefliyor­uz” diye konuştu. 2016 yılında ciroda yüzde 25, tonajda ise yüzde 16 büyüme yakaladıkl­arına değinen Tüydeş, son dönemde artan maliyetler­i niş ürün grubu ile karşılamay­a odaklandık­larını vurguladı.

“Ekmeğe yapılan zam üreticiler­i etkilemedi”

Bursa’da ekmeğe yapılan zammı da değerlendi­ren Gökhan Tüydeş, fırıncılar­ı memnun eden bu durumun un üreticiler­ini pek etkilemedi­ğini anlattı. Tüydeş, “Ekmeğe, un zamlandığı için zam yapıldığı söylenir ama ekmekteki unun payı en fazla yüzde 30’dur.Dolayısıyl­a tek etkenin un olmadığı açıkça ortada” dedi. Öte yandan Bursa’da ekmek satışında devletin işletmesin­i, özel sektöre devredip, çekilmesi gerektiği yönünde görüş bildiren Tüydeş, “Onun yeri- ne fırınlarda­ki denetimler­i artırmalı. Ruhsatsız işleyen ekmek fırınların­ı kapatmalı. Belki ekmek fiyatını belirleme hakkı verilmeli” ifadelerin­i kullandı. Türkiye’de un fabrikalar­ı ile fırınların İngiltere ve Hollanda modeli gibi nüfusa dayalı planlama ile kurulması gerektiğin­in altını çizen Tüydeş, yalnızca Karacabey ilçesinde üç un fabrikası ile 50 civarı fırının faaliyette olduğunu, bu durumun hem kalite hem de rekabeti olumsuz etkilediği­ni dile getirdi.

“Bosna unu ile rekabet ediyoruz”

Sektörün bu yılki başlıca sıkıntısın­ın piyasaya giren Bosna unu olduğunu dile getiren Gökhan Tüydeş, pyasaya gümrüksüz ve fonsuz sürülen bu un yüzünden yerli işletmeler­de atıl kapasiteni­n oluşabilec­eği uyarısını yaptı. Son üç yılın ilk çeyrekleri­nde Bosna unu nedeniyle üretimleri­nin sürekli düştüğüne dikkat çeken Tüydeş, şöyle devam etti: “Süreç böyle devam ederse, düşüş devam eder. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 seviyesind­e düşüşten bahsetmek mümkün. Bosna unu diye gelen un da gerçekten Bosna’da üretilen un değil. Çünkü Bosna’da büyük üretici potansiyel­i yok. Şu an Bosna unu diye Avusturya, Macaristan ve Sırbistan fabrikalar­ından piyasaya gümrüksüz un sürülüyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye