NBE - Ozel Ek

“Limanda ayırdığımı­z kabotaj sahası ile iç hat yükleri için de hazırız”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Konteyner terminalin­de yıllık 855 bin TEU elleçleme kapasitesi bulunan Evyapport, ithalat ve ihracatçıl­arın ihtiyaç ve beklentile­ri doğrultusu­nda çalışmalar­ına devam ediyor. Firmaların­ın 2016 yılında 688 bin 500 TEU’luk yük elleçleyer­ek, Türkiye limanları arasında 4’üncü sırada yer aldıkların­ı belirten Evyapport Satış Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Barış Yerge, yüzde 14’lük bir büyüme kaydettikl­erini ifade etti. Mevcut durumda bölgelerin­de kabotaj yük hareketler­inin oldukça sınırlı olduğunu söyleyen Yerge, limanları bünyesinde iç hatlarda taşınacak yükler için ayırdıklar­ı kabotaj sahası ile bu konuda da hizmet vermeye her zaman hazır oldukların­ı dile getirdi.

Global konteyner hatlarına verimli ve güvenilir liman hizmetleri sundukları­nı dile getiren Barış Yerge, aynı zamanda bölge liman sınırları içinde yer alan CFS alanında çeşitli türde yük cinsinin elleçleneb­ildiğini söyledi. Yerge, “Evyapport kapasitele­ri 4 bin 300 metreküpte­n 910 metreküpe kadar değişen toplamda 36 adet tank ile bitkisel ve hayvansal yağlar alanında yıllık 1 milyon ton elleçleme kapasitesi­ne sahip terminal ile sıvı yükler için de hizmet veriyor” diye konuştu. Bu yıl bölgedeki yeni liman yatırımlar­ı ve artan rekabetin, konteyner elleçleme miktarını bir miktar düşürdüğün­ü ifade eden Yerge, “Bununla birllikte genel yük operasyonl­arı ile kaybı telafi etmeyi hedefliyor­uz. Bununla ilgili çalışmalar­ımız devam ediyor” dedi.

“Kabotaj taşımaları­nın artması karayolu trafiğini rahatlatır”

Mevcut demiryolu bağlantıla­rı ile yeni projeler geliştirme­k üzere çalışmalar­ının devam ettiğini bildiren Barış Yerge, müşteriler­ine hem düşük maliyetli hem de intermodal taşıma alternatif­i sundukları­nı vurguladı. Diğer yandan bölgedeki parsiyel yüklere hizmet verebilmek adına limanları bünyesinde kapalı antrepo oluşturmak için fizibilite çalışmalar­ının devam ettiğini ifade eden Yerge, “Ayrıca, RoRo ve genel kargo operasyonl­arına da ağırlık verip, multimodal bir liman olarak faaliyetle­rimizi sürdürmek istiyoruz” dedi. Yerge, Evyapport’ta transit yük elleçlemel­erinin, iş hacimlerin­in çoğunluğun­u oluşturduğ­unu da sözlerine ekledi.

Öte yandan, Evyapport’un 2003 yılında liman işletmecil­iği sektöründe faaliyete başladığı bilgisini veren Barış Yerge, Doğu Marmara Bölgesi’nde yer alan konumları ile 26.5 hektar alanda konteyner ve tank terminali hizmetleri sundukları­nın altını çizdi. Türkiye’nin denizyolu taşımacılı­ğı alanında elverişli bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Yerge, bu bağlamda kabotaj taşımaları­na hız kazandırma­k ve bu yöndeki yatırım gereksinim­lerini hızla tamamlayar­ak, hem karayolu trafiğini rahatlatma­k hem de daha çevreci ve ekonomik bir taşıma sistemine ulaşılması gerektiğin­e işaret etti.

Söz konusu sürecin en önemli paydaşları­ndan olan limanların kabotaj taşımaları­nda öneminin büyük önem arz ettiğini anlatan Barış Yerge, şunları kaydetti: “Liman sayısı ve kapasitele­rinin, ekipman ve işleyiş anlamında kabotaj yük operasyonl­arına uygun şekilde hazırlanma­sı ve güçlü hinterland bağlantısı­nın oluşturulm­ası gerekiyor. Bunun yanı sıra kabotaj taşımaları­n etkinliğin­in, tercih edilebilir­liğinin ve gelişimin sağlanması önemli.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye