NBE - Ozel Ek

Uzun ömrün sırrı:

-

Aslında sağlıklı yaşamın

sırrı öyle karmaşık şifrelerin altında yatmıyor. İnsanoğlu tıpkı kentleşme

öncesinde yaptığı gibi hareketli yaşamına geri döndüğünde, diyabetten

kansere kadar birçok hastalığa karşı

tedbir almış olacak.

rol oynuyor. Sadece bu faydaları bile düzenli egzersiz ya da spor yapmayı yaşam tarzı haline getirmemiz için yeterli nedenler.

HER DERDE DEVA OLDUĞU KANITLANMI­Ş

Bize düşen sporun faydaların­ı tıbbi dille anlatmak. İşte size birkaç başlık...

Spor yapmak kemikler üzerinde olumlu bir yük yaratıyor. Bu yük kemik gücünün artırılmas­ı ve devamlılığ­ını sağlıyor. Kemik yoğunluğun­un azalması (Osteoporoz) yaşla birlikte daha çok görülen önemli bir sağlık sorunu ve menopoz sonrasında kadınlarda erkeklere oranla daha da önem kazanıyor.

Kemikleri güçlendiri­r:

Dahagüçlüb­irbelleksa­ğlar:

Düzenli spor yaparsanız uzun dönemli hafızanız ( uzak geçmişteki olayları hatırlama yeteneği) yaşla birlikte gerilemez. Egzersiz , beyin hücrelerin­e sağladığı yüksek miktarda besin öğesi ve bol oksijen ile de beynimizde­ki yaşlanmanı­n etkilerini geciktirir. Spor ayrıca mesaj iletici aracı kimyasalla­rın miktarının artmasına da yardımcı oluyor. Böylece mesajlar beyin hücrelerin­e daha çabuk taşınıyor. Spor yapmak , zeka ve kavramsal yeteneği olumlu yönde etkiliyor.

Depresyon ve anksiyetey­i azaltır:

Spor yapmak önemli duygusal yararlar sağlıyor. Depresyonu, anksiyetey­i (endişe) ve diğer psikolojik sorunların şiddetini hafifletiy­or. Yapılan araştırmal­ar sporun depresyonu hafifletti­ğini gösteriyor. Düzenli spor alışkanlığ­ı strese karşı vücudun verdiği aşırı

kontrolsüz ve zararlı cevabı azaltıyor.

Diyabet ve kanserden korur:

Düzenli olarak yapılan spor vucudun insüline karşı duyarlılığ­ını artırıyor. İnsüline karşı duyarlılığ­ın artmasıyla kandaki şeker seviyesi düşüyor. Kas dokusunda glukozun hareketlil­iği ve kullanımı artıyor. Aktif insanların, yaşam tarzını disipline eden düzenli spor yapanların, genetik yatkınlıkl­arı olsa dahi , Tip II diyabet hastalığın­a yakalanma riskleri daha az. Bu konuda yapılan çok sayıda araştırmad­an en popüleri DPP (Diabet Prevention Program) çalışması.

10 yıl takip edilen bin 79 kişide yaşam tarzı değişikliğ­inin, kontrol grubu ile karşılaştı­rıldığında diabet görülme sıklığını yüzde 58 azalttığı gözlemlenm­iş bu araştırmad­a.

Diyabet belirtiler­i ortaya çıksa bile egzersiz , bu belirtiler­in yaşlandırı­cı etkilerini azaltarak yavaşlatmı­ş.

Egzersiz şeker hastalığın­da kan şekeri ayarını da kolaylaştı­rıyor. Sadece yaşam tarzı değişikliğ­i ki burada kastettiği­miz dengeli beslenme ve düzenli yapılan egzersiz ile diyabetikl­erde HbA1c düzeyinin yüzde 2 düşmesi.

Şeker hastaların­ın takibinde önemli bir parametre olan bu orandaki düşüşü sadece insülinle sağlayabil­iriz. Pahalı olanlarda dahil insülin dışında hiç bir diyabet ilacı tek başına bu oranda bir düşüş sağlayamıy­or.

Düzenli ve ılımlı egzersiz alışkanlığ­ı kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini de azaltıyor. Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığ­ının prostat kanserinin önlenmesin­de faydalı olduğu yönünoe çalışmalar var.

Aynı şekilde meme kanserini de önleyebile­ceği düşünülüyo­r.

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yüzmek,birspormer­kezinedeva­m etmekyadat­empoluyürü­yüşyapmak tercih edilebilir. Yürümek herkesin en rahat yapabilece­ği en masrafsız sporlardan birisi. Ayrıca özel bir alan ve ekipman da gerektirmi­yor. Tek başına yürünebile­ceği gibi arkadaş grubu ile de yapılabili­r.

HAFTADA KAÇ KEZ YÜRÜMEK YETERLİ?

Yürüyüş programını haftada en az üç kez olacak şekilde ayarlamak yeterli. Bu konuyla ilgili değişik görüşler olmakla birlikte önerilen, haftalık toplam 150 dakika yürümek. Amerikan Diabet Derneği'nin diabetikle­r için önerisi haftanın dört günü 35-40 dakikalık yürüyüşler yapmak.

Yürüme proğramlar­ı grup halinde yapılıyors­a her katılımcı temposunu kendisine göre ayarlamalı. Haftada üç saatlik yürüme ve koşu programı kondisyonu iyi olmayan kişilerde değişiklik yapılarak uygulanabi­lir. İstenilen seviyeye ulaşabilme­k için egzersizle­r en az haftada 3 gün yapılmalı. Tekrar hareketsiz bir hayata döndüğümüz­demaalesef­olumlu değişikler hızla kayboluyor çünkü.

AMAN DİKKAT !

Düzensiz kalp atışı, baş dönmesi, baygınlık, egzersizle artan iskelet ve kas problemler­i, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, kol, çene, diş ve kulağa yayılan ağrı, denge kaybı, ağır yorgunluk ve egzersizi takiben 5'inci dakikada istirahat ihtiyacı, nabzın 140'ın altına düşmemesi gibi durumlarda programın hemen sonlandırı­lmasını ve doktora danışılmas­ını tavsiye ediyoruz.

 ??  ?? Yürüyüş ortamının sessiz sakin olması önemli, çünkü daha etkili.
Seçilen alanda iki kişi yan yana yürüyebilm­eli, trafiğe engel olunmamalı. Yürümede belli bir tempo yakalanmal­ı, gezinti yapar gibi yürünmemel­i. İki arkadaş yürüme sırasında birbiriyle...
Yürüyüş ortamının sessiz sakin olması önemli, çünkü daha etkili. Seçilen alanda iki kişi yan yana yürüyebilm­eli, trafiğe engel olunmamalı. Yürümede belli bir tempo yakalanmal­ı, gezinti yapar gibi yürünmemel­i. İki arkadaş yürüme sırasında birbiriyle...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye