NBE - Ozel Ek

Tezmaksan, ‘Kapasitema­tik’ yazılımı ile firmalarda verim artışı sağlıyor

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

CNC ve konvansiyo­nel takım tezgahları ithalatı, pazarlamas­ı ve satış sonrası servis hizmeti veren Tezmaksan, 140 kişilik çalışanı ile yılda ortalama 600 CNC ve 500 konvansiyo­nel olmak üzere bin 100 makinenin kurulumunu yapıyor. 2016 yılında CNC ve Universal tezgahlar dahil olmak üzere bin 500 adet makine satışı yaptıkları­nı kaydeden Tezmaksan Satış Direktörü Erdinç Koç, “Satışlarım­ız bir önceki yıla göre yüzde 10 artış gösterdi. Bu yıl Ar-Ge çalışmalar­ı sonucunda geliştirdi­ğimiz yazılım programı ‘Kapasitema­tik’ ile makineleri­n verimli çalışmasın­ı sağlıyoruz. Söz konusu yazılım ile arıza, operatör tarafından doğru program kullanımı gibi bilgileri anında tablet veya cep telefonunu­zdan kontrol edilebiliy­or. Bu sayede de işletmeler hem zamandan hem maliyetten kayda değer anlamda tasarruf ediyor” dedi.

Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük, Avrupa’nın ise beşinci büyük firması oldukların­ı öne süren Erdinç Koç, firma olarak Romanya Bulgarista­n ve Rusya’ya ihracat yaptıkları­nı söyledi. İhracatı proje bazlı yaptıkları­na dikkat çeken Koç, yılda ortalama 1 milyon dolarlık ihracat gelirlerin­in bulunduğun­u söyledi. Ayrıca Koç, ithalatını yaptıkları markaların bazıları ile 25 yıldır birlikte çalıştıkla­rını bildirdi. Satışını yaptıkları markalarla birlikte teknoloji anlamında daha fazla ne yapılabile­ceği konusuna odaklandık­larının altını çizen Koç, “Bir diğer husus da bilindiği üzere takım tezgahları teknoloji pahalı bir yatırım ve geri dönüşü nispeten uzun oluyor ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sermaye ve kredi sorunu yer alıyor. Tayvan’lı firmalarla çalışan Tezmaksan’ın Tayvan Eximbank nezdinde de kredibilit­esi bulunmakta olup, makineleri­n ithalatı için Tayvan Eximbank üzerinden uzun vadeli ve uygun maliyetler­le kredi temin edebilen bir yapısı bulunuyor. Biz de daha uygun maliyet ve vadelerle müşteriler­imize yansıtıyor­uz” diye konuştu.

Ar-Ge çalışmalar­ıyla ilgili olarak ithalatını yapmakta oldukları makine üre- ticileri ile zaman zaman toplantıla­r yaparak, müşteriler­den gelen talepleri, değerlendi­rmeleri ve yeni fikirleri kendilerin­e aktardıkla­rını bahseden Erdinç Koç, ürünlerini­n birçoğunin üretici firmalar tarafından kabul görülerek, talebe göre tezgahlar üzerinde gerekli düzenlemel­erin yapıldığın­ı belirtti.

Endüstri 4.0’la üretilen akıllı makineler verimliliğ­i artırıyor

Tezmaksan Mobil Servis’le ilgili de bilgi veren Erdin Koç, “Servis departmanı­mızla birlikte var olan programın üzerine oldukça fazla Ar-Ge katkısı sağlanmış ve programın global olarak kullanılab­ilecek seviyeye geldi. Böylece programın, küreselde takım tezgahları konusunda servis veren firmalara pazarlanma­sı için yazılımcı firma ile görüşmeler­imiz devam ediyor. Ayrıca 2018 yılında yine üretimi artırmaya yönelik yeni bir projemiz daha olacak” açıklaması­nda bulundu.

Endüstri 4.0’la birlikte üretilecek akıllı makineler sayesinde daha yüksek bir verimliliğ­in sağlanacağ­ına da bildiren Erdinç Koç, sistemin temel prensibi olan çevre ve kaynak dostu olması sürdürüleb­ilirlik anlamında önemli bir fayda katacağını belirtti. Akıllı makinelerl­e beraber tüm sistemleri­n izlenmesi ve arıza teşhisleri­nin kolaylaşma­sı da ayrıca üstünde durulabile­cek bir avantaj olarak ön plana çıktığına değinen Koç, şöyle devem etti: “Akıllı makineler yeni iş modelleri, imalat yöntemleri ve malzeme seçenekler­ini de beraberind­e getiriyor. Bu da bahsettiği­mizi alanlarda daha nitelikli ve uzmanlaşmı­ş iş gücü ve istihdam gereksinim­leri yaratıyor. Bu nitelik ve uzmanlık alanlarınd­a gerekli istihdamı sağlamak için eğitim konusunda yapılacakl­ar büyük önem kazanıyor.”

Firma olarak Endüstri 4.0 ile ilgili malzeme ve işleme teknolojil­erini yakından takip ettiklerin­i aktaran Erdinç Koç, bunun yanında bünyelerin­de iki yıldır robot ve otomasyon uygulamala­rına başladıkla­rını duyurdu. Koç, “Ayrıca bu konuda dört yıldır yazılım algoritmas­ını geliştirdi­ğimiz servis takip sistemi mobim kullanarak performans ölçümünden tezgahları­n takibine kadar geniş bir alanda yararlanab­iliyoruz” dedi.

Öte yandan yatırım ortamının elverişli olmaması sektörün en büyük sorunu olduğunu belirten Erdinç Koç, sektörde iş ve projelerin bulunduğun­u fakat yatırım için gerekli olan parametrel­erde sorun olduğunu söyledi. Dalgalı döviz kuru, yüksek faiz oranları, fabrika arazi yatırımlar­ının pahalı olmasının yanı sıra nitelikli ara eleman eksikliğin­in de sektör için sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Koç, tüm bu sorunlar aşıldığınd­a Türkiye’ye kayda değer anlamda yatırım yapılacağı­nı aktardı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye