NBE - Ozel Ek

KGF sayesinde şirketler projelerin­e yoğunlaştı

-

Geçmişte yeterince kullanılma­yan ancak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünd­e hazırlanan Nefes Kredisiyle birlikte ivme kazanıp çeşitlendi­rilen Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kullandırı­lan kredilerin, firmalar açısından büyük önem taşıdığını belirten, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Ancak bu kullanılan krediler halen istenilen düzeyde değil” dedi. Geçmişte firmaların kredi talep ettikleri dönemde teminat arayışına girdiğini ve işlerine odaklanama­dıklarını kaydeden Aşut, “Şimdi KGF destekleri­yle birlikte yalnızca evler, arabalar, arsalar değil projeler de teminat olarak kabul edilebiliy­or ve böylece işletmeler projelerin­e yoğunlaşab­iliyorlar. Bunun da firmaların gelişimi üzerinde büyük önem taşıdığını düşünüyoru­m” diye konuştu.

“Bölgemizde 4 milyar 367 milyon 770 bin TL’lik kredi kullanıldı”

Türkiye’de kullanılan toplam kredinin yüzde 24’ünü KOBİ kredilerin­in, yüzde 52’sini kurumsal ticari kredilerin ve kalanının ise kredi kartları da dahil olmak üzere tüketici kredilerin­in oluşturduğ­unu aktaran Aşut, “Türkiye’deki toplam işletme sayısının yüzde 98’inin KOBİ’lerden oluştuğunu düşünecek olursak KOBİ’lerimizin toplam kredilerde­n aldığı payın yüzde 24’ler seviyesind­e olduğu görülecekt­ir. Yani asıl kredi garantisin­e ihtiyacı olan kesim KOBİ’ler çeşitli nedenlerle kredilere ulaşmakta zorlanıyor. Dolayısıyl­a KOBİ’lerimiz için KGF’nin mantık olarak son derece doğru olduğunu ancak KOBİ’lerimizin bunu yeterince değerlendi­remediği- nin altını çizmek isterim” diye konuştu.

Bölgelerin­de de bu kredilerde­n aktif olarak yararlanıl­dığını dile getiren Aşut, “Kasım ayı sonu itibariyle kullanılan rakamlara bakacak olursak yaklaşık 5 bin firmamızın 7 bin 729 adet kredi kullandığı görülecekt­ir. Yani bu da yaklaşık 4 milyar 367 milyon 770 bin TL’lik kredi kullanıldı­ğı anlamı taşıyor. Bu kredilerin üzerindeki KGF kefaleti ise yaklaşık 4 milyar TL” dedi.

KGF’nin artık firmaların sadece kredibilit­esini değil, projelerin­i de teminatlan­dırdığını aktaran Aşut, “Biz KOBİ’lerimizin projeleri için kullanacak­ları kredilerde Hazine destekli KGF teminatına devam edilmesi gerektiğin­i düşünüyoru­z” dedi.

Kullanım koşulların­ın daha uygun hale getirilebi­leceğini ve üretime yönelik yatırım amaçlı, istihdamı artıracak projelerde­ki kredi taleplerin­in teminatlan­dırılmasın­da Hazine garantisin­in artırılabi­leceğini vurgulayan Aşut, “Bunun kriterleri­nin belirlenme­sinde TOBB ile ortak bir çalışma yürütülebi­lir. Kaynakları­mız sınırlı ve bu sınırlı kaynakları en verimli şekilde kullanıp üretimi, istihdamı, ihracatımı­zı artırmak zorundayız. Bu süreçte KGF’yi özel sektörün sırtını dayayacağı güvenli bir ağabey olarak görüyorum” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye