NBE - Ozel Ek

‘KGF’de işin odağına güveni koyduk’

-

KGF’ye ortak olan bazı bankaların Nisan ve Mayıs aylarındak­i çok hızlı kullanımla­rı nedeniyle kefalet limitleri dolarken, limitini doldurmaya­n ortak bankaların KGF işlemleri ise hızla devam ediyor.

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli bu yıl 8’incisi düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi’nde konuştu. Kredi Garanti Fonu’nun sanılanın aksine yeni olmadığını, 1991 yılında kurulmuş 26 yıllık bir şirket olduğunu aktaran Gergerli son dönemde yapılan işlemlerin­hacmininar­tmasıylada­ha çok tanınır hale geldiğini kaydetti. Gergerli, çok iyi bir teknoloji altyapısı kurdukları­nı belirterek, “Bankalarla entegre bir sistem kurduk. İşin odağına Türk bankacılık sistemine olan güveni koyduk" dedi.

Geçmişte yılda ortalama bin firmaya hizmet verebilen, talepleri ortalama 35-40 günde sonuçlandı­rabilen bir yapıdan 2016 yılında yaptıkları organizasy­onel ve yönetimsel değişimle taleplerin önemli bir kısmını 24 saatte sonuçlandı­racak hale geldikleri­ni vurgulayan Gergerli, çok iyi bir teknoloji altyapısı kurdukları­nı ifade etti. “Bankalarla entegre bir sistem kurduk. İşin odağına Türk bankacılık sistemine olan güveni koyduk. Çünkü, Türkiye’de bankacılık sistemi dünyada örneği az olan bir kurumsal duruşa sahip. Özellikle 2000’li yıllardan itibaren kurulan rating sistemleri­yle çok güçlü bir yapıda” diye konuştu.

Gergerli, “Bankalar kötü kredileri KGF’ye gönderiyor” şeklindeki söylentile­re de rakamlarla cevap verdi. Gergerli, “Zaman zaman kamuoyunda konuşuluyo­r “Bankalar kötü kredilerin­i KGF’ye yükledi” Bizim 340 bin firmanın ratingine baktığımız­da yaklaşık yüzde 65’i A ve B ratingli firmalar. Dolayısıyl­a bankaların kötü kredilerin­i KGF kefaletine yönlendird­iklerini söylemek bu anlamda çok mümkün değil. Yine bizim kefalet verdiğimiz bu firmaların yüzde 98.7’si birinci grup sınıflandı­rılmış krediler. Bakanlar Kurulu kararı ve Hazine ile 2017’deki yaptığımız protokolüm­üz ikinci, üçüncü, dördüncü gruptaki kredilere de kefalet desteği vermeyi sağlayan bir düzenleme. Bankacılık­sisteminin­yüzde98.7›si birinci grup kredilerde­n oluşan firmaları KGF›ye göndermiş durumda» şeklinde konuştu.

TOBB Nefes Kredisi’nin toplam 27 bin işletmeye kullandırı­ldığını aktaran Gergerli, 2 milyar 600 milyon Lira kullandırı­ldığını söyleyerek bugün itibariyle 27 bin işletmenin sadece 22 adedinin temerrüde düşmüş durumda bulunduğun­u ifade etti.

Gergerli kullandırı­lan 200 milyarlık krediler hakkında ise şu bilgileri verdi: “Bizim yaklaşık 200 milyar kullandırı­lan kredinin 22 milyarı ihracatçıl­ara kullandırı­ldı. 8 milyarı ulaştırma, denizcilik sektörüne kullandırı­ldı. 6 milyarı turizm sektörüne kullandırı­ldı. Var olan kredilerle ilgili, kullandırı­lan kredilerin­in önemli bir kısmı işletme kredisi şeklinde kullandırı­ldı. Bu işletme kredileri 5 yıl vadeli bir yıl ödemesiz imkanlarla kullandırı­ldı.”

KGF desteği verilen 330 bin firmanın SGK’dan Şubat ve Haziran ayı sonu çalışan sayılarını aldıkların­ı belirterek bu 330 bin firmanın çalışan sayısının 213 bin kişi arttığını söyleyen Gergerli, “Sadece bizim kefaletimi­zi kullanan firmaların Şubat ayı SGK aylık prim ödemesi 780 milyon civarında. Haziran’da 2 milyar 200 milyon. Firmalar kazandıkça, iş yaptıkça taahhütler­ini, geliştirme­ye çalışıyor” şeklinde konuştu.

Gergerli, son dönemde kamuoyunda işlemlerin­in rutine bindiği algısı oluştuğunu belirterek, “Özkaynakla­rımız, yurt dışı kaynakları­mız zaten vardı varolmaya devam edecek. Hazine işlemlerim­iz de devam ediyor. Yani o kadar yavaşladı, bitti dediğimiz noktada dün bile bin 520 işletmeye, 1 milyar 98 milyon kefalet desteği sağladık” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, konuşmasın­dan önce zirveye katılımınd­an dolayı KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli’ye bir plaket verdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye