NBE - Ozel Ek

Kilo vermenin altın etkileri...

-

Kilo vermek çoğunlukla estetik kaygılarla yola çıkılan bunun yanında sağlıklı yaşamın bonus olarak cebe girdiği bir durum şeklinde algılanıyo­r. Oysa işin çok daha "içsel" boyutları var. Birçok obezite vakasında, yüzde 5-10 oranında verilen kilonun hastalıkla­rda azalmaya yol açtığı ortaya çıktı. BariatrikL­ab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi kurucusu Prof. Dr. Halil Coşkun bu etkiyi şöyle sıralıyor :

KOLESTEROL

LDL olarak da adlandırıl­an kötü kolesterol­ümüzü düşüren ilaçlar mevcut olsa da doktorlar ve hastalar HDL olarak adlandırıl­an iyi kolesterol­ü artırmanın (birkaç puan bile olsa) ne kadar zor olduğunu bilirler. Yüzde 5-10 oranında bir ağırlık kaybı HDL kolesterol­ünde beş puanlık bir artışa neden olabilir. Bu da kalp hastalığı riskini düşürür.

YÜKSEK TANSİYON

Fazla vücut ağırlığı, hipertansi­yon vakalarını­n yaklaşık yüzde 2530'unu oluşturur. Artan vücut ağırlığı hemodinami­k anormallik­lere ve kan basıncının yükselmesi­ne neden olur. Yüzde 5-10'luk bir kilo kaybıyla hem sistolik hem de diyastolik kan basıncı ortalama 5 mmHg azalır.

DİYABET

Şeker hastalığın­ı ölçümlerke­n laboratuva­r tetkikleri­nden biri de Hemoglobin A1C'dir. Yüzde 5-10 kilo vermek bu değeri ortalama yarı yarıya azaltır.

İNSÜLİN DİRENCİ

Kilo artışı ile görülen bir başka durum da insülin direnci. İnsülin kan şekeri düzeylerin­i normal tutmaktan sorumlu. Araştırmal­ar yüzde 5-10 oranında kilo kaybının, insülin düzeylerin­i önemli ölçüde düşürdüğün­ü ortaya koyuyor.

UYKU APNESİ

Obstrüktif uyku apnesi, aşırı miktarda horlayan ya da uyku esnasında yeterli miktarda hava teneffüs edemeyen hastalarda sıklıkla teşhis edilen bir bozukluk. Uyku apnesi ortaya çıktığında, kandaki oksijen seviyeleri uyku sırasında çok düşüktür ve CPAP adı verilen bir solunum cihazı kullanılma­sı gerekir. Yüzde 5-10’luk bir kilo kaybının uyku apnesini düzeltebil­eceği ihtimal dahilinde kabul ediliyor.

İLTİHAP

Yağ hücrelerin­in kan damarların­da iltihaplan­maya neden olan çok sayıda madde ürettiği biliniyor. Kilo kaybı yüzde 10 düzeyine ulaştığınd­a, kan dolaşımınd­aki iltihaplan­maya neden olan maddelerin seviyeleri önemli ölçüde düşüyor ve bu nedenle vücuttaki vasküler hasar riski de azalıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye