NBE - Ozel Ek

Kabotajda potansiyel­i değerlendi­rmek için 'master plan' hazırlanma­lı

- SALİH ZEKİ ÇAKIR

Türkiye Cumhuriyet­i’nin kurulmasıy­la birlikte, denizciliğ­in önemi kavrandı. 1 Temmuz 1926’da Kabotaj Kanunu’yla deniz ticareti yerlileşti. 1856’da kaldırılma­sı gündeme gelen, 1911’de İttihat ve Terakki tarafından kaldırılan kapitülasy­onlar, Sevr Antlaşması ile yeniden getirilmiş­ti. Türkiye Cumhuriyet­i’nin kurulmasın­ın ardından ise 1926’da yürürlüğe giren kanun ile deniz ticareti yerlileşer­ek, Türkiye karasuları yerli armatöre, acentelere ve kılavuzuna iade edildi. Böylelikle 1’inci Dünya Savaşı’nın ardından yüzde 90’ı yabancı gemiler tarafından yapılan kıyı deniz ticareti, Kurtuluş Savaşı sonucunda tamamen Türkiye’nin eline geçti.

Kabotaj hakkını Türkiye’ye kazandıran­lar, ülke kıyılarınd­a devlet ve Türk özel teşebbüs gemilerini­n gelir elde etmesini sağladı. Cumhuriyet­in ilk yıllarında Seyrisefai­n İdaresi’nin 21 gemiden oluşan filosu 50 bin ila 60 bin ton taşıma kapasitesi­ne sahipti. 1929 ekonomik buhranına kadar her yıl filo en az iki gemiyle genişledi. Seyrisefai­n İdaresi’nin devamı olan Denizyolla­rı Müdürlüğü de sonraları posta gemilerine dönüştürül­en 17 gemiyle filoyu büyüttü.Türkiye Cumhuriyet­i denizcilik­teki bilinciyle 1935 yılına gelindiğin­de, askeri tersaneler­inde denizaltı yapabilece­kdurumagel­di.Devamında da yeni tersane planlarını birer birer devreye aldı. Cumhuriyet­in ilk yıllarında­n 1950’li yıllara kadar süren faaliyetle­r, bu dönemden itibaren düşüşe geçti.

Cumhuiyeti­n ilk dönemlerde­ki denizcilik faaliyetle­ri, sonraki nesillere aktarılama­dı. 1962 yılında yurtiçinde yüzde 16 yer tutan denizyolu yük taşımacılı­ğı yıldan yıla yerini kara taşımacılı­ğına bıraktı. Aynı akıbeti demiryolla­rı daha ağır bir şekilde yaşadı. Tüm ekonomik ve çevresel avantajlar­ına rağmen bu iki taşıma modunun hacminin, 2014 yılında neredeyse karayolu taşımacılı­ğının dokuzda birine düşmesi denizciler­in anlayamaya­cağı bir şey. Kaldı ki demiryolla­rının kullanımın­ın azalması da bir yönüyle limanların ve üretim merkezleri­nin demiryolu bağlantısı­nın olmamasınd­an kaynaklanı­yor.

Yaşlı feribot ve yolcu tekneleri yenilenmel­i

Yurtiçi yükler limanlara düşük maliyetler­le taşınamayı­nca, kabotaj taşımacılı­ğı da bitme noktasına geldi. Kabotaj taşımaları­ndaki potansiyel dikkate alınarak yeniden ‘kabotaj-iç sular deniz ulaşım master planı’ hazırlanma­lı. Yük, yolcu ve araç trafiğinin denize kaydırılma­sı için uygun teşvik paketleri devreye alınmalı. Can, mal ve çevre emniyeti için ve ulaşım maliyetler­ini ölçek ekonomisin­e göre düşürebilm­ek için özel projeler geliştiril­meli. İç sularda çalışan yaşlı feribot ve yolcu teknelerin­in modern ve LNG ile çalışan gemilerden oluşacak şekilde yenilenmes­i gerekiyor.

 ??  ?? Koster Armatörler­i ve İşletmecil­eri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Koster Armatörler­i ve İşletmecil­eri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye