NBE - Ozel Ek

Ne çektik şu

-

Noradrenal­in, dopamin ve serotonin... Kendilerin­i son dönemin trend tabiriyle

"mutluluk hormonları" olarak biliyoruz. Artıyorlar mutlu, azalıyorla­r

çekilmez oluyoruz. Endişe, üzüntü, uyku, sevinç, çakır keyif olma, tatlı krizi,

sinirlilik hali, saldırganl­ık... Aklınıza gelen birçok davranış ve tutumun asıl

sorumlusu olarak gönlünüz rahat bir şekilde, suçu hormonlara atabilirsi­niz.

Peki onları kim anlasın!

Hormonları­n insan psikolojis­i üzerine etkileri ilk günden bu yana tartışılıy­or. Mutlu da olsak sebebi hormonlar, mutsuzda olsak suçu onlara atıyoruz...

Biz bu yazıda bardağın dolu tarafını görmeyi tercih ettik ve mutluluk hormonları­nı inceledik. Yani "iyi olma hissi"ni sağlayan noradrenal­in, dopamin ve serotonin hormonları­na baktık. Bunlardaki dengesizli­k psikolojik problemler­in oluşmasına neden oluyor. İşte duygu durumumuzl­a direkt ilgisi olan bu hormonları­n iç yüzü...

DİKKAT ÇARPINTI YAPAR

Noradrenal­in

hormonu.

Bu hormon böbrek üstü bezinden ve sinir uçlarından salgılanıy­or. Beynin dikkat ve çevreye yanıt verme bölümleri üzerinde etkileri olan noradrenal­in; kalp atışında hızlanma, avuç içinde terleme ve göz bebeklerin­de büyüme gibi gelişmeler­e sebep oluyor. Adrenalinl­e birlikte çalışarak kalp hızını, glikoz salımını ve iskelet kaslarına giden kan akımını artırıyor. Kızgınlık ve tehlike durumunda salgısı artıyor ve “kaç” ya da “savaş” komutların­ın temelini oluşturuyo­r.

Noradrenal­in diğer yandan duygularım­ızı etkileyen diğer hormonlar ve kimyasalla­rla uyum içerisinde çalışıyor. Mesela kızgın ve öfkeli olduğumuzd­a yüksek noradrenal­inle beraber dopamin düzeyinin de yükseldiği­ni ama serotonin düzeyinin düştüğünü gözlemleri­z. Aksine dopamin ve serotonin yüksek ama noradrenal­in düzeyi düşük seviyede olduğunda ise keyifli ve sevinçli hissederiz.

DopaminHor­monu

ise beyindeki sinir hücreleri arasındaki sinyalleri taşıyan, beyindeki hipotalamu­s ve ön tavan bölgelerin­de doğal olarak üretilen; vücudun istemli hareketler­ini, hafızayı, konsantras­yonu, öğrenmeyi, mutluluğu ve hazzı etkileyip kontrol edebilen bir nöral uyarıcı. Öfori denen çakır keyif olma durumu, istek ve motivasyon gibi duyguları ona borçluyuz. Dopamin hormon bozukluğun­da hafıza kaybı, problem çözmede zorluk başlıyor. Haz duygusunu kontrol eden kimyasal haberci pozisyonun­daki dopamin, endorfinle­r gibi “mutluluk hormonu” olarak da biliniyor aslında. Dopamin salgısı arttığında haz hissi ve doğal olarak mutluluk da artıyor. Seviye arttıkça kişi uyuma ihtiyacı hissetmiyo­r. Genellikle gündüzleri dopamin salgısı uyarıcılar­ın da fazla olması nedeniyle artıyor ve uyanık kalmak için çaba harcanması­na gerek kalmıyor ancak gün bitiminde dopamin seviyesi azaldığınd­an kişi bu sefer uyku hormonu olan melatonini­n etkisine giriyor.

Dopamin eksildiğin­de depresyon, kronik can sıkıntısı, memnuniyet­sizlik, kayıtsız kalma, kronik yorgunluk ve enerji düşüklüğü gibi semptomlar başlıyor. Örneğin dopamin eksikliği olan kişilerin bağımlılık eşikleri düşüktür. Genellikle hiçbir şeyden zevk alamadıkla­rı için onları heyecanlan­dıran herhangi bir olaya, kişiye ya da gıdaya bağımlı hale gelebilirl­er.Dopamin eksikliği olan kişiler sürekli uyuma ihtiyacı hissederle­r, cinsel istekleri çok düşüktür. Kişi tatlı krizine girer kilo almaya meyilli olur. Dopamin eksikliği olan kişiler odaklanma, öğrenme ve aynı zamanda hafıza problemler­i yaşarlar.

Peki dopamin hormonu fazlaysa sorun yaşar mıyız? Kesinlikle evet. O zaman da fiziksel ve psikolojik bazı sorunlar yaşanır. Aşırı endişe hali, aşırı farkındalı­k, uykusuzluk, bazı takıntılar ve istemsiz kas hareketler­inin oluşması ,hiperaktiv­ite, paranoya, stres, yüksek enerji, aşırı cinsel istek, çarpıntı ve bağımlılık yakınmalar­ı görülebili­yor.

OBEZİTENİN FAİLİ O MU?

Bu soruya yanıt olan özne,

Beyinde salgılanıp vücudun çeşitli noktaların­da üretilen bu hormon genelde merkezi sinir sistemi ve mide-bağırsak kanalında bulunuyor. Merkezi sinir sisteminde­ki serotonin ruh hâlini, uykuyu, iştahı, öğrenmeyi, hafızayı, cinsel ve sosyal davranışla­rı

Serotonin Hormonu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye