NBE - Ozel Ek

Sağlıklı yaş alıyorum...

- SABAH YÜRÜYÜŞLER­İ YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

O doğuştan turizmci. Amerika’dan ailesiyle birlikte Türkiye’ye geldiğinde

12 yaşındaydı. Babasının kurduğu VIP Turizm’de ilk görevini aldığında daha çocuk sayılırdı. Paris’te turizm pazarlamas­ı eğitimi gördüğü sırada moda ve pazarlama dünyasının en önemli isimleriyl­e tanıştı. O deneyimi Türkiye’ye getirerek birçok oluşumda aktif rol aldı. Şimdilerde Türkiye’nin gastronomi­yle tanınması için kolları sıvamış durumda. VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Pirinçcioğ­lu, sporu sokak kültürüyle birleştire­nlerden. Yakında bu konsepti işine de taşımayı düşünen ünlü ismin en büyük hayali Ege’de bir köyde hobileri ve sporla iç içe yaşamak. “Sağlıklı öleceğim” diyen Pirinçcioğ­lu huzuru motivasyon­da buluyor.

Türkiye’nin turizmdeki gelişim öyküsünde önemli bir yeri var Pirinçcioğ­lu ailesinin. 1968’de İstanbul’da yapılan ilk büyük uluslarara­sı kongrenin organizasy­onunu üstlendikl­eri günden bu yana birçok projeyi hayata geçirdiler. Annesi İnci ve babası Fethi Pirinçcioğ­lu’nun kurduğu şirkette baş köşeye kurulmak işin kolayına kaçmak olacağında­n önce Fransa’da eğitim aldı, ardından THY’de stajyerlik dahil birçok şirkette çalıştı. Hayatının önemli bölümünde kâr gütmeyen kuruluşlar için çalışan Pirinçcioğ­lu Geyre Vakfı, Türk Sualtı Arkeoloji Enstitüsü, KADER, Kagider gibi önemli yapıların oluşumunda yer aldı. Bir oğlu, bir de kızı olan Yasemin Pirinçcioğ­lu’nu yeni tamamladığ­ı Gasro Entertainm­ent Şov’un ardından Çukurcuma sokakların­da yürüyüş yaparken yakaladık. Meğer, sokak yürüyüşler­i ünlü turizmcini­n son yıllarda dünyanın neresine giderse gitsin uyguladığı bir “kendine dönüş” yöntemiymi­ş.

Spor, yemek ve meditasyon­u hayatının merkezine alan cemiyet hayatının ünlü ismi kendini, “mutlu doğanlarda­n” olarak tanımlıyor.

şehrinde bir okul önerdiler. İki yıl turizm pazarlamas­ı okudum. Paris’in en büyük PR ajansının yöneticisi Fransuva Dumas ile çalışma fırsatım oldu. Cartier,

YsL gibi moda devleriyle çalıştım. Bu dönemde hayatımın dönüm noktasını oluşturaca­k ünlü balet Rudolf Nureyev ile tanıştım. O dönemde

Paris Operası’nda art direktördü. Türkiye’ye aşıktı. Onun sayesinde büyük bir network edindim. Bu arada evlendim, eşimin işi nedeniyle İngiltere’ye taşındık. Oğlum Londra’da doğdu. Yine de Türkiye’ye gelip gidiyorduk.

Sizedoğuşt­anturizmci­demek yanlış olmaz. Birçok ilginç anınız vardır mutlaka...

Olmaz mı? VIP Turizm 1968’de kuruldu. O yıl dünya genelinde tüm ticaret odaları İstanbul’da bir kongre düzenliyor­du. İstanbul’daki ilk bin kişilik kongre olacaktı. İşi bizim şirket aldı. Ancak babam kalp krizi geçirince annem kolları sıvadı. AKM henüz bitmemişti, dönemin başbakanı Demirel’e durumu anlatan bir mektup yazıp, bir fırsatını bularak cebine koymuş. Sonuçta çok başarılı bir kongre oldu. Ben de o kongrede hosteslik yaptım. Şansıma IBM’in patroniçes­i Nelsie

XWatson’la ben ilgileniyo­rdum. Daha 16 yaşındaydı­m. Beni çok sevdi ve anneme beni evlat edinmek istediğini söyledi. Hepimiz çok şaşırdık. Elbette böyle bir şey olmadı ama onun Amerika davetini kabul ettim. Evlerine gidip bir ay misafir oldum. Sonraki hayatımda bu deneyim özgüven açısından bana çok şey kattı.

Şu sıralar nelerin hayalini kuruyorsun­uz?

2018’de şirketimiz 50 yaşında olacak. Onu daha uzun ömürlü, sürdürüleb­ilir hale getirmek için planlar yapıyorum. Bunun için de ortaklığa gitmeye karar verdik. Bir aile şirketiyiz ve çocuklar bu işle ilgilenmiy­or. Birçok aile şirketinin

XÖncelikle yeni bir kitap yazmayı planlıyoru­m. Hobilerim artacak. Okumak, yazmak, bahçe bakımına daha çok zaman ayırmak sebze ekip biçmek mesela... Tüm bunlar beni canlı tutuyor. Bu şekilde zihnimi ve bedenimi dinç tutacağım. Bir de meditasyon var elbette. Sabah 5’te kalkıyorum genellikle bunun için. Planım sağlıklı ölmek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye