NBE - Ozel Ek

YERL DE ‘YERL ’ TERC H ETMEL

-

ATO, ülkelerin en önemli kalk nma arac olan kamu al mlar na ili kin üçüncü konferans düzenledi. Kamu, özel sektör, üniversite ve STK temsilcile­ri, 4 oturumdan olu an Teknolojik Dönü ümde Kamu Al mlar n n Rolü: Yerli ve Milli Üretim Konferans ’nda konuyu tüm yönleriyle masaya yat rd . Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i (TOBB) Konferans Salonu’nda gerçekle tirilen programda, yerli üretim ve sanayide teknolojik dönü üm için kamu al m mekanizmal­ar , enerji, sa l k ve ula t rma sektörleri­nde kamu al mlar , kamu al mlar n n yerli üreticiler aç s ndan sundu u f rsatlar detaylar yla incelendi, planlaman n önemi üzerinde duruldu.

Önemli bir kalk nma arac

Konferans n aç l nda konu an Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Faruk Özlü, “Yerli ve milli üretim, sanayimiz için stratejik bir yakla m ve stratejik bir duru tur.” dedi. Dünyada kamu al mlar n n yerli sanayi ve teknolojin­in geli imine, Ar-Ge ve yenilik çal malar na büyük katk sa layan önemli bir politika arac oldu unu hat rlatan Özlü, “Kamu al mlar n önemli bir kalk nma enstrüman olarak görüyoruz. Bakanl k olarak teknoloji aç - m z kapatmak suretiyle cari aç m z n da kapanaca na inan yoruz.” vurgusunu yapt .

Kamu al mlar nda i in bir ba ka boyutu daha oldu unu dile getiren Faruk Özlü u görü leri aktard : “Sanayicile­rimizin de kendi al mlar nda, i lerinde yerli al ma dikkat etmeleri gerekiyor. Yerli ve milli üretim seferberli imiz, kesinlikle Türkiye’nin küresel pazarlarda­n kopmas diye anla lmas n. Bunu yaparken ayn zamanda küresel pazarlara entegre olaca z. Yerli yapman n bir sonraki a amas ihraç etmektir.”

“Özel sektöre güveniyoru­z”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Ba kan Ziya Altunyald z da Ar-Ge ve inovasyon olmadan rekabetçi ürün üretilemey­ece inin alt n çizdi. Altunyald z, “Kamu al mlar n n önemli bir sanayi politikas oldu u çok net. Kamu olarak özel sektörümüz­e güveniyoru­z.” dedi.

“ thal iyidir anlay n b rak n”

TOBB Ba kan Rifat Hisarc kl o lu, sanayi üretimi içinde yüksek teknolojin­in pay n n yüzde 3, orta-yüksek teknolojin­in pay n n ise yüzde 25 oldu unu bildirdi. Kamu al mlar n n tüm geli mi ülkelerde uygulanan ça da bir yakla m oldu una dikkat çeken Hisarc kl o lu, 2011 y l nda Kamu hale Kanunu’nda yap lan de i iklikle yerli mal na yüzde 15 yat avantaj sa land n an msatt . TOBB Ba kan , kamu kurum ve kurulu lar ndan da al mlar nda “ thal iyidir” anlay n b rak p milli üretime ans vermelerin­i istedi.

“Pozitif ayr mc l k istiyoruz”

ATO Yönetim Kurulu Ba kan Gürsel Baran, kamu al mlar n n, kalk nma sürecindek­i en önemli araçlardan biri oldu una i aret etti. Baran, “Geli mi ülkelerini­n sanayi dönü ümünün arkas nda kamu al mlar yat yor. dünyas olarak kamu al mlar nda yerli ve milli olandan yana pozitif ayr mc l k yap lmas n arzu ediyoruz.” dedi.

Türkiye’nin

2023

hede eri

do rultusunda haz rlanan Türk Sanayi Stratejisi Belgesi’nin temel hede erinden birinin, sanayide bilgi ve teknolojiy­e dayal yüksek katma de erli yerli üretimin geli tirilmesi oldu unun kaydeden Baran, bu hede erin yerli, yenilikçi ve ye il üretimi te vik edecek ekilde kurguland n belirtti.

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Teknolojik Dönüşümde Kamu Alımlarını­n Rolü: Yerli ve Milli Üretim Konferansı’nda konuşan Bilim,

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Sanayicile­rimizin de kendi alımlarınd­a, işlerinde yerli alıma dikkat etmeleri gerekiyor.” dedi.

Orta teknoloji tuza

Ankara Sanayi Odas (ASO) Yönetim Kurulu Ba kan Nurettin Özdebir, ileri teknolojin­in üretimdeki pay n n yüzde 3’ün üzerine ç kamad n söyledi. Ba kan Özdebir, “Türkiye ekonomisin­e ili kin hep söylenen orta gelir tuza kavram n n özünde orta teknoloji tuza yatmaktad r.” ifadelerin­e yer verdi. Kamu kurumlar n n ve belediyele­rin kamu al mlar nda yerli mal n destekleme stratejisi­ne dikkat etmedikler­ini söyleyen Özdebir, yeni kurulan Yerlile tirme Yürütme Kurulu’nun kamu al mlar yoluyla yenili in, yerlile tirmenin, teknoloji transferin­in tam anlam ile gerçekle tirilebilm­esi için ciddi bir fonksiyon icra edece ini de sözlerine ekledi.

“D a ba ml l k azalt lmal ”

ATO Kamu Al mlar nda Yerli Katk ve Ticari birli i Özel htisas Komisyonu Ba kan Musa Pireci de Türkiye’nin her zamankinde­n çok daha fazla yerli ve milli projeler üretmesi ve süratle hayata geçirmesi gerekti ini söyledi. Pireci, “Ülkemizin gelece i aç s ndan güçlü bir yap olu turarak, d a ba ml l m z azaltarak ve yerli ve milli üretim pay n art rarak, bu konuda büyük ilerlemele­r kaydetmeli­yiz.” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye