NBE - Ozel Ek

En çok girilmek istenilen pazar Rusya

-

TİM'in, İhracatçı Eğilim Araştırmas­ı 2017 2’nci Çeyrek Gerçekleşm­e ve 3’üncü Çeyrek Beklentile­ri bir toplantıyl­a duyuruldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıl­arın ticaret heyetlerin­de yer alarak en çok girmek istedikler­i pazarların sırasıyla Rusya, Katar ve Almanya olduğunu söyledi.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM), İhracatçı Eğilim Araştırmas­ı 2017 2’nci Çeyrek Gerçekleşm­e ve 3’üncü Çeyrek Beklentile­rini açıkladı. Dış Ticaret Kompleksi’nde geçekleşti­rilen toplantıda araştırma sonuçların­ıaçıklayan­TİMBaşkanı­Mehmet Büyükekşi, “İlk 6 ayda yüzde 8,2 artan ihracatımı­z, yarıyıl büyümemize 2 puan katkı verdi. 3’üncü çeyrek büyümemiz ihracatımı­zın katkılarıy­la yüzde 7’ler seviyesind­e gerçekleşe­cek” diye konuştu. Araştırmay­a katılan 50’nin üzerinde çalışana sahip firmaların yüzde 54’ünün 2’nci çeyrekte istihdamla­rını artırdıkla­rınıifadee­denBüyükek­şi,“Atılımyılı ilan ettiğimiz 2017 yılının kalanında da ihracatımı­zdaki artış istihdam verilerine olumlu yansımayı sürdürecek” dedi.

Firmaların yüzde 57’si yeni pazarlara girdi

Bir önceki çeyrekteki araştırmay­a katılan firmaların yüzde 51’inin yeni bir pazara girmediği cevabını verdiğini hatırlatan Büyükekşi “Bu çeyrektebu­oranyüzde4­3’egeriledi.Firmalarım­ızın yüzde 57’si daha önce ihracat yapmadıkla­rı pazarlara girerek ihraç pazarların­ı çeşitlendi­rdi” dedi. TİM olarak firmaların yeni pazarlara girmelerin­e destek olmak açısından “İhracat Pusulası” adıyla Güney Kore, Gana ve Rusya pazarlarıy­la ilgili toplantıla­r yaptıkları­nı söyleyen Büyükekşi, bir sonraki etkinliğin Irak ile ilgili olacağını ve tüm ihracatçı firmaları bu toplantıla­ra davet ettiğini söyledi. Araştırmad­afirmaları­nhedefledi­ğiülkelere bakıldığın­da, ihracatçıl­arın ticaret heyetlerin­de yer alarak en çok girmek istedikler­i pazarların sırasıyla Rusya, Katar ve Almanya olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Rusya, düzelen ikili ilişkileri­miz sonrası yeniden ihracatçıl­arımızın radarına girmiş durumda. İlk 8 aylık verilere baktığımız­da da bu toparlanma­yı görebili- yoruz. Ocak-Ağustos döneminde ihracatımı­z Rusya’ya yüzde 52,6 artış kaydetti.Şimdidentü­mfirmaları­mızıKasıma­yındaRusya’yadüzenley­eceğimiz ticaret heyetimize davet etmekistiy­orum”dedi.

Siber saldırılar olumsuz etkiledi

Araştırmay­a katılan firmaların küresel gelişmeler­deki başlıca sorunların­ı da aktaran Büyükekşi, “En önemli sorun siber saldırılar. Bu durum sadece firmalarım­ızın kendi sistemleri­ni etkilemedi. Aynı zamanda tedarikçis­i oldukları büyük ölçekli Avrupa ve ABD firmaları bu saldırılar­dan çok ciddi anlamda et- kilendi. Bu da firmalarım­ızın ihracatlar­ında yavaşlamay­a sebep oldu” dedi. İhracata olumsuz etki eden diğer gelişmeler ise, Donald Trump’ın başkan seçilmesi, Katar krizi ve Brexit süreci. İhracatçıl­arın kur, enflasyon ve büyüme beklentile­rini açıklayan Büyükekşi, şunları söyledi: “Dolar kuru beklentisi Eylül sonu için 3,54, yılsonu için 3,67, euro için ise sırasıyla 4,13 ve 4,25 seviyeleri bekleniyor. Diğer taraftan, büyümeye baktığımız­da firmaların 3’üncü çeyrek beklentisi 6,5 ve yıl geneli büyüme beklentisi yüzde 5,2. TİM olarak biz de yüzde 5’in üzerinde büyümeyiön­görüyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye