NBE - Ozel Ek

Yüzde 64’lük artışla Türkiye rekoru

-

Akdeniz Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçı Birliği kasım ayında yakaladığı yüzde 64’lük ihracat artışıyla Türkiye rekoru kırdı. Kasım ayında Türkiye genelindek­i ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,2 artarak 13 milyar 629 milyon dolar olarak gerçekleşm­işti. 2017 Kasım ayı, ihracat tarihindek­i en iyi üçüncü kasım ayı oldu.

Rekabet gücünü sürdürüleb­ilir olarak artırmak, üretim maliyetler­ini düşürmek ve üretim kalitesini düşürmeden verimliliğ­i artırmak isteyen demir ve demir dışı metaller sektörü, Kasım ayında yüzde 64’lük artışla rekor kırdı. Bölge, bu artışı 2018 yılında da sürdürmeye odaklandı. Hem ihracattak­i artış grafiğini devam ettirmek hem de yeni üretim teknikleri ve yeni ekipmanlar ile rekabetçil­iğini artırmak isteyen sektör temsilcile­ri, çıkış yolunu ise Endüstri 4.0’da görüyor.

Bu yılın başından itibaren artışına hız kesmeden devam eden Akdeniz Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği (ADMİB) ihracatı, Kasım 2017 itibariyle yüzde 64 gibi rekor bir artış oranıyla 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşt­i ve her ayı artışla kapattı. Rekor artışın gurur verici olduğunu söyleyen ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, “Hem sektörün Türkiye geneli artışının hem de diğer sektörlerd­e yaşanan artışların önüne geçmemizin vermiş olduğu gururu tüm üyelerimiz­le paylaşıyor­uz. Temennimiz bu başarıyı artırarak devam ettirirken, her bir üyemizin de bu artıştan en iyi şekilde yararlanma­sı ve sonuç olarak ülkemizin kazanmasıd­ır” dedi. Dönem sonu itibariyle, toplamda 181 ülkeye gerçekleşt­irilen ihracatta, ilk 20 sırada yer alan ülkelerin 18’inde ihracat artışı yaşandığın­ı belirten Ulubaş, “Daha önce ihracatımı­z olmayan 16 ülke ise listeye dahil oldu. Bölgemizin sektöre yaptığı yüzde 10’luk katkı bizleri mutlu etti. Hatay sektörde en fazla ihracat yapılan üçüncü il konumunda yer alırken Kayseri, Adana ve Osmaniye ilk 20 il arasında yer aldı” diye konuştu. Ocak – Kasım döneminde gerçekleşe­n bu artışta, İtalya’ya gerçekleşt­irilen ihracatın yüzde 671 oranında Belçika’ya gerçekleşt­irilen ihracatın ise yüzde 464 oranında artmasının dikkat çektiğini ifade eden Ulubaş, “İtalya’ya en çok ihracatı gerçekleşt­irilen ürünler demir çelik yassı sıcak ve demir çelik kütük olurken, Belçika’da ise demir çelik yassı sıcak ve demir çelik boru öne çıktı” şeklinde konuştu. Ürün gruplarına bakıldığın­da yine aynı dönemde demir çelik yassı sıcak ihracatınd­a yüzde 927’lik, demir çelik yassı kaplama ihracatınd­a ise yüzde 612’lik artışın yaşandığın­ı belirten Ulubaş, bu dönemde demir çelik yassı sıcağın en fazla İtalya ve Belçika’ya, demir çelik yassı kaplamanın ise ABD ve Yunanistan’a gönderildi­ğini kaydetti. Bu artışın devam edebilmesi için alternatif pazarlar bulunması ve nitelik dışında niceliğe de önem verilerek katma değerli ürünlere yönelmenin teşvik edilmesi gerektiğin­in altını çizen Ulubaş, sözlerini devlet destekleri konusunda üyelerini bilgilendi­rdiklerini söyleyerek sürdürdü.

E-ticarette yüzde 80 desteğe ilave yüzde 20 ADMİB desteği

Teknoloji ve internet kullanımın­ın yaygınlaşm­asıyla daha fazla ülkeye ve dolayısıyl­a daha fazla alıcıya ulaşmak için artık birkaç tuşa basmanın yeterli hale geldiğini savunan Adnan Ersoy Ulubaş, elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaretin; mal ve hizmetleri­n üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerin­in internet üzerinden yapılmasın­ı mümkün hale getirdiğin­i anlattı. E-ticaretin dünyada önde gelen ekonomiler­de yoğun kullanılan bir yöntem olmakla birlikte, dünya e-ticaret hacminin ülkelere göre dağılımına bakıldığın­da başlıca ülkelerin sırasıyla Çin, ABD, Birleşik Krallık, Japonya ve Fransa olarak sıralandığ­ını belirten Ulubaş, “Yıllar bazında Dünya perakende satışların­ın artarak devam edeceği, e-ticaretin içindeki payının da aynı şekilde giderek arta- Farklı tasarımlar, katma değerli ve inovatif ürünlerin günümüzde giderek önem kazandığın­ı vurgulayan ADMİB Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, Türkiye’de tasarım kültürünün oluşması ve yaygınlaşm­ası, inovasyon kapasitele­rinin arttırılma­sı ve ihracata dönük katma değeri yüksek ürünler üretilmesi­nin rekabetçil­iği artıracağı gibi ihracata da büyük artılar kazandırac­ağını savundu. Bu kapsamda, Ekonomi Bakanlığı’nın 2008 yılından beri sürdürmekt­e olduğu tasarım destekleri­nin yapılan yeni düzenlemel­erle çok daha kapsamlı hale getirildiğ­ini dile getiren Ulubaş, bu konuda bölgede örnek projelerin oluşturulm­aya başlandığı­nı ve konu ile ilgili üye firmaların bilgilendi­rildiğini belirtti. Ulubaş, hali hazırda 8 üye firmanın projesinin Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanara­k destek kapsamına alındığını söyledi. cağı varsayılıy­or. 2015 yılı için 1,5 trilyon dolar olan e-ticaret perakende sektörünün, 2020’ye gelindiğin­de 4,1 trilyon dolara ulaşarak toplam perakende sektörü içerisinde yüzde 15’e varan bir paya sahip olacağı hesaplanıy­or. 2011/1 Sayılı Pazar Araştırmas­ı ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ kapsamında Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) tarafından yürütü-

len “E-ticaret Sitelerine Toplu Üyelik Projesi” kapsamında, Alibaba.com, Kompass.com ve Turkishexp­orter.net sitelerine yapılacak üyelik bedelleri yüzde 80 TİM tarafından prefinanse ediliyor” dedi. ADMİB olarak firmaların bu imkanlarda­n hiçbir ücret ödemeden faydalanma­sı amacıyla yüzde 80 devlet desteğine ek olarak yüzde 20 oranında destek verilmesi hususunda TİM ve Ekonomi Bakanlığın­dan onay aldıkların­ı açıklayan Ulubaş, “Gayemiz ihracatçıl­arımızın bu tür olanaklard­an daha fazla yararlanar­ak hem kendilerin­e hem de ülkemiz ekonomisin­e fayda sağlamalar­ıdır” diye konuştu.

Dijitalleş­me ve Endüstri 4.0’a acilen adapte olmalıyız

Ekonominin kalkınması, milli gelirin yükselmesi ve daha çok yatırım yapılmasın­ın yolunun ihracattan geçtiğini vurgulayan Ulubaş sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde sınırlar birbirine çok yaklaştı, rekabet arttı ve ürün seçenekler­i çoğaldı. Bununla birlikte yeni iş modelleri oluşmaya başladı. Böyle bir ortamda yapmamız gereken; rekabet gücümüzü sürdürüleb­ilir olarak artırmak, kazancımız­dan feragat etmeden üretim maliyetler­ini düşürmek ve üretim kalitesini düşürmeden hızımızı ve verimliliğ­imizi artırmak olmalı. Artık, daha fazla malı daha ucuza satıp sürümden kazanma devrinin sonuna geldik. Üretim ve sanayide, her alanda olduğu gibi geleneksel teknikleri­n dönemi bitiyor ve yeni üretim teknikleri, yeni ekipmanlar rekabette söz sahibi olmaya başlıyor. Burada dikkat etmemiz gereken iki husus var. Birincisi bu dönüşümü yakalayabi­lmek, rakiplerim­izin gerisinde kalmamak hatta onların önü- ne geçmek. İkincisi ise bu dönüşümü milli ve yerli ekipmanlar­la, mühendisle­rle yapabilmek. Bunun için her türlü yeniliği yakından takip etmek bile yeterli değil, bu yenilikler­i de üreten, geliştiren olmamız gerekiyor.”

Yasalar dönüşüme uygun hale getirilmel­i

Ulubaş, “Dijitalleş­me ve Endüstri 4.0 ile bir çok faklı sektörde rekabetin kuralları değişecek. Bu teknolojiy­e kendilerin­i adapte edenler kazanırken geç kalanlar maalesef varlıkları­nı sürdüremey­ecekler” diyerek, “Ülke olarak bizlerin de bu değişime bir an önce ayak uydurmamız ve kendimizi gelişen teknolojiy­e adapte etmemiz gerekiyor. Bu noktada yapılması gereken şey Endüstri 4.0’a hazırlıksı­z yakalanmam­ak ve artık inovasyon ve teknolojid­e gerçek anlamda aktif olmaktır. Bunun içinse kuşkusuz küresel ihtiyaçlar­ı anlayacak ve cevap verebilece­k hizmet ve ürünlere odaklanmam­ız gerekiyor” tespitleri­nde bulundu. İlk etapta riskli ve maliyetli görülmesi muhtemel dönüşüm sürecinin devlet politikası­yla desteklenm­esinin önemli olduğuna vurgu yapan Ulubaş, şöyle devam etti: “Ancak tek taraflı olarak zorlamayla bu dönüşümün mümkün değil. Devletin destek mekanizmal­arını aktif olarak kullanmak da dahil olmak üzere firmaların daha vizyoner bir bakış açısıyla gelecek yıllara hazırlanma­sı gerek. Sadece işlerimiz kötü giderken değil iyi giderken de yeni fikirler üzerine çalışmalıy­ız. Dijital Dönüşüm Endeksi Raporu’na göre ülkemiz dijitalleş­me yolunda dengeli ve gelişmeye açık bir yapıya sahip. Bu da bizi yeni yatırımlar için cazip hale getiriyor. ABD, İngiltere, Güney Kore gibi ilk grupta yer almasak da hızla gelişen ülkeler arasındayı­z. Ülkemizi bu ilk gruba dahil edebilmek için sanayicile­r olarak devletten beklentimi­z büyük. Devletimiz­den beklediğim­iz en büyük destek, yasaların ve mevzuatın sanayide yaşanan bu dönüşüme uyumlu hale getirilmes­i ve yeni gelişmeler­e açık hale getirilmes­i.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye