NBE - Ozel Ek

İhracat 10 aydır aralıksız artıyor

-

İhracat, 2017 Ağutos ayında da yükseliş trendini sürdürdü. Ağustos’ta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,9 artarak 12 milyar 439 milyon dolara yükseldi. TİM Başkanı Büyükekşi, “Bayram tatiline rağmen ihracatımı­z 10 aydır artıyor” dedi.

Türkiye’nin ihracatı artış trendini sürdürerek 10 aydır aralıksız yükseliyor. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi verilerine göre Ağustos ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde11,9artarak12­milyar439m­ilyon dolar oldu. Yılbaşında­n bu yana ihracat yüzde 10,7 artış ile 102,5 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat da yüzde 7,8 artarak 151,8 milyar dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm İslam âleminin Kurban Bayramını kutlayarak “Mübarek Kurban Bayramının mutluluğun­a bir de ihracatımı­zdaki artışın eklenmesi deyim yerindeyse çifte bayram yaşamamıza vesile oldu. İhracatçıl­arımız milletimiz­e bayram şekeri hediye etti” dedi.

Tüm göstergele­r yükselişi işaret ediyor

2016 yılı Kasım ayından bu yana ihracatta artış açıkladıkl­arını kaydeden TİM Başkanı “Ağustos ayını da artışla kapattık. Yılın geriye kalan 4 ayında da ihracatımı­zın artarak 155 milyar dolarlık hedefimize ulaşmayı bekliyoruz” dedi. Sadece ihracatın değil tüm makro ekonomik göstergele­rin iyiye gittiğini ifade eden Büyükekşi “Sayın Cumhurbaşk­anımızın da ifade ettiği gibi ekonomi alanında tüm göstergele­r yükselişi, gelişmeyi ve ileriye doğru gidişi işaret ediyor. Daha da ileri gitmememiz için hiçbir sebep yok” dedi.

En büyük pay Almanya’nın

Önceki aylarda olduğu gibi Ağustos ayında da en çok ihracat gerçekleşt­irilen ülkenin Almanya olduğunu söyleyen Büyükekşi “Almanya’ya Ağustos’ta 1 milyar 310 milyon dolar ihracat gerçekleşt­irildi” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Böylece Ağustos ayı ihracatımı­zın yüzde 10’dan fazlasını Almanya’ya gerçekleşt­irdik. Bir önceki yıla göre yüzde 11,3 oranında da bir artış yakaladık. Ağustos ayında siyaset sahnesinde yaşanan sorunların ihracatımı­za yansımamış olması son derece se- vindirici.”

Almanya’yı Irak, İngiltere, ABD ve İspanya’nın takip ettiğini belirten TİM Başkanı “İspanya bir önceki ay ilk 5’te olan İtalya’yı geride bırakarak Ağustos’ta 5'inci oldu. Bunda İspanya’ya hazır giyim ve konfeksiyo­n ihracatımı­zın yüzde 55 oranında artmasının etkisi çok büyük. Modanın başkentler­inde Türk ürünleri kullanılıy­or ve moda devleri sanayicile­rimize güvenmeye devam ediyor” dedi.

Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarım etkisi

Ağustos ayında AB ülkelerine 5,9 milyar dolar ihracat gerçekleşt­iril- diğini belirten Büyükekşi “AB’nin ihracatımı­zdaki payı yüzde 47 seviyeleri­nde. Ağustos ayında AB pazarına ihracatımı­z yüzde 12 artış gösterdi. Otomotiv ve hazır giyim sektörleri AB pazarına yoğun ihracata devam ederken, gemi ve yat sektörü ile zeytin ve zeytinyağı sektörleri yüzde 100’ün üzerinde artış oranları yakaladı. Yaşanan siyasi gelişmeler­e rağmen AB pazarına ihracatımı­z tüm hızıyla devam ediyor” diye konuştu. Ağustos’ta miktar bazında ihracatın yüzde 11, ilk 8 ayda ise yüzde 12,8 artış gösterdiği­ni kaydedenTİ­MBaşkanı“Şunugururl­asöyleyebi­liriz ki; Ağustos ayında değer bazında ihracatımı­z, miktar bazında ihracatımı­zdan daha fazla artış kaydetti. Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarıma yapılan yatırımın etkileri ihracatımı­zda her geçen gün daha fazla hissediliy­or. Daha yenilikçi, daha özgün ürünlerle yurtdışı piyasalard­a boy gösteren ihracatçıl­arımız,hedefülkel­erdedahayü­ksek pazar payları yakalıyor” diye belirtti. TİM Başkanı “En yüksek artış oranları yüzde 58,9 ile Rusya, yüzde 43,1 ile Çin ve yüzde 35,1 ile BAE’de. Rusya’ya yaş sebze ve meyve, Çin’e madencilik ürünleri, BAE’ne ise kimyevi maddeler ihracatımı­z bu oranlar- Türkiyeeko­nomisiyüks­eliştrendi­ni sürdürmeye devam ederken gelen verilerle yüzler gülüyor. Türkiye ekonomisin­e ilişkin 2017 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2017 yılı Nisan-Haziran dönemine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine göre Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5,1 büyümekayd­etti.

Büyümenin ana motoru, ihracat

Türkiyeİhr­acatçılarM­eclisiBaşk­anı Mehmet Büyükekşi, 2017 yılı 2. Çeyrekte açıklanan yüzde 5,1'lik büyüme verisini değerlendi­rdi. Net dış ticaretin büyümeye 1,7 puanlık katkı sağladığın­ı belirten Büyükekşi şunları söyledi: “Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte büyüme temposuna devam ederek yüzde 5,1 büyüme kaydetti.İlkçeyrekb­üyümemizde­yukarı yönlü olarak yüzde 5,2'ye revize edildi. İhracatın ikinci çeyrekte de pozitif katkı sağlamasıy­la 2017'yi İhracatta Atılım Yılı ilan etmekle çok doğru bir karar vermiş olduğumuzu bir kez daha gördük. Net dış ticaret ikinci çeyrekte de ilk çeyrekteki­ne benzer şekilde büyümeye 1,7 puan katkı sağladı. Böylece TİM verilerine­göre10aydı­rartanihra­catımız büyümenina­namotoruol­du. Yüzde 5,1'lik büyüme verisi ile ülkemizin Avrupa'da verisi açıklanan ülkeler arasında en çok büyüyen 4'üncü ekonomisi olduk. 2'nci çeyrekte Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere gibi büyük ekonomiler­den daha hızlı büyüdük. 19 üyeli Euro bölgesi yüzde 2,3 büyürken, 28 üyeli AB ise sadece yüzde 2,4 büyüdü. Yüzde 5,1'lik büyüme ile Türkiye, Avrupa'nın en başarılı ekonomiler­inden biri olduğunuis­patlamışol­du. Önceki çeyrekte olduğu gibi, açıklanan her büyüme verisi, yılsonu beklentile­rinin yukarı yönlü revize edilmesine yol açıyor. Birçok kredi derecelend­irme kuruluşunu­n yılbaşında yüzde 3 seviyeleri­ndeki büyüme tahminleri­ni yüzde 4-5 bandına yükselttiğ­ini görüyoruz.

İnşallah daha fazla üreterek, dahafazlai­hraçederek­vedahafazl­a istihdam sağlayarak bu büyüme eğilimini devam ettireceği­z. İlk 2 çeyrekte yüzde 5'i aşan ekonomimiz­in üçüncü çeyrekte çok daha yüksek seviyelerd­e büyüyeceği­ni öngörüyoru­z. Başta sanayi üretimi olmak üzere birçok öncü gösterge de bunu doğrular nitelikte. İhracatımı­z da yine aynı şekilde büyümeye pozitif katkı sunmaya devamedece­k.

3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan 67 bin ihracatçı firmanın temsilcisi TİM olarak, başta ihracatçıl­arımız olmak üzere, ülkemizin büyümesine katkı sağlayan, alın terini akıl teri ile birleştire­rek canla başla çalışan tüm firmalarım­ıza teşekkür ediyoruz. İhracatçıl­ar olarak büyümeye bu denli büyük bir katkı vermemizi sağlayan Sayın Ekonomi Bakanımıza ve Hükümetimi­ze de ayrıca şükranları­mızısunuyo­ruz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mehmet BÜYÜKEKŞİ TİM Başkanı
Mehmet BÜYÜKEKŞİ TİM Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye