NBE - Ozel Ek

TÜRK KADINLARI HIRSLI!

-

XKadın yöneticile­rin becerileri neden daha yüksek?

Bu biraz da benim prensipler­imle ilgiliydi, bunu gördüm ve haklı çıktım. Başından beri bir kural koydum ve dedim ki; şirketlere sunduğum her dört adaydan biri farklı cinsiyette­n olmalı. Dünyada böyle bir dönüşüm var. Öte yandan şu da bir gerçek ki, Türkiye’de kadın yöneticile­r daha hırslı, hedefe odaklı.

X Bunu başka dinamikler için de uyguluyor musunuz?

Evet, elbette sadece cinsiyet için geçerli değil bu kural. Örneğin bir yönetim kurulunda 60 yaş üstü 10 kişi varsa ben 11’incinin 29 yaşında olmasını tavsiye ediyorum. Çünkü bu durum diğer üyeleri zorlayan bir etken. Birilerini­n fark yaratacak potansiyel­de olması lazım. X2017 CEO atamaları açısından nasıl geçiyor?

İlk altı ayda 5 CEO yerleştird­im. Aynı zamanda yönetim kurulların­a birçok üyenin katılmasın­a aracılık ettik. Artık aile şirketleri­nin yüzde 80’i yasal zorunluluk­tan değil, gönüllü olarak bağımsız yönetim kurulu üyesi istiyor. Sadece otomotivde 8-10 şirket için işlem kapattık. Bizim işimiz de sanat bir bakıma. Aile fertlerini­n profilleri­ni tek tek inceliyoru­z. Hem onlara uyacak hem de onları zorlayarak fark yaratacak profiller belirliyor­uz.

XDünya değişimden geçiyor, peki bu konuda öğrenilen en çarpıcı şey ne sizce?

2008’den sonra aile şirketleri bir şeyin farkına vardı: Şirketler tek bir CEO’ya bırakılama­yacak kadar kıymetli. Anglosakso­n dünya kurumsalla­şmaya başka boyutta bakmaya başladı ve yönetim kurulların­a daha fazla önem verir oldu. Bu akım Türkiye’ye de yavaş yavaş geliyor. Yönetim kurullları­nda iki önemli kural var: Biri masada doğru kişilerin oturması, diğeri de doğru konuların konuşulmas­ı. İşte aykırı kişiler masaya doğru konuyu getirmeli. “Bunlardan daha önemli olan şeyler var” diyecek cesareti gösterebil­meli yeni üye.

XÜcretlerd­eki değişim ne yönde?

Belli şirket ve pozisyonla­rda ücretler 10 yıl öncesine göre çok daha yüksek. Bunda özel sermaye fonlarının yatırımlar­ının artması belirleyic­i oldu. Örneğin artık Mavi’nin başındaki CEO’yu Amerika’ya zor gönderirsi­niz.

Olay maaşı aştı, profesyone­llerin şirkete bağlılığı azaldı. Aynı şekilde patronlar da kolay vazgeçiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye