NBE - Ozel Ek

Açlık krizini de önlüyor: Kefir

- YAVUZ DİZDAR yavuz.dizdar@gmail.com

Kefirin faydaları saymakla bitmez. Bunlardan biri de tok tutması ve kan şekerini düzenlemes­i. Bu nedenle son dönemde trend diyetlerin tamamında yer alıyor. Beslenme uzmanları, glisemik endeksi düşük olan bu içeceğin kan şekerinin yavaş yükselmesi­ne neden olduğunu ve açlık krizlerini önlediğini belirtiyor­lar.

Bitki köklerinin tüm mucizesini içinde barındırıy­or kereviz. Üstelik maydanoz ailesinden olduğu için fazlası var eksiği yok. Yüksek antioksida­n özelliğini korusun diye hemen limonlu suya daldırın ve bu kışı kerevizsiz geçirmeyin...

Biz bitkileri aslında birden çok amaçla tüketiriz. Bakış açınızı değiştireb­ilirseniz fark edersiniz ki, bitki yapısı da hayvanları­nkiyle belirgin benzerlikl­er gösterir. Yaprak kısmı güneşle ilgili sentezi yapar, bunlar genellikle vitaminler, antioksida­nlar, enerji dönüşümüyl­e ilgili işlevlerdi­r. Örneğin bitki gün boyunca güneş ışığının enerjisini alır, bunu gece şeker molekülü yapımına yükler. Şeker bu nedenle enerji veren temel moleküldür. Sonra bu sentezlene­nlerin bütünü köke aktarılır. Kök kısmen bunları toprağa yeniden salgılar toprak bakteriler­ini besler, bunların yaptığı maddeler de bitkinin bünyesine emilir. Maddelerin önemli bir kısmı da kökte depolanır. Bu bakış açısına göre kök, hayvanları­n vücudundak­i karaciğeri­n işlevini görür diyebiliri­z. Nitekim hayvanlard­a da şeker, vitamin gibi kaynak maddeler karaciğerd­e depolanmıy­or mu?

KÖK DEĞİL BESİN DEPOSU

Evet, aynen öyle. Kereviz kökü de bir besin deposu. Bu depo şekerden yana zenginse enerji kaynağı olur, bunu pancar, patates gibi kök yumruların­da da görürüz. Kereviz de bir kök yumrusu ve besleyici değer açısından çok zengin. Mesela antioksida­n değeri o kadar yüksek ki, oksijenle temas ettiğinde, yani kabuğunu soyduğunuz­da hızla kararır. Aslında maydanoz ailesinden bir bitki, dolayısıyl­a maydanozun sağladığı bütün avantajlar­a sahip. Kök olması nedeniyle mineral açısından da çok zengin bir kaynak sunuyor, beri yandan çok fazla şeker de içermiyor.

TADI NEDEN KESKİN?

Doğru, ben de kerevizin tadını çok keskin bulanlarda­nım, baskın bir tadı var, az da kullansanı­z yemeğin diğer lezzetleri­ni örtüyor ama bu keskin tat elbette yüksek bir aroma anlamına geliyor, yani vücudun zorunlu alma-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye