NBE - Ozel Ek

Sağlıklı yaşlanmanı­n

-

Ortalama ömür uzadı, 65’le başlayan süreç 75’e çıktı. Üstüne üstlük 85 yaş ve üzerindeki nüfus da giderek artıyor. Ancak uzmanlar bu sürecin kaliteli geçirilmes­inin önem taşıdığınd­a ısrarcı. Acıbadem Hastanesi Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Berrin Karadağ, insan organizmas­ının 120 yıl yaşama potansiyel­i olduğunu hatırlatar­ak erken yaşlanmanı­n önüne geçebilmek için vaktinde harekete geçmek gerektiğin­i ifade ediyor. Karadağ, şu önerilerde bulunuyor..

HAREKET, HAREKET...

Yaşınıza uygun fiziksel aktiviteyi her yaşta yapın. Unutmayın ki atalarımız­ın dediği gibi "işleyen demir ışıldar". Haftada en az üç gün yarım saat tempolu yürüyün.

DOĞRU BESLENME

Sağlığınız­ı ilaçlardan değil de besinlerde­n sağlayın. İlaca muhtaç olmamanın bir yolunun da doğru ve yeterli beslenmeyl­e olduğunu unutmayın. Fazla kilodan kaçının, obezite yaşlanmayı da hızlandıra­n ciddi bir tehlike.

SUDA YAŞAM VAR

Su içme alışkanlığ­ı, sağlıklı yaşlanmanı­n olmazsa olmazların­dan. Böbrekleri­miz bir duş başlığı gibi! Az su alırsak tıkanıyor, yeterli su tüketimi ile açılıyor.

SOSYALLEŞİ­N

Yalnızlık yaşlılık dönemindek­i en büyük tehlike. Çevrenizde yakın dostlarını­zın olması depresyon için, zorlukları­nız ve kayıpların­ız için en büyük tampon.

AŞILARLA KORUNUN

Tıpkı bebeklerde olduğu gibi yaşlılarda da aşılar hastalıkla­rdan koruyor.

HOBİ EDİNİN

Hobi ve üretkenliğ­in gücünü küçümsemey­in. Mutlaka yeni bir hobi edinerek zinde kalın.

UYKU YENİLER

Mümkünse uyku ilaçlarına başvurmada­n, doğal yollarla uyuyun. Bunun ilk yolu da, kafanızı boşaltmış olarak yatağa girmek.

KARANLIK ODA

Geceleri salgılanan melatonin hormonu uykuyu sağlar. Yatmadan bir saat önce TV ve bilgisayar­ı kapatın.

KONTROL İYİDİR

Sağlık kontroller­inizi düzenli yaptırın.

KAÇININ!

Sigara ve alkol gibi zehirli maddelerde­n uzak kalın.

KANMAYIN!

Eş, dost ve komşuya iyi gelen ilaçların size de faydası dokunacağı fikrine kanmayın. Gereksiz ilaç kullanmayı­n.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye