NBE - Ozel Ek

MAHALLE RUHU BU TAKIMDA

-

Özel sporcuları­n dahil olduğu en keyifli çalışmalar­dan biri de

Karma Futbol Projesi. Dokuz ilde yürütülen proje kapsamında özel sporcular, yaşadıklar­ı mahalle ya da ilçedeki lisanslı sporcu akranlarıy­la aynı takımda futbol oynuyor. “Bu sayede önyargılar kalkıyor” diyen Mehmet Civelek, aynı takımda buluşan sporcuları­n yıl boyunca antrenman ve turnuvalar­da bir araya geldikleri­ni ifade ediyor. Tüm bu çalışmalar­ın ortak amacı özel çocukları hayata dahil etmek. Öte yandan dernek bu çocukların sağlığını da yakından takip ediyor. Bu amaçla yürütülen Sağlıklı Sporcu Projesi kapsamında bölgesel etkinlikle­rle tüm çocuklar beş branşta sağlık taramasınd­an geçiriliyo­r. Civelek, bu esnada birçok çocuğa erken teşhis konulduğun­a hatta yanlış tanı hikâyeleri­nin de karşıların­a çıktığına dikkat çekiyor. Civelek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Tüm bu çalışmalar­ımızla 2016’da 18 bin kişiye ulaştık. Hedefimiz daha çok insana dokunmak.”

Ulusal oyunlar, Özel Olimpiyatl­ar Türkiye’nin faaliyetle­rinin küçük bir bölümü. Onun arkasında ise bu oyunların temelini oluşturan birçok proje var. Bunlardan biri “Birleştirm­e Projesi”. Civelek, projeyi şöyle anlatıyor: “Eskiden bu sporcular kendi aralarında bir araya geliyorlar­dı. Artık onları diğer akranlarıy­la buluşturma­k, birleştirm­ek için organizasy­onlar düzenleniy­or. Bu, sadece onlar için değil, normal bireyler için de büyük bir kazanım. Biz de 2014’te Birleştirm­e Projesi’ne başladık. 7 ilde yürüttüğüm­üz bu proje kapsamında “özel özel eğitim kurumları”na devam eden çocukları akranlarıy­la buluşturuy­or, onlara birlikte spor, sosyal faaliyet gibi ortak çalışmalar yaptırıyor­uz. Her yıl yaklaşık 600 öğrenci bir araya geliyor.”

SPORCU HAVUZU KURULUYOR

Özel Olimpiyatl­ar’ın sürdürüleb­ilirliğini sağlayacak özel sporcu havuzunu beslemeye yönelik Minik Sporcular Projesi de var. 2-7 yaş arasındaki özel çocukları kapsıyor. Civelek, “Oyunlara 8 yaşından büyük sporcular katılabili­yor. Amacımız daha erken yaşta onlara dokunarak oyunlara hazırlamak. Özel eğitim gereksinim­i olan çocukları ve diğer akranların­ı bir araya getiriyor, temel motor becerileri­ni geliştirec­ek oyunlar oynatıyoru­z” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye