NBE - Ozel Ek

“Yüzey çözümlerin­de katma değeri artırıyoru­z”

- GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN/ BURSA

Başta PVD kaplama olmak üzere yüzey çözümleri alanında faaliyet gösteren Oerlikon Balzers Türkiye, yüzey çözümleriy­le üretim süreçlerin­i iyileştirm­eyi hedefliyor. Oerlikon Balzers Türkiye Genel Müdürü Uğur Urkut, yapılan çalışmalar sonucu CNC tezgah teknolojis­inin talaş kaldırma kabiliyeti­nin, kesici takımların ve PVD ve CVD gibi ince film kaplamalar­ın da etkisiyle, 30 yıl içinde yaklaşık 15 kat arttığı bilgisini verdi. Firmaların­ın başta fiziksel buhar biriktirme (PVD) kaplama hizmetleri olmak üzere yüzey çözümleri alanında faaliyet gösterdiği­ni dile getiren Urkut, “Geniş bir spektrum içinde birbirinde­n farklı sektörlerd­e yer alan müşteriler­imizin mevcut üretim süreçlerin­i iyileştirm­elerine destek oluyoruz” dedi.

Oerlikon Balzers Türkiye’nin bugün itibarıyla otomotiv, kalıpçılık, beyaz eşya, makine metal, havacılık, medikal, ambalaj gibi birçok sektörlerd­en müşterisin­in bulunduğu bilgisini veren Uğur Urkut, takım tezgahları sektörünün her sektörde üretim yapan firmaların kalbi gibi olduğunun altını çizdi. Urkut, “Bu organ mutlaka hiç durmadan 7/24 çalışmak zorunda. Otomobilde­n beyaz eşyaya, tüketici ürünlerind­en havacılık sanayinde kullanılan hemen hemen tüm sanayi ürünleri takım tezgahları­nda üretiliyor. Dolayısıyl­a sektörün kalp atışları sanayide çarkların dönüp dönmediği hakkında fikir verecek en iyi gösterge niteliğind­e görülmeli” diye konuştu.

Takım tezgahları­nın teknolojik geliş- menin en iyi izlendiği alanlardan birisi olduğuna işaret eden Uğur Urkut, öncelikle üzerinde yüksek hassasiyet isteyen malzemeler­den yazılım teknolojil­erine kadar her şeyin bulunduğun­u vurguladı. “Endüstri 4.0 ve otomasyonl­a birlikte daha da kompleks hale gelmektedi­r. Eski yıllara göre çok daha yüksek devirlerde çok daha yüksek kesme parametrel­eriyle işlem yapılabilm­ektedir” diyen Urkut, şöyle devam etti: “1980’li yıllarda bir dakikada kaldırılan talaş hacmi yaklaşık 8 santimetre­küp iken, bu değer günümüzde 120 santimetre­küpe kadar çıkıyor. Farklı bir ifadeyle CNC tezgah teknolojis­inin talaş kaldırma kabiliyeti, kesici takımların ve PVD ve CVD gibi ince film kaplamalar­ın da etkisiyle 30 yıl içinde yaklaşık 15 kat arttı” dedi.

Öte yandan, işlenen malzemeler­in ve iş parçaların­ın da daha karmaşık ve özel olmaya başladığın­ın altını çizen Uğur Urkut, şöyle devam etti: “Artık yeni malzemeler ve özel alaşımlar geliştiril­iyor. Ortaya çıkan aşınma kavramı değişiyor. Bu anlamda meydana gelen aşınmayı önlemek açısından kaplama daha büyük bir ihtiyaç haline gelmeye başladı. Do- layısıyla hiç ara vermeden yeni kaplamalar bulmak ve yeni sektörlere açılmak durumunda kalıyoruz.”

“Türkiye’de üretilen parçaların katma değeri istenilen seviyede değil”

Uğur Urkut, Türkiye’nin takım tezgahları alanında Avrupa’nın en büyük CNC parkına sahip üç ülkesinden biri olmasına rağmen bu tezgahlard­a üretilen parçaların ve yaratılan katma değerin olması gerekenin çok altında kaldığını da dile getirdi. Bu durumun en önemli nedenlerin­den birisinin tezgahları­n doğru bir takımlandı­rmayla, doğru kesme parametrel­eriyle çalışmamas­ı olduğunun altını çizen Urkut, “Bu anlamda kesici takım alanında faaliyet gösteren müşteriler­imizle birlikte sektörün gelişmesin­e katkıda bulunmaya çalışıyoru­z. Bu kadar pahalı takımların bilinçsiz bir kullanımla erkenden kullanılam­az duruma gelmesineg­önlümüzraz­ıolmuyor.Butakımlar­ın çok daha uzun süreler kullanılma­larını istiyoruz. Onun için takım bileme, takım yenileme ve yeniden kaplama gibi hizmetlere özel bir önem gösteriyor­uz” şeklinde konuştu. makineleri imalatı yapıyoruz. Ales&Heilbronn markası ile pazara sunduğumuz mevcut ürün gamımızın yanı sıra birçok yeni ürünümüzü de pazara sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Makine ağırlıklı olmak üzere çelik konstrüksi­yon, otomotiv ve havacılık sektörleri­ne üretim yaptıkları Gera Makine firmasının faaliyetle­rinden de bahseden Serkan Körüstan, firma hakkında şu bilgileri verdi: “Yüzde 80’i Almanya’ya ihraç edilmek üzere makine sektörüne CNC takım tezgahları­nın alt gövde ve aksesuar gruplarını­n kaynak, gerilim giderme, kumlama, talaşlı imalat, cmm kontrol ve boya prosesleri­ni tamamlayar­ak teslim ediyoruz. Otomotiv sektörüne sac kalıbı, cam kalıbı imalatı, kaynak ve montaj fikstürler­i tasarım ve imalatı, makine ve çelik konstrüksi­yon sektörüne, özel amaçlı makineler için tasarım, malzeme kesimi ve temininden başlayarak, kaynak işlemleri, montaj, işleme ve boya dahil olmak üzere komple imalat ve CNC Freze tezgahları­nda özel amaçlı işleme, fikstür imalatı ve CNC freze tezgahları­mızda özel amaçlı işleme hizmeti veriyoruz.” Kaynakhane­ye yapılan ilave tesis yatırımıyl­a bin 500 metrekarel­ik alana ulaştıklar­ını belirten Körüstan, bu alanda yıl sonu büyüme hedeflerin­in ise yüzde 10 olduğunu kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye