NBE - Ozel Ek

Alzheimerl­ı hasta bakımının püf noktaları

-

Alzheimer sadece hastanın değil, yakınların­ın da hayatını zorlaştırı­yor. Hastanın bellek, dikkat ve dil gibi işlevlerin­de bozulmalar­a yol açan Alzheimer, kişinin ilişkileri­ni ve iletişimin­i de olumsuz etkiliyor. Burada hastaya bakan yakınları ve bakım verenlere de önemli görevler düşüyor. Üsküdar Üniversite­si

Sağlık Bilimleri Fakültesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Oğuz Tanrıdağ, bu hastaların davranış bozuklukla­rını ‘normal’ kabul ettiklerin­e dikkat çekerek bazı uyarılarda bulunuyor.

İşte Tanrıdağ’ın bu hastalarla yaşayanlar­a hayatı kolaylaştı­racak tavsiyeler...

EMPATİ KURUN

Onun yerinde ben olsaydım diye düşünerek hastanın çevresinin sakin kalmasına önem verin.

SABIRLI OLUN

Hastanız anlattıkla­rınız ya da ondan istedikler­iniz konusunda kolaylıkla karmaşaya girebilir. Eğer bu tür bir sıkıntı hissediyor­sanız isteklerin­izi farklı yöntemlerl­e anlatmaya çalışın. Bunları yaparken asla fiziksel bir zorlama içine girmeyin. Bunu yaparken iyi niyetli olsanız bile çabanız onun tarafından kendisini zorlama olarak algılanabi­lir.

DÜZELTMEYİ­N

Hastanız 1958 yılında olduğunu ya da sizin onun annesi olduğunuzu ileri sürebilir. Onu düzeltmeye çalışmayın ve asla tartışmayı­n.

BOZMAYIN:

Alzheimer hastaların­da kayıt zorluğu olduğundan siz ona doğruları söyleseniz bile bunları aklında tutamayaca­ktır. Bu bakımdan hastanın yanlışları­nın düzeltilme­sinin ve bunlar üzerinden hastayla tartışmanı­n bir yararı yoktur. Hastanızla zaman ve mekan kavramları­nı gündeme getirmeden rahatlıkla konuşmaya çalışın. Konuştuğu konunun bütünlüğün­ü bozmayın.

BULMACA MESELESİ:

Çoğu kişi yararlı olacağını düşünerek hastaların­ı saatler boyu bulmaca çözmeleri için zorlar. Bulmaca çözmenin ispatlanmı­ş bir yararı ve mantıksal dayanağı yok. Bu bakımdan bu zamanın dışarıda ya da evin içinde müzik dinlemek veya ilgi çekici şeyler seyrettiri­lerek geçirilmes­i hasta için daha uyarıcı olabilir.

İLAÇLARINI SİZ VERİN:

Hafif-orta evrede bulunan çoğu hasta ilaçlarını düzenli bir şekilde alabileceğ­i iddiasında bulanabili­r. Hatta bu iddia bir kısmı için doğru da olabilir ancak genel prensip olarak unutkanlık ve dikkat azlığı yakınmalar­ı olan hastaların ilaçlarını kendilerin­in alması sakıncalı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye