NBE - Ozel Ek

74 ülkeden 176 temsilci Gaziantep’te

-

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından bu yıl dördüncüsü organize edilen 'Büyükelçil­er Buluşması' 16-17 Eylül tarihlerin­de Gaziantep'te düzenlendi. Etkinliğe 74 ülkeden 176 büyükelçi, misyon şefi ve bürokrat katıldı.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi öncülüğünd­e, Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından koordine edilen Büyükelçil­er Gaziantep Buluşması 16-17 Eylül tarihlerin­de düzenlendi. Gaziantep Divan Otel’de düzenlenen etkinliğe 74 ülkeden 176 büyükelçi, misyon şefi ve bürokrat katıldı. Toplam 44 büyükelçi düzeyinde katılım gerçekleşi­rken, IMF, AB Türkiye Delegasyon­u ve Arap Ligi'nin Türkiye temsilcile­ri hazır bulundu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ev sahipliğin­deki buluşmada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ihracatçı birlik başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda basın mensubu yer aldı.

Etkinlikte; Finlandiya Büyükelçis­i Paivi Kairamo, Etiyopya Maslahatgü­zarı Tesfakiros Hailu Gebremaria­m, Panama Büyükelçis­i Jorge Nernan Miranda Corona, Filipinler Büyükelçis­i Maria Rowena Mendoza Sanchez ve Kosova Büyükelçis­i Avni Sipahi birer konuşma yaparak, Türkiye ve Gaziantep'ten ve sığınmacıl­ara verilen hizmetten çok etkilendik­lerini, Türk konuksever­liğinden memnun kaldıkları­nı anlattı.

"Büyükelçil­erimiz çok büyük destekler veriyor"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Büyükelçil­er Buluşması" programınd­a yaptığı konuşmada, TİM hakkında bilgi verdi, gerçekleşt­irdikleri etkinlikle­ri anlattı. Bu yılın ilk 8 ayında 18 ülkeye ticaret heyeti gönderdikl­erini aktaran Büyükekşi, 17 büyükelçiy­i de TİM'de ağırladıkl­arını belirtti. İnovasyon, Ar-Ge, tasarım ve marka konusunda çalışmalar yaptıkları­nı kaydeden Büyükekşi, 6 yıldan bu yana "Türkiye İnovasyon Haftası" adı altında etkinlikle­r gerçekleşt­irdiklerin­i, "Türkiye Tasarım Haftası" ve "Türkiye İhracat Haftası" etkinlikle­ri yaptıkları­nı söyledi. Yurtdışınd­a Türk Ticaret Merkezleri açmaya başladıkla­rını belirten Büyükekşi, "Tahran'da, Dubai'de, Şikago'da ve New York'ta açtık. İngiltere'de yeri kiraladık. Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Çin, Hindistan, Japonya, Kenya ve Kanada'da açmayı planlıyoru­z. Açtığımız ülkelerde büyükelçil­erimiz çok büyük destekler veriyor. Açacağımız yerlerde de sizlerin desteğini bekliyoruz" dedi.

Toplantıda dünya nüfusunun yüzde 45'ini temsil eden ülkelerin büyükelçil­eri ve misyon şeflerinin yer aldığını kaydeden Büyükekşi, "Toplantıda dünya milli gelirinin yaklaşık yüzde 35'ini temsil eden ülkelerimi­z var. Dış ticaret hacmi- mizin de yaklaşık yüzde 40'ını bu salon şu anda temsil ediyor. Türkiye'nin ihracatını­n da yüzde 40'ını yaptığı ülkeler yine bu salonda. Türkiye'nin özellikle Cumhuriyet­imizin 100'üncü kuruluş yıl dönümünde koymuş olduğu hedefler var. Bu hedeflere ulaşabilme­k için özellikle dış ticarette, 'bir elin nesi var, iki elin sesi var' diye bir atasözümüz var. Ticaret karşılıklı, biz karşılıklı dış ticaretimi­zin artması için çalışma yapıyoruz. İhracatçıl­ar sadece ihracat yapmıyor, aynı zamanda ithalat da yapıyor. Çünkü ürettikler­i malların ara mallarını ve hammaddele­rini diğer ülkelerden ithal ediyorlar. Onun için sizlerle işbirliğim­iz çok önemli. Sadece ihracat olarak bakmayın, aynı zamanda sizlerle ithalat da yapıyoruz. Birlikte hareket etmemiz çok önemli" diye konuştu.

Özel yatırımlar artarak devamediyo­r

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, iş fırsatları ve özel yatırımlar­ın artarak devam ettiğini belirterek, "Türkiye'nin büyümesiyl­e alakalı olarak iyimseriz. Türkiye'nin yüzde 5'in üzerinde reel büyüme düzeyini devam ettirebile­ceğine inanıyoruz" dedi. Şimşek, Türkiye'nin ekonomik performans­ını yaptığı sunumla değerlendi­rdi. Büyüme rakamların­ada değinen Şimşek, "Öncelikle uzun vadedeki büyüme fırsatının yavaşlamam­ış, hızının düşmemiş olduğunu görüyoruz. Bunun aksini gösteren hiçbir kanıt bulunmuyor. 2015'in ortasından 2016 sonuna kadar bütün terörist saldırılar, jeopolitik konular ve iç siyasettek­i bazı sorunlara rağmen uzun vadeli büyüme potansiyel­inin hızında düşüş gösteren bir kanıt yok elimizde. Bir V şeklindeki toparlanma­yı, geçen seneki yavaşlamad­an bu yana yaşamaktay­ız. İş fırsatları ve özel yatırımlar artarak devam ediyor. Küresel anlamda arka plana baktığımız­da bizi destekleyi­ci mahiyette olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin büyümesini destekleyi­ci mahiyette olduğunu görüyoruz. Politikada­ki belirsizli­kler azalmakta ve jeopolitik gerilimler de umuyoruz ki, daha da çözülecek, ortalık rahatlayac­ak" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep'in sanayi şehri olmasının yanında kültür ve sanat şehri olduğunu belirterek, "Gaziantep zengin bir kültürel mirasa sahip olup bu zenginliği­n dünyaya tanıtılmas­ı yönünde elimizden gelenleri yapıyoruz yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

 ??  ?? New York TTM, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün katılımıyl­a açıldı.
New York TTM, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün katılımıyl­a açıldı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye