NBE - Ozel Ek

GAYR MENKUL B L MLER NDE ANKARA ÜN VERS TES MZASI

-

Türkiye ekonomisin­de ya amsal öneme sahip olan in aat ve gayrimenku­l sektörü h zla geli en bir çal ma alan haline gelmi ve sektörde uzman ve ara t rmac yeti tiren akademik birimlerin eksikli i uzun y llardan beri hissedilmi tir. Ankara Üniversite­si’ne ba l fakülte, enstitü ve yüksekokul­lar n 1930’lu y llarda ba layan bilgi birikimi tek bir çat alt nda toplanarak lisansüstü program kapsam nda gerçek anlamda Gayrimenku­l Geli tirme ve Yönetimi Uzman yeti tirme yoluna gidilmi ve 2 ubat 2007 tarihinde Gayrimenku­l Geli tirme ve Yönetimi Anabilim Dal kurulmu tur. Anabilim Dal ’na 2007 y l itibariyle tezli ve tezsiz yüksek lisans programlar , 2008 y l itibariyle doktora program aç larak fiilen e itim-ö retime ba lanm t r. Halen Anabilim Dal ’nda 1.200 dolay nda lisansüstü ö renci e itimö retim ve ara t rma faaliyetle­rini sürdürmekt­edir.

Anabilim Dal faaliyetle­ri devam ederken, bilimsel anlamda daha kapsaml çal malar n yap labilmesi ad na 14 A ustos 2014 tarihli Bakanlar Kurulu Karar ile Ankara Üniversite­si Uygulamal Bilimler Fakültesi kurulmu ve bu Fakülte’nin çat s alt nda Gayrimenku­l Geli tirme ve Yönetimi Bölümü yeniden yap land r lm t r. lk lisans ö rencilerin­i 2016 y l nda kabul eden Gayrimenku­l Geli tirme ve Yönetimi Bölümü’nde halihaz rda 160 ö renci ile e itim-ö retim faaliyetle­ri sürdürülme­ktedir.

Uluslarara­s tan n rl k ve sektörle iç içe e itim olana

Kurulu undan bu yana büyük hedeflerle hareket eden Gayrimenku­l Geli tirme ve Yönetimi Anabilim Dal ; 2014 y l nda Uluslarara­s De erleme Standartla­r Konseyi (Internatio­nal Valuation Standard Council – IVSC) üyeli ine kabul edilmi tir. Lisans ve lisansüstü programlar n uluslarara­s kalite ve standartla­ra uygun olmas n sa lamak için 2013 y l nda ba lat lan çal ma neticesind­e, dünyan n gayrimenku­l, çevre ve in aat alan nda tepe meslek, e itim ve akreditasy­on kurumu olan Lisansl De erleme Uzmanlar Kraliyet Kurumu (Royal Instution of Chartered Surveyors – RICS) taraf ndan akredite edilen ülkemizin ilk ve tek akademik kurum olma ba ar s n Mart 2016 tarihinde sa lam ve bu yolla mezunlar m z n 180 ülkede herhangi bir yeterlilik ko ulu olmaks z n çal malar n n önünü aç lm t r. Ayr ca 2017 y l nda Gayrimenku­l Geli tirme ve Yönetimi Bölümü ilk küresel i birli ini yaparak Uluslarara­s Gayrimenku­l Federasyon­u (FIABCI) akademik üyesi olmu tur. Bunlara ilave olarak halen Uluslarara­s Tesis Yönetimi Standartla­r Kurumu (IFMA) ve Avrupa De erleme Kurulu lar Birli i (TEGoVA) ile i birli i çal malar na devam edilmekted­ir.

Gayrimenku­l Geli tirme ve Yönetimi Bölümü’nde bahar yar y l boyunca her hafta düzenlenen sektör seminerler­i ile gayrimenku­l sektörü ve gayrimenku­l geli tirme alan nda uzman ki i ve kurulu lar n temsilcile­ri ö renciler ile bulu turulmas sa lanmaktad r. Seminerler­de kamu ve özel sektörde çal an üst düzey yönetici ve profesyone­ller konuk konu mac olarak kat lmakta ve ö rencilere yeni bak aç lar kazand r lmaktad r. Geçti imiz on y l boyunca Bölüm, dünyadan ve Türkiye’den gayrimenku­l sektörünün liderleri ve birçok önemli politikac y sektör seminerler­inde a rlamay sürdürmekt­edir. (http:// gayrimenku­lgelistirm­e.fenbilimle­ri. ankara.edu.tr/seminerler/). Ayr ca lisansüstü e itim, hizmet içi e itim, ara t rma, uygulama ve dan manl k gibi konularda, sektörle do rudan ilgili olan Çevre ve ehircilik Bakanl , ller Bankas Anonim irketi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü ü, Maliye Bakanl Milli Emlak Genel Müdürlü ü, Türkiye Belediyele­r Birli i, TC Ba bakanl k Özelle tirme daresi Ba kanl , Do al Afet Sigortalar Kurumu, OST M Organize Sanayi Bölge Müdürlü ü, Gayrimenku­l ve Gayrimenku­l Yat r m Ortakl klar Derne i (GYODER) gibi kurumlarla i birli i protokolle­ri gerçekle tirilmi olup, kamu ve özel kurumlarla güçlü i birli i tesis edilmi tir. (http://gayrimenku­lgelistirm­e.fenbilimle­ri.ankara.edu.tr/is-ortaklarim­iz-2/). Bölüm lisans ve lisansüstü programlar ve ara t rma öncelikler­i her y l 100 kamu ve özel kurumun temsilcisi­nden olu an uzman ve yönetici taraf ndan gözden geçirilmek­te ve payda kurumlarla sürekli ileti im ve i birli i sa lanarak sorun odakl e itim ve ara t rma modelinin etkin biçimde sürdürülme­si hedeflenmi tir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye