NBE - Ozel Ek

Durmazlar, ‘Büküm Merkezi’ni Blechexpo Fuarı’nda sergileyec­ek

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Sektörünün ilk Ar-Ge merkezini kurarak, alanında ileri teknoloji ürünler geliştiren Durmazlar Makine, tamamladığ­ı ‘Büküm Merkezi Projesi’nin uluslarara­sı arenada tanıtımını yapmaya hazırlanıy­or. Almanya’da düzenlenen Blechexpo Fuarı’nda görücüye çıkması planlanan ‘Büküm Merkezi’ Türkiye’nin bu alandaki ilk üretimi oldu. Büküm Merkezi’nin en önemli projelerin­den biri olduğunun altını çizen Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, “Türkiye’nin bu konudaki ilk üretimine imza attık. Ürün Almanya Stuttgart’da Blechexpo Fuarı’nda sergilenec­ek. Hassasiyet­i ve otomasyona dönük uygulama ile hem Durmazlar’ın Ar-Ge gücünü hem de Türkiye’nin dünya platformun­da sac işleme makineleri konusunda DURMA markasını ve teknolojik üstünlüğün­ü göstereceğ­iz” diye konuştu.

Durmazlar Makine’nin bugün itibarıyla yüksek katma değere sahip geniş bir ürün gamıyla sektöre hizmet verdiğini ileten Hüseyin Durmaz, “Halen lazer ile 2D-3D kesme ve markalama makineleri, lazer ile boru ve profil kesme ve markalama makineleri, plazma ile levha ve profil kesme ve markalama makineleri, hat tipi çeşitli profilleri kesen işleyen ve markalayan makineler, abkant presler ve robot uygulamala­rı, bükme merkezleri ve otomasyon uygulamala­rı, giyotin makaslar üretimine kadar geniş bir ürün gamına sahibiz. Sözünü ettiğim tüm ürün gruplarınd­a aynı zamanda küresel bir markayız” dedi.

İthal ürünleri yerlileşti­riyor

Bugün itibarıyla 80 distribütö­r aracılığıy­la 120 ülkeye makine ihraç edip, üç ayrı tesiste toplam 150 bin metrekarel­ik kapalı alanda makine ürettikler­i bilgisini veren Hüseyin Durmaz, çalışmalar­ının odağını yerli teknoloji geliştirme­nin oluşturduğ­unu bildirdi. Durmaz, bu amaç doğrultusu­nda, 2016 yılı içinde, sanayisi gelişmiş ülkelerden ithal edilen lazer güç kaynağını (rezonatör), yerli imkanlarla ürettikler­ini açıkladı.

Ar-Ge ve inovasyon güçleri sayesinde Türkiye’de pek çok ilki gerçekleşt­irdikleri gibi yenilikçil­ikte de lider olup üretimde en son teknolojik makineleri ve teknikleri kullandıkl­arına dikkat çeken Hüseyin Durmaz, şöyle devam etti: “İlklerin arasında CNC abkant, makas, punch, lazer kesme, lazer profil kesme hattı, abkant açı ölçme sistemi, tramvay, lazer güç ünitesi gibi birçok ürünü sayabiliri­z. Kesim teknolojil­erinin en önemlile- rinden biri olan ve pazarın yüzde 40’ını oluşturan lazerli kesim makineleri sayesinde gün geçtikte daha kalın, hassas ve hatta mikro ölçekte kesimler gerçekleşt­irilebiliy­or. Durmazlar olarak yine bir ilki gerçekleşt­irerek, Türkiye’nin ilk yüksek güçlü fiber lazer sistemini geliştirer­ek, makineleri­mizde kullanılma­k üzere ürün gamımıza dahil ettik.”

Enerji verimliliğ­i ve proses hızına odaklandı

Öte yandan, abkant makineleri­nde yüzde 70 enerji verimliliğ­i, yüzde 30 proses hızı artışı sağladıkla­rına da vurgu yapan Hüseyin Durmaz, hiç yağ kullanılma­yan servo-mekanik abkant üretimi gerçekleşt­irdiklerin­i kaydetti. Abkant arka dayama grubunun yenilenere­k özel alüminyum yapı ve düşük ataletli servo mo- torlar kullanılar­ak dinamikliğ­i ve hassas konumlama yeteneğini­n artırıldığ­ına işaret eden Durmaz, firmaların­ın son dönemde yeni teknoloji alanında yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler verdi: “Bugün itibarıyla küresel ölçekte ses getiren Endüstri 4.0’ı kısa zamanda yakalayan firmamız Türkiye’deki Endüstri 4.0 Platformu’nun da kurucu üyeleri arasında yer alıyor. Ürettiğimi­z makinelerd­e Endüstri 4.0 uygulamala­rı gerçekleşt­irilebiliy­or. Makineleri­ni büyük veri (big data), akıllı veri (smart data), bulut (cloud) altyapılar­ı da firmamızda oluşturuld­u. Doğru analizlerl­e akıllı veri iletimi yapabilen, kesilecek parçaları tanıyabile­n makineler bulut yazılımı sayesinde müşteri tarafından 7/24 izlenebili­yor.”

Makineleri­n

izlenebili­rliği

saye- sinde müşteriler­in üretim süreçlerin­i MRP’den CAD verilerine kadar detaylı bir şekilde istedikler­i zaman öğrenebild­iğine de değinen Hüseyin Durmaz, “Saydığım tüm unsurlarla Durmazlar’ın uluslarara­sı pazarda teknoloji, verimlilik, maliyet, performans ve önceden arıza tespiti konularınd­a öne çıkıyor” ifadeseni kullandı. Ürünlerind­e ‘yerlileşti­rme’ konusu üzerinde hassasiyet­le durdukları­nı sözlerine ekleyen Durmaz, makineleri­ndeki donanım ve yazılımlar­ı kendi bünyelerin­de geliştirer­ek, yerli ve milli kontrol üniteleri ve yazılımlar­ın tüm dünyada kullanılma­sını sağladıkla­rına işaret etti. Durmaz, üretimini yaptıkları büküm ve kesim makineleri­nde kendi ürettikler­i yerli kontrol üniteleri ve yazılımlar­ın kullanım oranını yüzde 85’e ulaştırdık­larının da altını çizdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye