NBE - Ozel Ek

MALAT SANAY NDE YÜKSEK TEKNOLOJ ART

ERDO AN, GÜÇLÜ EKONOM Ç N YERL ÜRET ME ARET ETT

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, eğitim-öğretim ve Ar-Ge’ye ayrılan kaynakları artırarak, imalat sanayiinde yüksek teknolojil­i üretimin payının yükseldiği bir dönüşümün yakalanmas­ının şart olduğunun altını çizdi. Erdoğan, yenilikçi, yerli ve milli üretime dayalı yüksek teknoloji üretir hale gelen güçlü bir ekonomik yapıyı oluşturmay­ı amaçladıkl­arını dile getirdi.

Erdo an, planlaman n ‘do ru i i yapmak ve i i do ru yapmak’ demek oldu unu, bunun için de evvela öncelikler­in do ru bir biçimde belirlenme­si ve hayata geçirilmes­inin gerekti ine dikkat çekti. Acil Eylem Plan , 9. ve 10. Kalk nma planlar , hükümet programlar ve Vizyon 2023 belgelerin­in planl kalk nma anlay lar n n en somut örnekleri oldu unu belirten Cumhurba kan Erdo an, kendi gelece ini planlamaya­n milletleri­n ba kalar n n planlar n n parças olmaya mahkum oldu unu, bugün bölgemizde ve tüm dünyada ya anan geli melerin bunun örnekleriy­le dolu oldu unu söyledi.

Erdo an, “11. Kalk nma Plan döneminde yenilikçi, yerli ve milli üretime dayal yüksek teknoloji üretir hale gelen güçlü bir ekonomik yap y olu turmay amaçl yoruz. Bu yap yla savunma sanayi, ilaç ve yaz l m alanlar ba ta olmak üzere, katma de eri yüksek pek çok sektörde söz sahibi olmay hede iyoruz.” ifadelerim­i kulland .

Teknoloji yo un sanayiye do ru geçi

Türkiye'yi 2023 hede erine ta yacak 11. Kalk nma Plan 'n n tan t m toplant s Cumhurba kan Recep Tayyip Erdo an' n himayeleri­nde Be tepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde yap ld . Türkiye’nin bölgedeki pek çok ülkeyle k yasland nda do al kaynak zengini olmad n n alt n çizen Recep Tayyip Erdo an, Türkiye’nin, buna kar l k bilgi ve teknolojiy­i esas alarak sanayile me konusunda ülke olarak çok iyi bir sicile sahip oldu una dikkat çekti. Erdo an, art k dünün tekstil ve tar ma dayal sanayisini­n k s r döngüsünde­n ç k p teknoloji yo un bir sanayiye do ru geçi yap ld n , orta ve orta yüksek teknolojil­i ürünler üretebilen bir imalat sanayi altyap s n n büyük ölçüde olu turuldu unu kaydetti. Bundan sonra yüksek teknolojiy­e dayal üretimin sanayideki pay n artt racak bir at l ma ihtiyaç oldu unu vurgulayan Cumhurba kan Erdo an, bunun yan nda sürdürüleb­ilirlik ilkesini de asla ihmal etmedikler­ini, bir taraftan sanayile menin gerektirdi i enerji yat r mlar n yaparken, di er taraftan ülkenin do al kaynaklar n da geli tirmeye çal t klar n belirtti.

“ nsans z tanklar da üretece iz”

Cumhurba kan Erdo an, en kritik sektörleri­nden biri olan ve yerlile tirme çal malar nda örnek projelerin hayata geçirildi i savunma sanayiine ili kin de erlendirme­lerde bulundu. 2002 y l nda ülkemizde 66 savunma projesinin yakla k yüzde 20 yerlilik oran yla yürütüldü ünü söyleyen Erdo an, 2017 y l nda 600 projede yüzde 65’in üzerinde yerlilik oran yla sürdürür hale gelindi ini kaydetti. u anda Afrin’de z rhl ta y c lar n n neredeyse tamam na yak n n n yerli oldu unu, art k silahl insans z hava araçlar n yap ld n söyleyen Cumhurba kan Erdo an, bunlar üretenlere millet ad na te ekkürlerin­i ifade etti.

Erdo an sözlerini öyle sürdürdü: “E er u anda bunu biz kendimiz üretiyor olmasayd k, bir tane insans z hava arac m z dü se ne olur diye dü ünürdük, ama imdi dü ünmüyoruz. imdi öyle bir yere gelmemiz laz m ki biz insans z tanklar da üretir hale gelmemiz laz m ve bunu da yapaca z, bunu da yapaca z. Çünkü o tür eyleri dü ünmeyece iz. Niye? Art k bu teknolojiy­i yakalayan bir ülke konumuna geliyoruz ve geldik diye. u anda birçok silahlar m z hamdolsun üretir hâldeyiz. H zla bu sektörde gerek devlet, gerek özel u anda çal malar n sürdürüyor, daha iyi olaca z. 2002 y l nda yakla k 5,5 milyar dolar bütçesi olan bir savunma projesi stokuna sahipken, geçti imiz y l 41 milyar dolar n üzerinde bir proje hacmine ula t k.”

Yenilikçil­ik en önemli rekabet unsuru

Cumhurba kan Erdo an, konu mas n n devam nda bilginin önemi ve de erinin giderek artt n , yenilikçil­ik ve farkl l k olu turman n en önemli rekabet unsurlar haline geldi ini vurgulad . Bu süreçte bir taraftan dördüncü sanayi dalgas gibi yeni teknolojil­ere dayal üretim yap s na geçerken, di er taraftan da insan m z zihni ve ziki becerileri­nden faydalanab­ilece imiz yeni alanlarda istihdam etmeye ihtiyaç oldu unu söyleyen Cumhurba kan Erdo an, e itim-ö retim ve Ar-Ge’ye ayr lan kaynaklar art rarak, imalat sanayiinde yüksek teknolojil­i üretimin pay n n yükseldi i bir dönü ümün yakalanmas n n art oldu unun alt n çizdi. Türkiye’nin böylece bölgesel bir güç olman n yan nda, küresel düzeyde bilgi üreten bir güç hâline de gelece ini ifade eden Cumhurba kan Erdo an, “Ekonomik ve teknolojik at l mlar m z bu potansiyel­imizi yeni yat r m f rsatlar na dönü türecek ekilde gerçekle tirmekte de kararl y z. Ülkemizi ancak bu ekilde enerji, ula t rma, lojistik ve ticarette bölgesel bir cazibe merkezi haline getirebili­riz.” dedi.

 ??  ?? “ARTIK M LL  TEKNOLOJ LERE SAH B Z”
Savunma sanayiinde­ki yerlile tirme çal  malar n n önemine i aret eden Cumhurba kan  Recep Tayyip Erdo an  unlar  söyledi: “Teknolojik yat r mlar m z n etkileri sadece ekonomik alanda de il, savunma sanayi alan nda...
“ARTIK M LL TEKNOLOJ LERE SAH B Z” Savunma sanayiinde­ki yerlile tirme çal malar n n önemine i aret eden Cumhurba kan Recep Tayyip Erdo an unlar söyledi: “Teknolojik yat r mlar m z n etkileri sadece ekonomik alanda de il, savunma sanayi alan nda...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye