NBE - Ozel Ek

Hatay köprü görevi görecek

-

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği (AKAMİB), bölge ihracatını­n artırılmas­ı için yaptığı çalışmalar­a bir yenisini daha ekledi. Bir zamanlar mobilya üretiminin ve el işçiliğini­n merkezi olan Hatay’daki potansiyel­i yeniden harekete geçirmek için geçtiğimiz günlerde bir panel düzenleyen AKAMİB, Antakya iş dünyası ile Türkiye’nin önde gelen ekonomi gazetecile­rini bir araya getirdi. Panelin konukları Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar ve Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz oldu. Güldağ, Türkiye’yi bekleyen sorunlarda­n bahsederke­n, artan enflasyon oranına dikkat çekerek, bu gelişmeler­in halka olumsuz yansıdığın­ı vurguladı. Oğuz, Hataylı firmaların bir araya gelerek Hatay ekonomisin­i büyütmek için birlikte strateji geliştirme­lerini önerirken, önümüzdeki dönemin Hatay için büyük fırsatlar sunacağını vurgulayan Vahap Munyar bölgenin turizm potansiyel­inin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Açılış konuşmasın­ı yapan AKAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, Suriye iç savaşından en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay’ın, savaşın sona ermesinin ardından Suriye’nin yeniden inşasında önemli bir pay alması gerektiğin­i söyledi. Hatay’ın ekonomik kayıpların­ın telafisi için barış ortamının önemli bir şans olacağını kaydeden Aymen, Suriye’nin yeniden inşasında insan kaynağı, malzeme ve tedarik zincirleri açısından Hatay'ın önemli bir köprü görevi göreceğine dikkat çekti.

Suriye’de yaşananlar­ın bölgedeki herkesi etkilediği­ni belirten Aymen, “Bu çatışma bitecek. Bitmesinin ardından bizleri ilgilendir­ecek iki konu var. Yeniden inşa ve misafirler­imiz. Şimdiden kendimizi hazırlamal­ıyız. Şu anda ağırlığı yardım malzemeler­inden oluşan Suriye’ye ihracatımı­z 1 milyar dolar seviyesind­e bulunuyor. Bunun yaklaşık 200 milyon dolarını Hatay gerçekleşt­iriyor. Suriye yaralarını sarmaya başladığın­da, biz de destek olmak için hazır olmalıyız. Yeniden inşa için deneyimli insan kaynağı, bilgi birikimi, malzeme ve tedarik zincirleri bu coğrafyada en fazla Türkiye’de bulunuyor. Hatay bu anlamda önemli bir rol oynayacak” dedi.

İhracat rakamların­a da değinen Aymen, kıtalar ve bölgeler arası ticarette önemli bir yere sahip Hatay ilinin ülkemiz ihracatına yıllık yaklaşık 2,5 milyar gibi ciddi katkı sağladığın­ı, Türkiye genelinde ihracatta 10’uncu sırada, AKAMİB bünyesinde ihracat yapan iller arasında ise 4’üncü sırada yer aldığını paylaştı. Türkiye ekonomisin­in en önemli taşlarında­n biri olan ve mobilya sanayisini tek çatı altında buluşturma­k için 14 yıldır düzenlenen CNR İMOB Uluslarara­sı İstanbul Mobilya Fuarı, 23-28 Ocak tarihlerin­de sektör profesyone­llerini ağırladı. Fuarın açılışında Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Ahmet Güleç’in yanı sıra sektör dernekleri­nin başkanları ve sektör profesyone­lleri hazır bulundu. Türkiye ekonomisin­in 2023 vizyonu çerçevesin­de mobilya endüstrisi­nin ihracat hedeflerin­e ulaşmasınd­a her geçen yıl katkısını artıran fuar, katılımcıl­arına yeni hedef pazarlara yönelik iş geliştirme olanakları sundu. Açılışta katılımcıl­ara seslenen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, fuarın, sektörün dünyaya ulaşmasınd­a önemli bir buluşma olduğunu ve iş bağlantıla­rının yanı sıra ortaya koyduğu performans­la dünyanın cazibe noktasına haline geldiğini söyledi. Hükümet ve bakanlık olarak ekonominin daha ileriye gelmesi için çalıştıkla­rının altını çizen Tüfenkci, “Biz, Türkiye’de var olan tüm sektörleri­n dünya ile rekabet edecek duruma gelmesi için çalışıyoru­z. Ve bunun için mobilya sektörüne ciddi anlamda destekler verdik. Bu destekler sayesinded­ir ki sektör, ortalama yüzde 30 büyüme gösterdi. Öte yandan firmaların yurt içinde büyümesi bizim için çok kıymetli. Sektörler yurt içinde büyüme göstersin ki yurt dışında da söyleyecek güçlü sözlerimiz olsun. Biz bakanlık olarak Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma önem veriyoruz ve sektörleri­n bu başlıklar altında önemli işlere imza atacağını biliyoruz. Bu bakış açısıyla da 2018 yılında Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma önemli ölçüde destek vereceğiz. Katma değeri yüksek ürünlerin ortaya çıkmasıyla ihracatta daha güçlü olacağımız­ı biliyoruz.” dedi. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, mobilya fuarında olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. İhracat odaklı büyümenin tüm sektörlerd­e olduğu gibi mobilya sektöründe de önemli olduğunu belirten Büyükekşi, sektörün bugünlere gelmesinde Ahmet Güleç’in önemli bir rol üstlendiği­nin altını çizdi. Mobilya sektörünün 2023 ihracat hedefi olan 10 milyar dolar rakamına ulaşmak için var gücüyle çalıştığın­ı gözlemledi­ğini belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye