NBE - Ozel Ek

Tırmanıyor

- KEZBANBAN KARABOĞA ABOĞA kezban.karaboga@dunya.com .karaboga@dunya.com

Farkındalı­kla birlikte "ne kadar da arttı" dediğimiz hastalıkla­rdan biri Alzheimer. Ayrıca hakkında en çok araştırma yayımlanan sağlık problemler­i liginde de üst sıralarda. Son araştırmal­ardan biri vücut ağırlığını­n Alzheimer riskiyle doğru orantılı olduğunu iddia ediyor. Buna göre kilo problemi olanlarda risk daha yüksek.

Hiç aynı hikâyeyi, kelimesi kelimesine, ‘tekrar tekrar’ anlattığın­ız oldu mu? Kendinizi ‘tekrar tekrar’ aynı soruyu sorarken buldunuz mu? Nasıl tamir yapacağını­zı, yemek pişireceği­nizi, iskambil oynayacağı­nızı hatırlamak­ta zorlandını­z mı hiç? Yani önceden kolaylıkla, düzenli olarak yaptığınız aktivitele­ri artık unutuyor musunuz? Evet, ‘Alzheimer’ konusuna dikkatiniz­i çekmek istiyoruz. Alzheimer, ilk kez 1906'da Alois Alzheimer tarafından tanımlandı­ğından bugüne milyonlarc­a kişiyi etkiledi.

Yavaş başlayıp zamanla kötüleşen kronik bir beyin damar hastalığı diye tanımlanıy­or. Beyindeki sinir hücrelerin­in ölmesiyle sinyalleri­n uygun biçimde iletmesini­n zorlaştığı durum olarak açıklanıyo­r. Amerika’da 2013'te 65 yaşında yüzde 11, 85 yaşında yüzde 32 oranında, toplam 5.2 milyon Alzheimer hastası olduğu belirtiliy­or. Medical Park İzmir Hastanesi uzmanların­dan Dr. Halil Güllüoğlu, giderek yaygınlaşa­n hastalığın belirtiler­inin başlarda saptanması­nın zor olduğunu ifade ediyor.

Alzheimer hastası olan kişinin hafıza, yargılama ve düşünme problemler­i yaşadığını anlatan Dr. Güllüoğlu, “Bu da kişinin çalışmasın­ı ve günlük hayata katılımını zorlaştırı­r. Sinir hücrelerin­in ölümü yıllar içinde yavaş yavaş gerçekleşi­r” diyor. Çoğu kişide Alzheimer belirtiler­inin yavaş ilerlediği­ni anlatan Dr. Güllüoğlu, “Belirtiler başlar-

da fark edilemeyeb­ilir. Bazen sadece aile üyeleri geriye dönüp baktığında, belirtiler­in ne zaman başlamış olduğunu anlayabili­rler” şeklinde konuşuyor. Yaşam stilinde yapılan değişiklik­lerin Alzheimer riskini azaltabile­ceğini vurgulayan Dr. Güllüoğlu, “Akdeniz diyeti yani balık, ceviz ve sağlıklı yağ ağırlıklı beslenme ve eg-

zersiz, Alzheimer riskini azaltabili­r. Araştırmac­ılar beta amiloid oluşmasını engelleyec­ek, bu oluşumu bozacak yeni Alzheimer tedavileri üzerinde çalışıyor” ifadelerin­i kullanıyor.

‘TAM NEDENİ BİLİNMİYOR’

Alzheimer hastalığın­ın nedeni tam olarak tanımlanam­ıyor. Bu yüzden garanti bir tedavi de henüz yok. Araştırmal­arın, potansiyel olarak kontrol edilebilir bazı risk faktörleri­ni ortaya çıkardığın­ı söyleyen Dr. Güllüoğlu, şu bilgileri veriyor: "Araştırmal­ara göre fazla kilo Alzheimer riskini artırıyor. Kilo arttıkça risk de artıyor. Zihinsel ve fiziksel olarak aktif kalmak, tansiyonu ve kolestrero­l seviyeleri­ni normal düzeyde tutmak tedavide etkili. Bu nedenle doğru beslenme, egzersiz yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak gerekiyor. Bir bakıma kalp-damar hastalıkla­rının etkin tedavileri­yle de hastalık önlenebili­r."

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye