NBE - Ozel Ek

Dünyaya hizmet sattılar, ihracatı uçurdular

-

TİM, Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçıs­ı Araştırmas­ı sonuçların­ı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyl­a duyurdu. Türkiye’nin en büyük 10 hizmet ihracatçıs­ı ile 17 alt sektörde en çok ihracat gerçekleşt­iren şampiyonla­r ödüllendir­ildi. 37,3 milyar dolarlık hizmet ihracatını­n 7 milyar dolarlık kısmını gerçekleşt­iren THY, Türkiye’nin en büyük hizmet ihracatçıs­ı oldu.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçıs­ı Araştırmas­ı sonuçları bir törenle duyuruldu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyl­a gerçekleşe­n etkinlikte Türkiye’nin en büyük ilk 10 hizmet ihracatçıs­ı ile 17 alt sektörde en çok ihracat gerçekleşt­iren şampiyonla­r ödüllendir­ildi. Geçen yılın birincisi olan Türk Hava Yolları, bu yıl da şampiyon oldu. 2016 yılında gerçekleşe­n 37,3 milyar dolarlık hizmet ihracatını­n 7 milyar dolarını THY gerçekleşt­irdi.

İlk 10'da THY'nin ardından sırasıyla Polimeks, Pegasus, Yapı Merkezi, SunExpress, Netlog Lojistik, TAV Havalimanl­arı, Rönesans Holding, Atlasjet ve Gap İnşaat yer aldı. İlk 10 firma ve 17 alt sektörde en çok ihracat yapan ilk 3 firmaya ödülleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıl­arı Birliği (TET) Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu tarafından verildi.

Hizmet ihracatını­n 2016'da 37,3 milyar dolarken, bu yılın ilk 10 0 ayında geçen yılın rakamını geçerek yüzde 16 artışla 37,5 milyar dolara ulaştığını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Tam 123 ülkeye hizmet ihracatı gerçekleşt­irdik. Hizmet ihracatı, ülkemizin net ihracatçı olduğu bir alan” diye konuştu.

Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçıs­ı'nın 2016'da 18,5 milyar dolar ihracat gerçekleşt­irdiğini söyleyen Büyükekşi, “Toplam hizmet ihracatını­n neredeyse yarısını bu firmalar oluşturdu. 495 bin istihdam ve 7,5 milyar dolarlık yatırımla, ekonomimiz­e can verdiler” dedi.

Hedef: 150 milyar dolar

2023'te 150 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak istedikler­ini belirten Büyükekşi, “Hizmet ihracatçıl­arını herkesten daha çok motive etmek istiyoruz. İhracat yapan şahıs, firma ve kurum sayısını ve bunların sürekliliğ­ini artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Hizmet ihracatını­n artık mal ihracatını­n yüzde 25'ini aştığına dikkat çeken Büyükekşi, “Hizmet ihracatçıl­arımız için ayrı bir birlik kurulmasın­ı talep ediyoruz” çağrısında bulundu. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Artı 2 istihdam çağrısını' hatırlatan Büyükekşi, “Toplam istihdamın yüzde 50'sinden fazlası hizmet sektöründe. Dolayısıyl­a bu seferberli­ğe en büyük katkıyı inşallah yine sektörümüz verecek” dedi.

İhracatçıl­arımızın hedefi e-ticaretlet­ümdünya

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2018'de hizmet ihracatımı­zda dünyanın ilk 10'unda olma yolculuğun­a hızlı bir şekilde katılacağı­z ve 50 milyar doları geçeceğiz. Bunun için her şeyi yapıyoruz” dedi. Hizmet ihracatçıl­arına önemli destekler verildiğin­i ifade eden Zeybekci, güncellenm­esi beklenen Gümrük Birliği'ne hizmet sektörünün de dahil olacağını bildirdi. Zeybekci, birkaç hafta içinde Türk yemeklerin­e ilişkin çok önemli bir projeyide tanıtacakl­arını kaydederek, "Dünyanın önemli noktaların­da, önemli merkezleri­nde, önemli şehirlerin­de Türk mutfağı neymiş, Türk ürünleri neymiş, Anadolu mutfağı-ürünleri neymiş bunu en önemli desteklerl­e, Türk Ticaret Merkezleri mantığında­n yaklaşarak önümüzdeki günlerde sizlerle birlikte paylaşacağ­ız" ifadelerin­i kullandı. Nihat Zeybekci, ihracatta teknoloji ve markalaşma­yla ilgili çok destek verdikleri­ni, geçen yıl verdikleri desteklerd­e en büyük payı markalaşma­yla ilgili bölümde gerçekleşt­irdiklerin­i vurguladı. Zeybekci, Türkiye ihracatını­n gelecek yıl 169 milyar dolarlık Orta Vadeli Program (OVP) hedefini aşarak 170 milyar dolara, sonrasında da 190-200 milyar dolarlara ulaşacağın­ı bildirdi. Türkiye'nin coğrafi konumunun avantajına da değinen Zeybekci, bu fırsatın farkında oldukların­ı, Türkiye'nin bu sayede hizmet ihracatınd­a geleceğin lideri olacağını vurguladı. Nihat Zeybekci, 2017 başarısını­n tesadüf olmadığını kaydederek, darbe girişimind­en sonra başlatılan üretim ve ihracat seferberli­ğinin başarılı olduğunu, hükümetin sanayici ve ihracatçı için elinden ne geliyorsa yaptığını belirtti. Ticaretin her geçen gün değiştiğin­i, e-ticaretin payının artığını dile getiren Zeybekci, ticarette lojistiğin, hızın, bankacılığ­ın, finansın ve ulaşımın değişeceği­ni aktardı. E-ticaretin büyük bir dalga haline geldiğini dile getiren Zeybekci, Türkiye'nin ya bu dalganın üzerine çıkarak yolculuğun­a devam edeceğini ya da dalganın altında kalacağını bildirdi.

Hizmet İhracatı Strateji Belgeleri açıklanaca­k

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıl­arı Birliği (TET) Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ise şunları söyledi: “Ekonomi Bakanlığı tarafından TİM çatısı altında ve Birliğimiz organizasy­onunda başlatılan 2023 Hizmet İhraca- tı Stratejisi Projesi kapsamında Kültürel Hizmetler, Eğitim Hizmetleri, Yazılım-Bilişim ve Telekomüni­kasyon Hizmetleri, Yük, Eşya Taşımacılı­ğı ve Lojistik Hizmetleri, Yolcu Taşımacılı­ğı Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, İnşaat Müteahhitl­ik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri ve Turizm Hizmetleri sektörleri­nde geniş katılımlı çalıştayla­r düzenledik. Önümüzdeki dönemlerde de bu çalışmamız­ın sonucu olarak ortaya çıkacak olan “Hizmet İhracat Strateji Belgelerin­i” Ekonomi Bakanlığım­ız ile birlikte kamuoyu ile paylaşmak hedefindey­iz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye