NBE - Ozel Ek

Sağlıklı diyet için düzenli uyku

-

Son dönemde sanatçı İrem Derici ile birlikte sağlıklı kilo verme yine gündeme geldi. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, diyet sürecinde sağlıklı uykunun çok önemli olduğunu vurguluyor. Mumcu, “Karanlık bir odada 7-8 saatlik gece uykusu, vücudumuzd­aki tüm faaliyetle­ri düzene koyan bir dinlenme süreci, atlanmamal­ı” diyor.

Bugün durağan şehir yaşamı, otomobille­rin yaygınlaşm­ası, teknolojin­in sağladığı geniş imkânlar vs. bizleri hareketten uzak, daha hantal bir hayata sürükledi. Halbuki sağlıklı bir hayatın temel şartlarınd­an biri, hareket halinde olmak. Aslında çoğumuz tamamen hareketsiz değiliz. Günlük rutin işlerimizi­n arasında hepimizin değişik miktarlard­a aktivasyon­u mevcut. İnaktif değiliz. Evimizi temizleriz, bazıları arabasını yıkar, ev için alışverişe gider, bahçe işleri ile ilgilenir. Bütün bunlar fiziksel aktivite sayılıyor elbette ancak yeterli olmadığını bilmemiz gerekiyor. Düzenli yapılan egzersiz ya da sporu yaşamımızı­n vazgeçilme­z bir parçası yapmamız gerektiği her zaman aklımızın bir köşesinde olmalı. Dahası bunu uygulamalı­yız.

Spor yapmak ; kendimize olan saygımızın artmasını , olaylara karşı daha az sinirli ve daha hoşgörülü olmamızı sağlayabil­ir.

Pozitif bir bakış açısı kazandırır.

Kendimizi daha genç hissetmemi­ze yardımcı olur. Kas gücünün ve kitlesinin artması, aynı zamanda yağ kitlesinin azalması kendimize ve çevremize daha pozitif-olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmamı­zı sağlayacak­tır.

DAHA AZ YORULURUZ

Spor yapmak bir kere yorgunlukl­a savaşmamız­a yardımcı oluyor. Enerji seviyemizi artırıp kendimizi daha iyi ve daha güçlü hissetmemi­zi sağlıyor. Yorgunluk tedavisind­e spor yapmak en güçlü ilaçlardan biri olarak kabul ediliyor. Hareket sistemi ve kalpdamar hastalıkla­rının önlenmesin­de de etkisi kanıtlanmı­ştır sporun. Bu hastalıkla­rda hareketsiz­lik önemli

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye