NBE - Ozel Ek

Herkes hayata ç rak olarak ba lar

-

Ç rak E itim ve Ö retim Vakf , OST M ve Çevre Sanayilerd­e Mesleki E itim Sorunlar konulu toplant düzenledi. Toplant ya; Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara l Milli E itim Müdürü Vefa Bardakc , Yenimahall­e Kaymakam Selda Dural, Yenimahall­e lçe Emniyet Müdürü Zafer Kalkan OST M Yönetim Kurulu Ba kan Orhan Ayd n, Ç rak E itim ve Ö retim Vakf Ba kan brahim Karakoç, YOYAV Ba kan Dr. brahim Ate , Anadolu OSB Yönetim Kurulu Ba kan Hüseyin Kutsi Tuncay, OR SAD Yönetim Kurulu Ba kan Nedret Yener, Ankara genelindek­i mesleki e itim merkezi yöneticile­ri, sanayicile­r ve çok say da ç rak kat ld .

"Türkiye'de 100 bin ç rak var"

Ç raklar n sanayi üretiminde­ki rollerinin ele al nd program n aç l n yapan Ç rak E itim ve Ö retim Vakf Ba kan brahim Karakoç, Türkiye genelinde 100 binin üzerinde ç ra n oldu unu belirtti. Karakoç, “Bu ç raklar m z mutlaka bir çat alt nda bulu turmam z laz m. Vakf olarak gençlerimi­zin yan nday z. 1986’da ç rakl k yasas ç kt nda hemen Vakf m z kurduk. O y ldan bugüne kadar 80 bine yak n ç ra m za her türlü hizmeti verdik.” dedi.

Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı tarafından OSTİM ve Çevre Sanayilerd­e Mesleki Eğitim Sorunları konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Ankara Valisi Ercan Topaca, “Her şeyin başı çıraklıktı­r. Adı ne olursa olsun herkes hayata çırak olarak başlar. Şu an büyük sanayici olmuş Türkiye’nin ilk 500 şirketi içerisinde olan birçok şirketin sahipleri kurucuları, 30-40 yıl önce çıraktı.” dedi.

"Üretim olmadan refah artmaz"

OST M Yönetim Kurulu Ba kan Orhan Ayd n, OST M OSB’nin e itimin fark nda olan ve e itime önem veren bir bölge oldu unun alt n çizdi. Ayd n, “Ç rakl k e itiminin kurguland yer buras . OST M, ç rakl k kanunu ilk ç kt ktan sonra uyguland ve hayata geçirildi i bölge. Buras üretim bölgesi, üretim olmadan ya ayamay z.” ifadelerin­i kulland . Üretim olmadan refah n artmayaca n anlatan Ba kan Ayd n, “Özellikle de imalat sanayi kalk nman n motoru olarak tan mlan yor. Sanayi olmadan üretim olmadan ülkeyi kalk nd rmak geli tirmek, di er ülkelerin refah seviyesine ula t rmakta sadece hizmet sektörüyle mümkün de il. Üretim arkas nda da ciddi bir nitelikli e itim gerekiyor. ssBurada üretilen bir ürün bütün dünyan n ehirlerine gidiyor, fuarlarda ra ara konuyor. Dünyan n di er rmalar yla da rekabet edeceksini­z, satacaks n z ve bu ürünü meydana ç karacaks n z. Bunun arka taraf nda da ciddi, nitelikli bir e itim yer al yor. Bu e itim olmadan üretimin yap lmas mümkün olmuyor.” sözleriyle e itimin sanayi aç s ndan ta d öneme dikkat çekti.

"Gençlere iyi bir hedef verilmeli"

Ankara Valisi Ercan Topaca, toplant daki konu mas nda, “Her eyin ba ç rakl kt r. Ad ne olursa olsun herkes hayata ç rak olarak ba lar.” dedi. Gençlere hedef verilmesi gerekti ini hat rlatan Vali Topaca, u de erlendirme­lerde bulundu: “Sorunlar n çözümünde direk bu i i yapanlarla görü ülüp konu ulup ondan sonra kanun metinlerin­i olu turmak büyük önem arz ediyor. Her eyden önce gençlerimi­ze iyi bir hedef vermemiz gerekiyor.”

Ç raklara i lerini iyi ö renip hedef koymalar gerekti ini ifade eden Topaca, “Hiçbir zaman ç rak olarak kalmay dü ünmeyin. Türkiye’de Allaha ükür birçok f rsat var. Bu f rsatlar iyi de erlendiren­ler yukar do ru basamak basamak ç kar gider. Bugün benim gençlerle bir araya gelmemin temel sebeplerin­den birisi de hayatta ba ar l olabilece inizi göstermek içindir. u an büyük sanayici olmu Türkiye’nin ilk 500 irketi içerisinde olan birçok irketin sahipleri, kurucular 30-40 y l önce ç rakt .” dedi.

Üretmek vatan borcu

Kal c ve sürdürüleb­ilir refah düzeyi için üretime i aret eden Vali Topaca, “Üretmeden kal c bir zenginli e ula mak mümkün de il. Dolay s yla bir de bizim ülkeye vatana borcumuz var. Nedir o borç çok çal mak çok üretmek ve ülkemize çal arak üreterek hizmet etmek. Mutlaka üretmemiz laz m ve üretmemiz gereken o kadar çok ey var ki saymakla bitmez. Savunma sanayi u an yüzde 65’lere geldik ama gerideki yüzde 35 de çok önemli bir orand r ve yüzde 35’lik oran a mak, bu yüzde 65’e göre daha zordur. Dolay s yla hepimizin çal p üretece i ve ülkemize hizmet edece i daha çok alan var.”

Ç raklar n hede erini somutla t rmas gerekti ini belirten Topaca, “OST M’in ve Ankara’n n en büyük sanayicisi olmay hedefe koyun. Ama onu somutla t r n ne yapacaksan z. Bu ülke için bir silah m geli tireceksin­iz, CNC tezgâh n m geli tireceksin­iz. Bugün yurtd ndan ithal etti imiz makineyi mi yapacaks n z. sminizle an lacak ürünleri bulman n gayreti içinde olun.” mesaj n verdi.

Konu malardan sonra Ankara Valisi Ercan Topaca, ö rencilerin ve sanayicile­rin sorular n cevaplad .

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye