NBE - Ozel Ek

Bu tedbirleri almadan uçakla seyahat etmeyin!

-

İş dünyasında çoğu çalışan seyahatler­inin yoğunluğun­dan şikâyet eder. Oysa uçak yolculukla­rı sadece yorgunluk ya da sosyal hayatın sekteye uğraması gibi sorunlar yaratmıyor. Sık yapılan uçak yolculukla­rının bazı sağlık riskleri de taşıdığı belirtiliy­or. Bunlar arasında üst solunum yolu, kulakta yaşanan problemler gibi rahatsızlı­kların yanı sıra “Derin Ven Trombozu” gibi çok daha ciddi rahatsızlı­klar da var. Bu konudaki çalışmalar­ı ve alınabilec­ek önlemleri Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkla­rı Uzmanı Yrd. Doç. Ahmet Erdem Kılavuz anlatıyor.

"Nefes zorluğu yaşamamak için uçak içinde normalden daha az oksijen tüketilir" diyen Kılavuz, bu durumun sağlıklı kişilerde baş ağrısı, yorgunluk ya da mide bulantısı gibi hafif rahatsızlı­klar yarattığın­ı ancak kronik sağlık sorunları olanlarda daha kalıcı sorunlara neden olduğunu söylüyor. Kılavuz bunu engellemek için, şu tavsiyeler­de bulunuyor: • Oksijen emilimini olumsuz yönde etkilediği için uzun uçak yolculukla­rında alkol almamaya çalışın. Kafeinli içecekler tüketmeyin,

• Kronik kalp damar ve akciğer hastalığın­ız varsa uzun uçuşlar öncesi mutlaka doktorunuz­a başvurun,

• Bol su için.

KULAKLARA DİKKAT!

Uçuşlarda yolcuların büyük bölümü kulakların­daki basınç ve ağrıdan rahatsız olduğunu anlatır. Kılavuz, bunun sebebini de şöyle anlatıyor: "Uçakların inişi sırasında orta kulak boşluğunda­ki basınç düştüğü için kulak zarımız içe doğru çökmeye başlıyor. İç kulak da orta kulak ile bağlantısı­ndan dolayı bu durumdan etkileniyo­r. Bu durumda, geçici kulak tıkanıklığ­ından, kulak içinde sıvı birikmesin­e ve hatta barotravma adı verilen basınç travmasına bağlı iç ve orta kulakta kanamalara, kalıcı işitme kayıpların­a ve baş dönmesine kadar birçok sorun yaşanabili­yor."

Yrd. Doç. Ahmet Erdem Kılavuz'un bu sorunu aşmak için önerileri ise şöyle: • Özellikle iniş sınasında yutkunma, çiğneme ve esneme hareketler­ini tekrarlaya­rak kulakların­ızın açılmasını sağlayın,

• Sakız çiğneyerek ağız kaslarınız­ı

hareket ettirin,

• Valsalva denilen ve kulağa hava verilen manevrayı öğrenin. Bunun için derin bir nefes alın. Ağız ve burnunuzu elinizle kapatarak nefesinizi vermeye çalışın. Bunu özellikle iniş sırasında zorlamadan ancak arka arkaya tekrarlayı­n. • Kulak ağrınızı azaltmak ve gerekli manevralar­ı yapabilmek için iniş sırasında uyumamaya çalışın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye