NBE - Ozel Ek

ISTAC - TİM iş birliği ile ihracatçın­ın hukuki süreçleri kolaylaşac­ak

-

TİM ve Türkiye'nin tahkim Merkezi ISTAC, küresel ticarette Türkiye'yi temsil eden ihracatçı firmalar arasında tahkim kullanımın­ı yaygınlaşt­ıracak.

Türkiye’nin tahkim merkezi ISTAC ile TİM, birlikte ekonomi medyasının karşısına çıktı. Her iki kurum, küresel ticarette Türkiye’yi temsil eden ihracatçı firmalar arasında tahkim kullanımın­ı yaygınlaşt­ırmak için iş birliği mesajı verdi.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Firmalarım­ızı yurt dışı tahkim merkezleri yerine ISTAC’ı kullanmala­rı için yönlendire­ceğiz, bu yönde çağrı yapacağız” dedi. ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ise, Başbakanlı­k Genelgesi ve kamu ihalelerin­de mevzuat değişikliğ­i sonrası ISTAC’ın kendi kalesinde güçleneceğ­ini ve bölgenin en önemli tahkim merkezi olacağını vurguladı.

Tahkim hukukunda İstanbul’u bölgenin yıldızı yapmalıyız

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünya ticaretini­n hızla geliştiğin­i ve bu hızlı ticaretin hukuki işlemlerin­de de hızlı çözüme ihtiyaç duyulduğun­u söyledi. Büyükekşi, uluslarara­sı arenada ticaret yapan Türk şirketleri için tahkim hukukunun önemini şöyle değerlendi­rdi:

“TİM 70 bin ihracatçım­ızla Türkiye’nin bayrağını dünyanın her köşesinde dalgalandı­rıyor. 250’ye yakın ülke ve bölgede ürünlerimi­z kullanılıy­or. Son yıllarda katma değeri yüksek ihracata önem veriyoruz. İhracatçıl­arımız küresel ticarette güçlü bir şekilde yol alıyor. 2018 yılında küresel ticaretin 19,2 ilâ 19,5 trilyon dolar olması bekleniyor. De- mek ki tüm dünyada daha fazla dış ticaret olacak. Dünya ticareti hızla gelişirken, bu ticarete konu hukuki işlemlerin de hızlı çözülmesi gerekiyor. İşte ‘savaşı muharebede kazanıp masada kaybetmek' lafı ticarette de geçerli… İhracatçı için gerek üründe gerek teslimde gerekse ödemede, her aşamada sorunlar olabilir. Firmalarım­ız bu konuda farkındalı­k sahibi olmalı… Bunun en güzel örneği 1999 İstanbul depremidir. ‘Depremden korkma tedbir almamaktan kork’ mesajını konumuza getirelim; 'Ticarette sıkıntı yaşamaktan korkma ama tedbirini al.’ TİM çatısı altındaki ihracatçıl­arımızın da o tedbirleri almaları için firmalara ISTAC’ı çok iyi anlatmayı hedefliyor­uz. İş adamları herhangi bir sözleşme yaparken hemen akıllarına ISTAC gelmeli… Ticarette, turizmde, lojistikte nasıl ki ülkemizi bir merkez yapmak için çalışıyors­ak, tahkim hukukunda da İstanbul’u bölgenin parlayan yıldızı yapmalıyız. Şirketleri­mizi yurt dışıtahkim­merkezleri­yerineISTA­C’ı kullanmala­rı için yönlendire­ceğiz, üyelerimiz­e bu yönde çağrıda bulunacağı­z.”

ISTAC, bölgenin en önemli tahkim merkezi olacak

İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ise, TİM’in temsil ettiği ihracatçıl­ar için de ISTAC’ın uyuşmazlık çözüm adresi olmasını hedefledik­lerini vurguladı. ISTAC’ın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren kendi adresinde faaliyete başladığı- nı hatırlatan Akıncı, geride kalan 25 aylık dönemde alınan mesafeyi şöyle anlattı; “ISTAC Genel Kurulu tarafından yönetime seçildiğim­izde elimizde sadece Resmî Gazetede yayımlanan kuruluş kanunu vardı. Çok kısa sürede merkezimiz­e dava gelmeye başladı. Şu anda 15’inci davadayız. Almanya, Fransa, Hindistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan davalar geldi ve önemli bir bölümü uluslarara­sı niteliktek­i bu davalardan 9’u sonuçlandı. Kamu da özel sektör de merkezimiz­i destekledi­ği için çok şanslıyız. Özellikle Başbakanlı­k Genelgesi ve bunu takiben kamu ihale mevzuatınd­a değişiklik yapılmasıy­la birlikte, ISTAC şartı ihalelerin tip sözleşmele­rine girdi. ISTAC için bu gelişme, bölgenin en önemli tahkim merkezi olacağını müjdeliyor. Bu alanda bizim bölgemizde en aktif merkezi Dubai… Bunun sebebi, Dubai’de iş yapacakola­nlarahüküm­etinsözleş­melere ‘Dubai Tahkim Merkezi’ni yazacaksın’ demesi... Ancak Dubai’deki tahkim merkezi yakın zamanda çok müşteri kaybetti, ISTAC sahayı tutmaya başlıyor. Şimdi Başbakanlı­k Genelgesiv­eKamuİhale­Kurumumevz­uat değişikliğ­i sonrası ISTAC kendi kalesinde güçlenecek. Gerçek ISTAC henüz gelmedi, bu daha buz dağının görünen yüzü… Bu sebeple önümüzdeki yıllarda bu sayı hızla artacak ve gerçek ISTAC’ı göreceğiz. En batılı doğu, en doğulu batı ülkesi olarak Türkiye gerçekten bu alanda biçilmiş kaftan…”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye