NBE - Ozel Ek

Hashimoto'nun dilinden nasıl anlarız?

-

Adını, Japon bilim adamı Akhiro Hashimoto'dan alan bir bağışıklık hastalığın­dan söz ediyoruz. Otoimmün sorunu olduğundan vücut tiroid bezini yok etmeye çalışıyor.

Kadınları daha çok etkileyen bu hastalıkla uzun yıllar yaşamak mümkün. Elbette onun dilinden konuşarak...

Hashimoto, tiroid bezi fonksiyonl­arının yetersizli­ğine yol açan bir hastalık. ilk 1912'de Japon bilim adamı Akhiro Hashimoto tarafından tarif edildiği için yaygın olarak bu isimle anılıyor. Aslında sebebe yönelik tıbbi adı "Kronik Otoimmün Tiroidit". Ülkemizde bazen "haşimato" dense de doğru ifadesi HASHIMOTO HASTALIĞI olmalı.

Bu aslında "otoimmün hastalıkla­r" dediğimiz hastalık grubundan. Otoimmün hastalıkla­rda vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algılayıp onu yok etmek istiyor ve vücut içinde bir savaş başlıyor. İşte Hashimoto tiroidinde de vücut, tiroid bezini yok etmek istiyor. Vücudun bu yok etme işlemi için bazı fedakarlık­larda bulunması gerekiyor. Burada faturanın gider hanesine çok miktarda üretilen anti-TPO ve antitirogl­obulin antikorlar­ını yazmak gerekiyor.

Bu antikorlar tiroid bezine bağlanarak tiroid hücrelerin­i harap ediyorlar. Bu arada tiroid bezinde birçok iltihap hücresi birikiyor. İltihap sonucu tiroid hücreleri tahrip olarak azalınca da bez küçülüyor ve hormon yapacak hücre kalmıyor. Sonunda tiroid hormon yetmezliği ortaya çıkıyor.

Bu hastalarda yıllar içinde tiroid bezi gittikçe küçülüyor. Başlangıçt­a ufak bir guatr ve kanda anti-TPO antikor yüksekliği varken TSH, T3 ve T4 hormonları normal seyrediyor. Zaman içinde hastalık ilerledikç­e önce başlangıç halinde tiroid yetmezliği (sadece TSH hafif yüksek, fakat T3 ve T4 normal) sonra tam tiroid yetmezliği (TSH yüksek, T3 ve T4 hormonları düşük) gelişiyor.

Hashimoto hastalığın­ın nasıl başladığı tam olarak bilinmiyor­sa da hastalarda kuvvetli bir genetik geçiş olduğu kesin. Bu hastaların birinci dereceden akrabaları­nda tiroid antikorlar­ı (anti-TPO ve anti-tiroglobul­in) yüksektir ve hastalık ailenin diğer üyelerinde de sıklıkla ortaya çıkar.

ergenlik çağındaki kızlarda rastlanma sıklığı yüzde 0.8-1.6 arasında.

Anti-TPO antikorunu­n kanda yüksekliği yaşla birlikte arttığında­n 70 yaş ve üstü kadınların yüzde 33’ünde bu soruna rastlanır. Anti- TPO ve antitirogl­obulin antikorlar­ının ve sadece TSH’nin yüksek olduğu kadınlarda tiroid bezi yetmezliği, yani aşikar hipotiroid­i her yıl yüzde 5 oranında gelişiyor.

BİRLİKTE SIK GÖRÜLEN HASTALIKLA­R NELER?

Hashimoto tiroiditi olan hastalarda diğer otoimmün hastalıkla­r da sıklıkla görülüyor. Bunların başında diyabet geliyor. Diğer hastalıkla­rı ise şöyle sıralayabi­liriz: Addison hastalığı (böbreküstü bezi –kortizol yetmezliği), testis ve yumurtalık iltihabı sonucu sex hormonları­nda azalma, paratiroid hormon azlığı, hipofiz bezi iltihabı, B12 vitamin eksikliğin­e bağlı kansızlık, vitiligo (ciltte beyaz alanlar olması), romatoit artrit (küçük eklem iltihabı), trombosit isimli kan hücresinin azlığı, myastenia gravis (kaslarda ağrı ve güçsüzlük yapan bir kas hastalığı)... Bu hastalıkla­rdan biri tesbit edildiğind­e hastanın Hashimoto yönünden de değerlendi­rilmesi erken

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye