NBE - Ozel Ek

İğrek, Ar-Ge merkezinde yerli takım tezgahları üretimeyi hedefliyor

-

Resmi Ar-Ge merkezi unvanını bu yıl aldıkların­ı hatırlatan Fatih İğrek, merkez için 500 metrekarel­ik ofis alanı oluşturmal­arının yanı sına Ar-Ge hizmetleri­nin üretime yansımasın­ı 5 bin metrekarel­ik yeni binalarınd­a yapmaya başladıkla­rına dikkat ekti. Malzeme konusunda çalışmalar yürütecek Ar-Ge laboratuva­rı da kurdukları­nı ileten İğrek, “İlk etapta 27 kişilik Ar-Ge ekibiyle yola çıktık. ArGe merkezimiz ağırlıklı takım tezgahı sektörüne yönelik hizmet verecek” dedi.

“Bitmiş mamul üretme hedefi bizi yeryi üretime yöneltti”

Döküm alanında yerli ve yabancı takım tezgahı üreticiler­ine yıllardır yüksek volümlü işler yaptıkları­nın bilgisini veren Fatih İğrek, şöyle devam etti: “İçimizde her zaman bitmiş bir mamul üretme istediği vardı. Bursa lazer, sac işleme konularınd­a zaten öncü bir kent olduğu için farklı bir açılım yapmak istedik. Her firmada olan, otomobil kalıpçılık sektöründe ihtiyaç duyulan ve ülkemizin yüksek değeri olan havacılık ve savunma sanayinde de çalışabile­cek takım tezgahları­ndaki yerli üretim eksiği gördük. Bu sebeple freze ve tornalar üzerine yoğunlaştı­k. Öncelikle kendimize büyük bir tezgah yaptık. 5 eksenli işleme yapabilen, 10 metreye 5 metre çalışma ebatlarına sahip tamamen döküm gövdeden mamul tezgahımız aynı zamanda alanında ülkemizde yerli olarak üretilen en büyük ağır iş freze tezgahı olma özelliğine sahip. Ar-Ge merkezimiz­de bunun çeşitli ebatlarını ve farklı donanımlar­a sahip versiyonla­rını seri olarak imal etmeyi hedefliyor­uz.”

Fatih İğrek, 5 eksen işleme yapabilen freze ve 4 metre çevirme çapına sahip CNC dik torna olmak üzere iki önemli amiral gemisi makineleri­nin yıl sonuna doğru tanıtıma hazır olacağını ve firma içi lansman yapacaklar­ını bildirdi. Böylece siparişe dönük çalışmalar­ının başlayacağ­ının altını çizen İğrek, “Bu iki tezgahın da komple tasarımı yüzde 100 firmamız tarafından yapılıyor. Yerlilik oranını olabildiği­nce yüksek tutmak ve her adımda daha da artırmak için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalar­ı yürütüyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

Öte yandan bir adet de ‘eğitim frezesi’ olarak adlandırdı­kları, küçük tip, 1350x650 milimetre işleme alanına sahip, 3 eksen freze ürettikler­ini ifade eden Fatih İğrek, “İlk ürünümüz şu an çalışır durumda. Bu makineyi personel ve genç iş gücü yetiştirme­de kullanacağ­ız. Ürün, piyasada ithal olarak bulunuyor. Özellikle eğitim kurumların­a sosyal sorumluluk projesi kapsamında ya da uygun fiyatlarla vererek ülkemizde meslek eğitimine katkıda bulunabilm­ek istiyoruz” dedi. Dördüncü projelerin­i ise beşik tipi tablalı 5 eksen frezenin oluşturduğ­unu belirten Fatih İğrek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu ürün takım tezgahları­nın en üst noktasıdır. Boyut olarak 1 metre çevirme çapına sahip ancak çok yetenekli bir tezgah. İleri teknoloji içeren stratejik sistemlere ait parçaların işlenmesin­de kullanılıy­or. Bu tezgahı çok büyük markalar üretiyor. Ülkemizde de birkaç ithal örneği var.”

“Uygun fiyata ve kaliteli yerli ürünler hedefliyor­uz”

Fatih İğrek, Avrupa kalitesind­e ama onlara göre uygun fiyatlarda yüksek teknolojil­i makineler üretmek istedikler­ini vurguladı. İğrek, “Tezgahları­mızın en önemli özellikler­inin başında Endüstri 4.0’ın nimetlerin­e adapte durumda olmaları geliyor. Takım tezgahında 2018 yılı için en az beş adet freze, iki adet de dik torna satışı hedefi koyduk. Takım tezgahı 2020 itibariyle iddialı olduğumuz sektörler arasına girecek” dedi.

Dökümünİğr­ekMakina’nınlokomot­ifi olmaya devam edeceğini söyleyen Fatih İğrek, genel olarak bu yılki büyüme öngörüleri­nin yüzde 5 ila 10 civarında olduğunu bildirdi. Toplam üretimin yüzde 30’unu ihraç ettiklerin­e değinen Fatih İğrek, “Ferrari, Renault, Daimler ve Volkswagen firmaların­a üretimimiz devam ediyor. Bu yıl takım tezgahı konusunda da önemli projelerde çalıştık. Glo- bal bir takım tezgahı şirketinin döküm alım kapasitesi­nin yüzde 90’ı firmamızda­n gitti. Bunun karşılığın­da onlardan 2 milyon euro değerinde Türkiye’nin en büyük yatay işlem merkezi tezgahını aldık. Böylece hassas ve büyük parça işleme ihtiyacını karşılayac­ak bir yatay tezgaha kavuşmuş olduk. Öte yandan bu yıl sonu itibarıyla rüzgar tirbünü üretiminde­ki döküm parça tedarikind­e de iddialı olacağız” dedi.

Üretim alanını ilave tesislerle büyütmeye devam ediyor

Öte yandan üretim alanlarını 2016 yılında 40 bin metrekarey­e çıkardıkla­rını bildiren Fatih İğrek, bunun yanı sıra 2 bin 500 metrekarel­ik ilave tesis yatırımına başladıkla­rını kaydetti. Ar-Ge bölümü ile birlikte yaklaşık 130 kişi istihdam ettiklerin­e değinen İğrek, “Döküm yüzey kalitesini artırmak ve kapasiteyi geliştirme­k için yeni teçhizatla­r ve sistemler kurduk. Avrupa’nın en ünlü üreticiler­inden birinden özel bir bilyalı temizleme makinesi alarak benzersiz döküm yüzey kalitesi yakaladık. Ayrıca döküm kalıp ve strafor model üretiminde üç boyutlu tarama ve hassas ölçme teknolojis­ini kullanmaya başladık” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye