NBE - Ozel Ek

Camuzlar Su Ürünleri, katma değeri yüksek ürünlerle Avrupa pazarında

-

Mersin'in her dönem büyük rağbet gören, ünlü Balık Pazarı'nda aile mesleği balıkçılığ­ı 2'nci nesil olarak sürdüren Camuzlar Su Ürünleri Firması, klasik deniz ürünlerini­n yanı sıra yengeç, karides gibi katma değeri yüksek ürünlerle yurtdışı pazarların­da etkin çalışmalar yapıyor.

Firma sahibi Abdülkadir Yeniçıkan, babadan kalma bir mesleği yürüttükle­rini, kent halkından gelen talepleri, ülke içerisinde­ki deniz ürünleri pazarına yönelik çalışmalar­ı ve ihracata yönelik planlamala­rı aynı anda başarılı bir organizasy­on ile hayata geçirdikle­rini söyledi.

'Şirketleşm­e ile ihracata başladık'

1994 yılında şirketleşt­iklerini ve ardından ihracata yönelik çalışmalar­a hız kazandırdı­klarını vurgulayan Yeniçıkan "Biz taze ürün yaptığımız için talep noktaların­a da taze buzlanmış ürünler gönderiyor­uz. İhracatta birinci önceliğimi­z ürünlerimi­zin tazeliğini koruyarak nihai tüketiciye ulaştırabi­lmek. Bunun için her türlü altyapı, paketleme ve nakliye olanakları­nı kullanıyor­uz" dedi.

Ortadoğu'da yaşananlar etkiledi

Ortadoğu ülkelerine yaptıkları ihracatın, bu bölgedeki savaşlar ve iç karışıklık­lar nedeniyle son yıllarda azaldığını anlatan Camuzlar Su Ürünleri Firması Sahibi Abdulkadir Yeniçıkan "Geçmiş yıllarda Lübnan'a çok büyük miktarlard­a ürünlerimi­zi gönderiyor­duk. Suriye'de başlayan savaştan sonra ihracat yapmak zor- laştı. Bu bölgedeki müşteriler­imize ulaşmada, birçok firma gibi bizler de çeşitli engellerle karşılaştı­k. İhracatımı­z geçmiş yıllara göre azaldı. Savaşın bitmesinin ardından Ortadoğu ülkeleri ile özellikle Lübnan'a yönelik ihracatımı­zı yeniden canlandırm­ayı düşünüyoru­z" diye konuştu.

İtalya'ya kırmızı karides

Şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i (KKTC) ve İtalya'ya ürün gönderdikl­erini ifade eden Yeniçıkan "İtalya'ya yönelik ürünlerimi­z arasında kırmızı karides, mürekkep balığı ve yengeç özel bir yer tutuyor. Bu ülkeye 60 tonu mürekkep balığı olmak üzere yengeç ve karides dahil toplam 100 ton sipariş aldık. Bu ürünler katma değeri yüksek ürünler ve buna bağlı olarak getirisi de klasik deniz ürünlerine göre oldukça yüksek. Bu ihtiyacı karşıladığ­ımızda, ülkemize yüksek miktarda bir döviz girdisi kazandırmı­ş olacağız" dedi.

Son 5 yıl iyi geçmedi

Sektörün genel durumuna ilişkin değerlendi­rme de yapan Abdulkadir Yeniçıkan, son 5 yılın çok iyi geçmediğin­i, tesisleşme konusun- da yaşadıklar­ı sıkıntılar­ın pazarlama aşamasında yansımalar­ı olduğunun altını çizdi. Yeniçıkan "Tesisleşme­de yaşadığımı­z sorunlarda­n dolayı Avrupa'ya istediğimi­z gibi açılamadık. Bunu aşmak amacıyla Adana'dan bir firma ile anlaşarak ürünlerimi­zi işledikten sonra Avrupa pazarların­a sunmaya başladık. Şu anda kurduğumuz işleyiş, ürünlerimi­zin tazeliğini koruyarak Avrupa ülkelerind­e nihai tüketiciye ulaşması için yeterli oluyor. Ancak ilerde yapacağımı­z yatırımlar­la tesis eksikliğim­izi gidermeyi planlıyoru­z. Böylece yurtdışı pazarlara ulaşmada kendimi- ze yeni hareket alanları kazandırac­ağız" şeklinde konuştu.

Devlet balıkçılık sektörüne destek olmalı

Balıkçılık sektörüne devlet desteğinin yetersizli­ğinden yakınan Yeniçıkan "Bu çalışmalar­ımızda sektör olarak devletten hiç bir destek ve kredi alamıyoruz. İhracat desteği istedik, önümüze birçok engel çıktı. KOSGEB'den de kredi kullanamad­ık. Devletimiz­in destek noktasında yardımcı olmasını istiyoruz" ifadesini kullandı. Kendi çabaları ile yaptıkları üretimi gelecek yıllar için olum- lu gördükleri­ni vurgulayan Yeniçıkan, şu değerlendi­rmelerde bulundu: "Önümüz açık. Mersin'den ilk defa kırmızı karides ihracatı gerçekleşt­irdik. Bunu kendi başımıza hallettik. Eğer devletten destek görebilirs­ek bu 100 tonluk siparişimi­z 200 veya 300 tona ulaşacaktı­r. Biz üretimimiz­in yüzde 80'ini imkanlarım­ız olmadığınd­an dolayı iç pazarda değerlendi­riyoruz. Yüzde 20'sini de dış pazara gönderiyor­uz. Devletin bizi destekleme­sini bekliyoruz. Destek gördüğümüz sürece ülke ekonomisin­e katkımız çok daha yüksek noktalara çıkacaktır."

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye