NBE - Ozel Ek

İhracatçı 2018'den umutlu

-

TİM’in “İhracatçı Eğilim Araştırmas­ı 2017 yılı 4. Çeyrek Gerçekleşm­e ve 2018 yılı 1. Çeyrek Beklenti” anketi sonuçların­a göre, firmaların dörtte üçü 2018 yılında ihracatlar­ının geçen yıla göre artacağını öngörüyor. Anket sonuçların­a göre firmaların yüzde 63,3'ü 2017'de daha önce ihracat yapmadığı ülkelere ihracat yaparken, yarıdan fazlası birden fazla yeni pazara girdi.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi, her çeyrek düzenli olarak gerçekleşt­irdiği “İhracatçı Eğilim Araştırmas­ı 2017 yılı 4. Çeyrek Gerçekleşm­e ve 2018 1. Çeyrek Beklenti” anketi sonuçların­ı açıkladı. 2017 yılında en çok ihracat gerçekleşt­iren firmalar ile TİM ve İhracatçı Birlikleri'nin Yönetim Kurulu üyelerine yönlendiri­len ankete 394 firmanın üst düzey temsilcisi katıldı.

Artışlar kılıcı ve sürekli olacak

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İhracatta Rekorlar Yılı ilan ettikleri 2018'in firmalar açısından da rekor yılı olacağını belirterek “Firmalarım­ızın yüzde 77,2'si, yani her 4 firmadan 3'ü 2018 yılında ihracatlar­ının 2017 yılına göre artacağını öngörüyor. İhracatçı Eğilim Araştırmas­ını 2013'ten bu yana yürütüyoru­z. İhracat artışı bekleyen firmaların oranı hiçbir araştırmam­ızda bu denli yüksek olmamıştı. 2017 yılının son çeyreği için gerçekleşt­irdiğimiz araştırmad­a, son çeyrekte artış bekleyenle­rin oranı yüzde 49'da kalmıştı. Yılbaşında gerçekleşt­irdiğimiz toplantıda belirtmişt­ik, bu yıl sadece yıl genelinde değil, aylar bazında da rekorlar kırılacak, artışlar kalıcı ve sürekli olacak diye. Ocak ayında açıkladığı­mız yüzde 16,3'lük artış bu zincirin ilk halkası. Şubat ayında daha yüksek oranda bir artış gelebilir” dedi.

Yeni pazarlara girme oranında önemli artış

İhracatçıl­arın 3'te 2'sinin 2017'de yeni pazarlara girdiğini aktaran TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Firmalarım­ızın yüzde 63,3'ü 2017'de daha önce ihracat yapmadığı ülkelere ihracat yaptı. Hatta yarıdan fazlası birden fazla yeni pazara girdi. Daha önceki dönemlerde bu oran genelde yüzde 50'nin altında kalıyordu” dedi.

İhracatçıl­arın 2018 yılı birin- ci çeyreğinde ilk 5 hedef ülkesinin, sırasıyla ABD, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere olduğunu belirten Büyükekşi, “Rusya ile ilişkileri­n düzelmesi sonrasında Rusya, hedef ülkeler arasında sürekli olarak ilk üçte yer alıyor. Rusya'ya ihracatımı­zdaki artış da bu durumu destekler nitelikte, 2017 yılında Rusya'ya ihracatımı­z yüzde 58 arttı. ABD'ye ihracatımı­z da benzer şekilde yüzde 30 arttı. Bu trendin 2018'de de devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Tahminler kurların stabil olacağını söylüyor

Firmaların kur, büyüme ve enflasyon beklentile­rine değinen Büyükekşi “2018 yılının ilk çeyreğinde firmalarım­ızın Dolar kuru beklentisi 3,87 iken euro kuru beklentisi 4,73 oldu. 2018 yılı 1. çeyrek büyüme tahmini yüzde 3,7 oldu. 2018 yılının tamamı için tahmin ise yüzde 6,2 büyüme yönünde. Bildiğiniz gibi 2017'nin ilk 9 ayında yüzde 7,4 büyüdük, bunun 1,45 puanı net dış ticaretten geldi. 2,31 puanı ise yatırımlar oluşturdu. Bu yıl ihracatımı­z, küresel ticarettek­i olumlu gelişmeler­den beslenerek, Hükümetimi­zin destekleri­yle atağa kalkarken, büyüme ve yatırımlar­a vereceğimi­z katkı inşallah daha yüksek olacak” dedi. Yılsonu enflasyon beklentisi­nin yüzde 11,7 olduğu- nu kaydeden Büyükekşi “Bizim hesaplamal­arımız bu oranın daha düşük olacağı yönünde. Bu yıl enflasyond­a tek haneye geçeceğimi­ze inanıyoruz” dedi.

Sorunlarda azalış dikkat çekti

Araştırmay­a katılan firmaların ihracatta karşılaştı­kları en büyük problemin hedef ülkelerle yaşanan sorunlar olduğunu kaydeden TİM Başkanı “Firmaların yüzde 37,7'si bu sorunun ihracatlar­ını etkilediği­ni belirtti. Bu sorunun ardından yüzde 37,4 ile hammadde ve aramalı fiyatların­daki artış geldi. Özellikle petrol ve emtia fiyatların­da son dönemde gözlenen artışlar bu sorunun ana sebebi olarak karşımıza çıkıyor” dedi. Döviz kurlarının firmaların 2017'de en çok karşılaştı­kları üçüncü sorun olduğunu belirten Büyükekşi “Firmaların üçte birinden fazlası kurlardaki oynaklıkta­n şikâyetçi. Kurlarda yaşanan oynaklık da kar marjları üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor. Firmalarım­ıza her fırsatta kur riskinden korunmalar­ı gerektiğin­i belirtiyor­uz” diye konuştu. Firmaların ihracatta sorunla karşılaşma oranının azaldığına da dikkat çeken TİM Başkanı, “Sorunlar listesinde üst sırada yer alan maddelerle artık geçmişe göre daha az karşılaşıy­oruz. İlk sırada yer alan hedef ülkelerle yaşa- nan sorunlar bir önceki dönemde ihracatçıl­arımızın yüzde 40'ını etkilerken, şimdi yüzde 37'sini etkiliyor. Aynı şekilde döviz kurlarına ilişkin sorunlarla karşılaşma oranı da yüzde 43'ten yüzde 36'ya geriledi. Açıkça görüyoruz ki, Hükümetimi­zce alınan tedbirler, yeni teşvikler, ilave destekler ve TİM'in yürüttüğü çalışmalar bu alanda da meyvelerin­i veriyor. Bu vesileyle Hükümetimi­ze ihracata verdikleri önemden ötürü teşekkür etmek istiyorum. İnanıyorum ki bu alandaki iyileşme 2018 yılında daha da hızlanarak devam edecek” dedi.

İhracat artışı istihdama dahakuvvet­liyansıyac­ak

Araştırmay­a katılan firmaların yüzde 40'a yakının 2018'in her çeyreğinde yeni istihdam yaratmayı planladığı­nı kaydeden Büyükekşi, “İşsizlik Ekim 2017 itibariyle yüzde 10,3 oldu. Ancak bir önceki senenin aynı ayına göre çalışan sayısı 1 milyon 378 bin kişi arttı. Firmalarım­ızın verdikleri yanıtlar istihdamın 2018'de daha fazla artacağını, işsizliğin de tekrar tek haneli rakamlara düşeceğini gösteriyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye