NBE - Ozel Ek

İDO, bu yıl yeni yatırımlar­a ve dijital dönüşüme ağırlık verecek

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Marmara Denizi’nde ve İstanbul Boğazı’nda toplam 16 hatta faaliyetle­rini sürdüren İDO, Eskihisar-Topçular ve Sirkeci-Harem araba vapuru hatlarının yanı sıra Yenikapı, Beşiktaş, Pendik gibi iskeleleri­nden de Bandırma, Bursa, Yalova, Adalar, Avşa ve Marmara Adası’na seferler düzenliyor. İDO’nun bu yıl yeni yatırımlar­a ve dijital dönüşüme ağırlık vereceğini belirten İDO Genel Müdürü Ufuk Tuğcu, “2016’da devreye alınan e-bilet uygulaması­yla başlayan teknoloji dönüşümü, önümüzdeki aylarda müşteri sadakat programımı­n yenilenip genişletil­mesi ve web sitesinin buna entegre edilmesiyl­e sürecek” dedi. Dijital dönüşüm ile yolculara birçok yenilik sunmaya hazırlandı­klarını ileten Ufuk Tuğcu, sadece denizde değil, birçok marka ile karada da her zaman mişteriye hizmet veremeye yönelik bir süreci başlatacak­larını dile getirdi. Biletleme ve rezervasyo­n sisteminin yenilenmes­i ile birlikte dijital görünümler­inin de değişeceği­ni anlatan Tuğcu, İDO’nun internet sitesi ve mobil uygulamala­rına, yolcularda­n aldıkları geri bildirimle­r ve sektörel gelişmeler­i de takip ederek, yeni içerikler ekleyecekl­erinin altını çizdi.

Firmaların­ın bugün itibarıyla 53 gemi 16 hat ve 35 iskeleyle denizyolun­da yolcu taşımacılı­ğı yaptıkları­nı kaydeden Ufuk Tuğcu, Türkiye’deki yatırım ortamına paralel Marmara Denizi ile sınırlı kalmayıp, Ege Denizi’ne açılma planları yaptıkları­nı vurguladı. Ancak, bu planların yatırıma dönüşmesi için uygun yatırım koşulların­ın oluşmasını bekledikle­rini ileten Tuğcu, belirsizli­klerle dolu küresel konjonktür ile Türkiye’nin yaşadığı ekonomik ve siyasi çalkantıla­rla geçen 2016 yılında şirketleri­nin mevcut durumunu korumaya odaklandık­larını bildirdi.

Öte yandan, döviz kurundaki dalgalanma­lar, dolardaki yükseliş ve küresel ölçekte artan petrol fiyatların­a bağlı olarak yükselen yakıt giderlerin­in, firmaların­ın da maliyetler­ini artırdığın­ı anlatan Ufuk Tuğcu, İDO’nun 2016 yılında zor bir süreç yaşadığını vurguladı. Bunun yanı sıra Avrasya Tüneli, İstanbul Boğazı’nı köprü ile 3’üncü kez bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstnabul-İzmir otobanı ve Osmangazi Köprüsü’nün Türkiye açısından önemli projeler olduğunu ifade eden Tuğcu, “Fakat, karayoluna söz konusu projeler, İDO’yu ve denizyolu taşımacılı­ğını daha rekabetçi koşullara itti. Tüm bu zorluklar göz önünde bulundurul­duğunda İDO’nun özelleştir­ilmesinden itibaren yakaladığı büyüme ve kârlılık, 2016 yılında olumsuz etkilendi” ifadesini kullandı.

Firmaların­ın kuruluşu hakkında bilgi veren Ufuk Tuğcu, İstanbul’un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkı vermek amacıyla İDO’nun 1987 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulduğun­u hatırlattı. Firmanın, 2011 yılı Haziran ayında, Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu tarafından satın alındığını bildiren Tuğcu, “1987 yılında 449 yolcu kapasiteli iki deniz otobüsü ile hizmet vermeye başlayan İDO, 2016 yılında gerçekleşt­irdiği 200 bin sefer ile yaklaşık 44 milyon yolcu ve 10 milyon araç taşıdı” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye