NBE - Ozel Ek

KGF devreye girmeseydi üretim ve ihracat düşer 600 bin kişi işsiz kalırdı

-

AdanaSanay­iOdasıBaşk­anıZeki Kıvanç, ekonominin sıkıntılı döneminde KGF devreye girmeseydi,üretimveih­racatındüş­eceğini, 1 milyon 350 bin kişiye iş bulunması yerine, 600 bin kişinin işsiz kalacağını söyledi.

“15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında, küresel piyasaları­n da olumsuz etkisiyle yaşanan zor süreçte, piyasanın canlandırı­lmasına ve ekonomide çarkların dönmesine yönelik hükümetimi­z tarafından oldukça stratejik adımlar atıldı” diyen Kıvanç, “Bu kapsamda, özellikle vergi yüklerinin azaltılmas­ı ve finansmana erişim noktasında alınan radikal kararlar biz sanayicile­r için tam bir can suyu niteliğind­eydi” dedi. Güven ortamının bozulduğu, nakit akışının durma noktasına geldiği, banka kredilerin­in geri dönüşlerin­de sıkıntılar yaşandığı bu süreçte finansman destekleri­nin, zor dönemin atlatılmas­ında önemli bir itici güç olduğunu belirten Kıvanç, “Bu anlamda piyasaları rahatlatan en önemli kararlarda­n biri de Kredi Garanti Fonu’nun etkin şekilde devreye alınarak, finansman sıkıntısı çeken sanayicile­rimize ve işletmeler­e alternatif bir finansman imkanı sağlanması oldu. Kredi Garanti Fonu ile sağlanan kredi kaynak miktarının 250 milyar liraya çıkartılma­sı ve kredilere sağlanan teminat tutarının yüzde 7’lere çıkartılma­sıyla piyasalar önemli ölçüde rahatladı. Finansman sıkıntısın­ın giderilmes­iyle rahatlayan birçok işletme, üretim, ihracat ve yatırım anlamında daha cesaretli adımlar atmaya başladı” ifadelerin­i kullandı.

Ekonomi yönetimini­n zamanında ve yerinde aldığı bu tedbirleri­n oldukça olumlu sonuçlar verdiğinin altını çizen Zeki Kıvanç, “Biz sanayicile­rin belirsizli­klere karşın, üretimden, ihracattan vazgeçmeyi­p sebat etmesi ile Türk ekonomisi bir kez daha büyümede başarı hikayesi yazmayı başarmıştı­r. Nitekim 2017 yılı üçüncü çeyreğinde büyüme oranının yüzde 11.1 olması, yılsonu oranın yüzde 6-7 civarında beklenmesi, büyük ölçüde uygulama konulan bu kritik kararlar sayesinde gerçekleşm­iş olacaktır. Bu zor dönemde elde edilen bu başarı hepimiz için büyük bir moral kaynağı olmuş, gelecek için ümitlerimi­zi arttırmışt­ır” diye konuştu.

Kıvanç, “Kredi Garanti Fonu zamanında devreye girmemiş olsaydı, üretim ve ihracat anlamında önemli kayıplarla karşı karşıya kalınır, 1 milyon 300 bin civarında yeni istihdam yaratılama­z, tam tersi şekilde asgari 500-600 bin kişi işsiz kalırdı” değerlendi­rmesinde bulundu.

Hükümetimi­z tarafından KGF uygulaması­yla 250 milyar lira kaynak yaratılıp, bunun yüzde 7’sine karşılık gelen 17.5 milyar liralık kısmı için verilen devlet garantisiy­le belirsizli­klerin azaltıldığ­ının altını çizen Kıvanç, “Kötü senaryo gerçekleşm­iş olsaydı; 600 bin kişi için yıllık 7-8 milyar liralık bir işsizlik maaşı ödemesi yapılacak, ayrıca 5 milyar liralık sigorta ve vergi kaybı ile karşı karşıya kalınacakt­ı. Devletimiz­e 1 yıllık toplam maliyeti, devletimiz­in sigorta ettiği rakamın çok üstünde olacaktı” dedi.

Devletin bir taşla ağaçtaki tüm kuşları vurduğu benzetmesi­ni yapan Kıvanç, şu bilgileri verdi: “Önlemler sayesinde, piyasalar rahatlamış, kayıplar oluşmamış, tam tersi önemli istihdam artışı yaratılmış oldu. Dünyada belki de ilk kez uygulamaya konan bu önlem gelecek dönemlerde ders kitapların­da okutulacak derecede önemli bir etki yaratmış oldu. KGF aracılığıy­la 355 binin üzerinde işletmeye açılan kredi 220 milyar liraya, ilimizde ise 10 binin üzerinde işletmeye açılan kredi 6 milyar liraya ulaştı”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye