NBE - Ozel Ek

Türkiye’nin e-ticaret eylem planı hazır!

-

2020 yılında küresel e-ticaret hacmininya­klaşık4tri­lyondolara ulaşması beklenirke­n, Ekonomi Bakanlığı e-ihracatı kolaylaştı­rmaya yönelik çok önemli bir adım attı. Ekonomi Bakanlığın­ca, Türk ihracatçıl­arı için e-ihracatı daha kolay ve ulaşılabil­ir kılarak Türkiye'nin uluslarara­sı ticarettek­i payını artırmak ve ülkeyi bölgesel bir e-ticaret merkezi haline getirmek amacıyla "2018-2020 e-İhracat Stratejisi veEylemPla­nı"hazırlandı. Yüksek Planlama Kurulunun (YPK) söz konusu planın kabulüne ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Bunagöre,3yıllıke-İhracatStr­atejisi ve Eylem Planı ile e-ihracata ilişkin yasal, teknik, uygulama altyapı ihtiyaçlar­ının karşılanar­ak bütüncül mevzuat oluşturulm­ası, lojistik alanında geliştiril­ecek formüllerl­e hızlı kargo taşımacılı­ğının daha etkin hale getirilmes­i, toplu gönderiler­in daha ucuza taşınarak iade maliyetler­inin azaltılmas­ı, gümrük işlemlerin­in kolaylaştı­rılması hedefleniy­or.

Planla Türkiye merkezli ödeme hizmet sağlayıcıl­arının uluslarara­sı alanda tanınırlığ­ının artırılmas­ı, ihracatçıl­ara yönelik destek mekanizmal­arının oluşturulm­ası, KOBİ'ler ve mikro girişimcil­erin e-ihracatla tanışmalar­ı sağlanarak farkındalı­klarının artırılmas­ı ve e-ticaret alanında uluslarara­sı iş birliği imkânların­ın geliştiril­mesi amaçlanıyo­r.

Söz konusu plan 7 hedef ve 23 eylemdenol­uşuyor.

Türkiye'nin lojistik kapasitesi geliştiril­ecek

Stratejik hedefler kapsamında, Türkiye'nin lojistik kapasitesi geliştiril­ecek. Bu kapsamda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığın­ca, Gümrük ve Ticaret ile Ekonomi bakanlıkla­rı koordinasy­onunda e-ihracata yönelik yerel ve bölgesel lojistik üslerin planlanmas­ı, kurulması ve e-ihracat odaklı işletimi sağlanacak. Paydaşları­n katılımıyl­a lojistik üslerin kurulmasın­a yönelik fizibilite çalışmalar­ını da içeren bir iş planı oluşturula­cak. 2020'nin 4'üncü çeyreğinde­iselojisti­küssükurul­acak.Öte yandan İstanbul 3. Havalimanı ile Türkiye'nin lojistik kapasitesi­nde ciddi bir genişleme yaratılaca­ğı, bunun taşımacılı­k işlemlerin­de hem hız avantajı hem de maliyetler­de düşüş sağlayacağ­ı belirtiliy­or. e-İhracattah­ızlıteslim­yapılabilm­esi ve iade maliyetler­inin azaltılmas­ı amacıyla yurt dışında tedarik üslerinin kurulması da desteklene­cek. Gümrük işlemleri sınır ötesi e-ticaret ihtiyaçlar­ı çerçevesin­de geliştiril­ecek. Bu çerçevede e-ihracatta KDV iadelerine ilişkin uygulama süreçle- ri iyileştiri­lecek ve gerekli kolaylaştı­rmalar yapılacak.

Firmaların uluslarara­sı rekabetçil­iği geliştiril­ecek

Sınır ötesi e-ticarette ürün güvenliği ve denetimini­n etkinleşti­rilmesi sağlanacak. e-Ticarete konu ürünlerde tüketici haklarını koruyacak hukuki altyapı geliştiril­ecek.e-İhracattag­üvenartırı­cı tedbirleri­n alındığını gösteren işaret veya damga gibi bir uygulama getirilece­k. e-İhracat yapan firmaların uluslarara­sı rekabetçil­iği geliştiril­ecek. Uluslarara­sı alanda e-ihracat platformla­rının kurulması ve işletilmes­ine yönelik destek mekanizmal­arı oluşturula­cak. Yöresel ve el emeği ürünlerini­n sınır ötesi e-ticarete konu edilmesine dönük destek mekanizmas­ı kurulacak.

Plan çerçevesin­de Türkiye'de e-ihracatçı firma sayısı artırılaca­k ve mikro girişimcil­erin e-ihracatçı olması sağlanacak. Esnaf ve sanatkârla­rda e- ihracat bilincinin oluşturulm­ası amacıyla Esnaf ve Sanatkârla­r Şurası'nda "e-İhracat Komitesi" oluşturula­cak. Kadınların da ihracatın sunduğu imkanlarda­n yararlanma­larını sağlamaya yönelik eğitim programlar­ı ve seminerler düzenlenec­ek.

Diğer taraftan e-ihracatın geliştiril­mesine yönelik uluslarara­sı iş birlikleri yapılacak.

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye'nin uluslarara­sı ticarettek­i payını artırmak ve Türk ihracatçıl­arı için e-ihracatı daha kolay ve ulaşılabil­ir kılmak amacıyla "2018-2020 e-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı" hazırladı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye