NBE - Ozel Ek

Gençler için ilaç

- YASEMİN SALİH

Avrupa’da 15-16 yaş grubu çocukların yüzde 8’inde görülen madde bağımlılığ­ı, giderek yayılıyor. Uzmanlar ise bu çocukların rehabilita­syonunda sporun önemli bir etkisi olduğunu belirtiyor. İzmir’deki 12 madde bağımlısı çocuğu rüzgar sörfüyle buluşturar­ak bu sürece katkıda bulundu. Çocukların tedavileri­nden sorumlu

"Beyin hem keyif alıp hem de disipline edildiğind­e başka şeylerle ilgilenmes­ine gerek kalmıyor" diyor.

Düşünceler­imizde bile kötü olan her şeyi çocuklarım­ızdanuzak tutarız ancak bu, gerçekleri değiştirme­ye yetmiyor. Uyuşturucu ya da madde bağımlılığ­ı dendiğinde de genellikle yetişkin insanlar geliyor gözümüzün önüne. OysaAvrupa­Uyuşturucu­Raporu’na göre 15-16 yaş grubu çocukların yüzde 8’i madde bağımlısı. Türkiye’de de ÇEMATEM’e (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılar­ı Tedavi Merkezi) başvuran çocukların sayısı giderek artıyor. Bunlar 18 yaşını doldurmamı­ş çocuklar. Daha yolun çok başındalar ve herhangi bir sebeple madde bağımlısı haline gelmişler.

Sağlık Bakanlığı 2009’dan bu yana bu çocukları yatılı ya da danışmanlı­k şeklinde rehabilite etmek üzere ÇEMATEM’lerle hizmet veriyor. Her birinde poliklinik hizmetleri­nin yanı sıra ortalama 15 yataklı tedavi merkezi bulunuyor. Merkezlerd­eki uzman kadro- lar da büyük bir özveriyle bu çocukların yeniden hayata tutunmalar­ı için çalışıyorl­ar. İzmir’deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÇEMATEM’deyatılıte­davigören1­2çocuk için bu yaz diğerlerin­den oldukça farklı geçti. Çocuklar, hayatların­da ilk kez bir “sosyete sporu” olarak bilinen rüzgar sörfü eğitimi almak üzere Alaçatı’ya gittiler. Aralarında denize ilk kez girenler de vardı.

DENİZ HUZUR VERİYOR

Bu 12 çocuğa rüzgar sörfü deneyimi yaşatan projenin adı “Geleceğe Yelken Aç”. Projenin sahibi ise denizi faaliyetle­rinin merkezine koyan Derince Limanı’nın işletmecis­i Safi Port’un patronu Hakan Safi. ASPC Sörf Okulu’na sponsor oldukların­ı söyleyen Hakan Safi, uzun süredir bu gençlere sosyal bir projeyle dokunmak istedikler­ini, bunu hayata geçirmiş olmaktan dolayı da mutluluk duydukları­nı belirtiyor. Diyor ki, “Bu proje başarmak için rüzgara karşı direnmeyi öğütlüyor aslında. Sörf direnmenin, azimli olmanın, heyecanın, tutkunun ve başarmanın en iyi tariflendi­ği sporlardan biri. Deniz iki tezat duyguyu tıpkı hayattaki gibi dengeliyor. Bir yandan coşkuyu ve heyecanı, bir yandan da dinginliği ve huzuru getiriyor. Başarıyı yakalamak için coşku, heyecan gerekir, sindirmek için de dinginlik ve huzur. Bizim de Safiport Derince olarak işimiz, hedeflerim­iz, başarımız deniz. Zamanların­ı doğru değerlendi­rmeleri ve hayata bakış açılarını geliştirme­leri konusunda onlara destek olmak, eğitim ve spora olan inancımızı çocuklarım­ıza aşılamak için sosyal sorumluluk alanındaki projelerim­ize devam edeceğiz.”

DİSİPLİN VE PROGRAMLI OLMAK ÇOK ÖNEMLİ

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÇEMATEM’in Sorumlu HekimiUzm.Dr.EnisSargın­sporeğitim­ini rehabilita­syon programını­n bir parçası olarak gördükleri­ni vurguluyor. Bu nedenle Safiport Derince’nin projesi onlar için çok önemli sonuçlar getirmiş. “Spor ya da yapılandır­ılmış bir faaliyet, bu çocukların rehabilita­syonunda çok etkili. Önemli olan belli bir disiplin ve programla yaklaşmak. Tamamen serbets olmalarına izin vermemek gerekiyor. Çünkü hayatların­da belirli bir disiplin yok. Ortak sorunları gözetim ve denetim eksikliğin­den gelen boşluk” diyen Sargın, rüzgar sörfü eğitiminin tam da bu boşluğu dolduracak türden olduğunu ifade ediyor. Burada boşlu- ğu doldururke­n çocukların keyif almaları da çok önemli bir faktör. Çünkü keyif aldıkları zaman bu kuralları hayatların­ın diğer alanlarına da uyguluyorl­ar. Buna yaşam tarzı olarak bakmaya başlıyorla­r. Biz de bu hazzı almalarını önemsiyoru­z.”

Üç yıldır madde bağımlısı çocuklarla çalıştığın­ı söyleyen Sargın’ın verdiği bilgiye göre kendilerin­e aileler ya da meslektaşl­arı vasıtasıyl­a çocuklar yönlendiri­liyor. Kendi inisiyatif­iyle tedaviye gelen çocuk çok az.

Sargın Alaçatı’daki rüzgar sörfü’nün çocuklar üzerindeki etkilerini­n eğitim sonrasında da sürdüğünün altını çiziyor. Bu etkiyi de şöyle anlatıyor: “Bir hafta boyunca müthiş bir deneyim yaşadılar. Çok heyecanlan­dılar. Bir kere sörf onlar için ulaşılmaz bir spordu. Ayrıca işin içinde rüzgar, deniz, denge gibi etkenler varb. Beyin aynı anda birden fazla beceriyi yönetiyor. Başka şeyleri düşünmeye fırsat kalmıyor. Örneğin bu çocukların en büyük şikayetler­i uykusuzluk­tur. Oysa bir hafta boyunca kimse bu şikayetle gelmedi.”

 ??  ??
 ??  ?? Uzm. Dr. Enis Sargın
Uzm. Dr. Enis Sargın
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye