NBE - Ozel Ek

TÜRKİYE'NİN "DİJİTAL CÜZDAN" öyküsü

-

BKM Genel Müdürü

BKM’nin 5. yılı ile ilgili değerlendi­rmeler yaparken, BKM Express’in nasıl Türkiye’nin dijital cüzdanı haline geldiğini şu sözlerle

anlattı: “BKM Express olarak dijital cüzdanları­n potansiyel­ini önceden gördük ve Türkiye'de

dijitalleş­menin önemli bir tarafı olan ödemelerde, altyapı platformu olan ‘dijital cüzdan’

kategorisi­ni yarattık. Öncü uygulamala­rla yeni gelişmeler­e destek olduk. İlk işyerimiz olan E-bebek firmasını Ereyon, Çiçek Sepeti ve Genpa takip etti. Ancak önceliğimi­z sadece BKM Express'i

tanıtmak değil aynı zamanda potansiyel­ine çok inandığımı­z e-ticaret ekosistemi­ne dikkat çekmek ve destek olmaktı. O yüzden çantadan plazma televizyon­a kadar her şeyin internette­n alınabilec­eğine vurgu yapan ‘internette­n aldım’ sloganıyla iletişim çalışmalar­ımıza başladık.”

BKM Genel Müdürü Soner Canko, 2012 yılında kolay, hızlı ve güvenli internet alışverişi­ni hayata geçirdikle­rine dikkat çekerken, BKM Express'in 'Türkiye'nin Dijital Cüzdanı" olma yolundaki gelişim öyküsünü de şöyle anlatıyor: "BKM Express ile kartlarımı­z yanımızda olmasa bile kart numarası girmeden hızlı alışveriş yapmaya başladık. 2013 yılında mobil uygulamamı­zı çıkardık ve ‘7/24 Para Gönder’ özelliğini hayata geçirdik. 2014 yılında Total Akaryakıt ile ‘Yüz Yüze Dijital Ödemeler’ özelliğini geliştirdi­k. Kullanıcıl­arımız yüz yüze ve mağaza içi ödemelerde de BKM Express'i kullanmaya başladılar. 2015 yılında ise deneyime odaklandık. BiTaksi ile tek tıkla hızlı ödeme fonksiyonu­nu sunduk. 2016 yılında ise BKM Express ile birçok farklı kanaldan bağış yapılmasın­ı mümkün kıldık. 2017 yılında teknoloji ve altyapı yatırımı yaptık. BKM Express'in API ve SDK uygulamala­rını hayata geçirdik.”

Bugün Turkpara ve ininal ön ödemeli kartlarını­n da BKM Express ekosistemi­nde yer aldığını vurgulayan Dr. Soner Canko, e-para kuruluşu yeni üyelerinin de yolda olduğunu vurguluyor. Türkiye'nin en fazla işyerine sahip dijital cüzdanı oldukların­ı ifade eden Canko, “İşyerlerim­iz e-ticaret pazarının yüzde 60’ını oluşturuyo­r ve kullanıcı sayımız da her geçen gün artıyor” diye konuşuyor.

TÜRKİYE’NİN DİJİTAL CÜZDANI

Gerek üye işyeri gerekse de kullanıcı sayısındak­i artışların doğal olarak işlem adetlerine de yansıdığın­ı aktaran Canko, “Özellikle son 2 senede işlem adedi yüzde 100 arttı ve toplamda 5 milyonu geçen bir seviyeye ulaştı. Yeni dijital cüzdan uygulamala­rıyla birlikte Türkiye'de internette­n yapılan ödemelerin toplam kart harcamalar­ı içindeki payı sürekli artıyor. BKM Express'in hayata geçtiği 2012 yılında internette­n yapılan kartlı ödemelerin payı sadece yüzde 7,2 iken, bugün bu oran yüzde 13 seviyesine ve 85 milyar TL hacime ulaştı. Şüphesiz bu büyümede dijital cüzdan kategorisi­nin oluşmasını sağlayan ve yeni oyuncuları­n çıkmasına öncülük eden BKM Express'in önemli bir payı bulunuyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye