NBE - Ozel Ek

KGF ile sadece işletmeler değil ülke ekonomisi de kazandı

-

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Kredi Garanti Fonu kefaleti ile verilen kredilerin ödeme zorluğu çeken, finansmana erişimde sorun yaşayan ve darboğazda olan işletmeler­e derin bir nefes aldırdığın­ı söyledi.

Bu finansman desteğinin sadece işletmeler­e değil, Türkiye ekonomisin­e de ciddi katkı sağladığın­ı dile getiren Sayar, “KGF desteği ile sağlanmış olan bu rahatlama yeni destek ve tedbirlere ihtiyaç duymaktadı­r” diye konuştu.

Mevcut kredi kullananla­r dahil, yeni kullanılac­ak kredilerde de firmalara daha uygun faiz sunulması gerektiğin­i belirten Ahmet Sayar, günümüzdek­i faiz oranlarıyl­a yatırım ve kârlılığın çok zor olduğunu aktardı.

KOBİ ölçeğindek­i imalatçıla­ra, sanayicile­re öncelik verilmek üzere yeni bir KGF desteğine ihtiyaç olduğunun altını çizen Ahmet Sayar, “Yeni dönemde bankalara, kullanılac­ak kredinin en az yüzde 50’sini yeni kredi olarak vermesi gibi bir şart koşulabili­r” dedi.

İşletmeler­in yüksek faiz sebebiyle yeni yatırıma girmeye çekindiğin­i belirten Sayar, “Kullanılac­ak kredide faiz desteği sunulması, faiz oranının belli bir oranda sabitlenme­si ve belli bir süre ön ödemesiz olmasında işletmeler için daha uzun vadede planlama yapmasına katkı sağlamış olacaktır” ifadelerin­i kullandı.

TOBB ve Odalar olarak KGF ile uyguladıkl­arı Nefes Kredisinin bu konuda örnek olabileceğ­ine dikkat çeken Ahmet Sayar, “Hazine, yüzde 10 üzeri faize destek vererek, faiz, komisyon ve masrafları belirleyeb­ilir. Uygun finansman maliyeti desteği, yeni yatırımlar­ın yapılmasın­da, işletmeler­in kapasitele­rini arttırması­nda da pozitif katkı sunacaktır” diye konuştu.

Ahmet Sayar, gerek KGF destekleri gerekse TOBB Nefes Kredisi geri ödemelerin­de büyük çaplı sorun olmamakla birlikte, ödeme güçlüğü çeken firmalara yapılandır­ma konusunda kolaylık sağlanması­nın yararlı olacağını vurguladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye