NBE - Ozel Ek

BE MÜSTE AR YERL VE M LL ÜRET M KONU TU

-

Teknolojik Dönüşümde Kamu Alımlarını­n Rolü: Yerli ve Milli Üretim Konferansı’nda,

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu’nun moderatörl­üğünü yaptığı Yerli ve Milli Üretim Hamlesi başlıklı oturumda, beş bakanlığın müsteşarla­rı bir araya getirildi. Hisarcıklı­oğlu, müsteşarla­ra, yerli ve milli üretimin artırılmas­ına yönelik çalışmalar­ı

hakkında sorular yöneltti.

Merkezi al m sistemi olu turulacak

Sa l k Bakanl Müste ar Prof. Dr. Eyüp Gümü , sa l kta merkezi al m sistemi olu turacaklar n belirterek, Devlet Malzeme Ofisi benzeri Sa l k Malzeme Ofisi kuracaklar n bildirdi. Sa l kta hangi ürünlerin yerlile tirilece i konusu üzerinde iki y ld r çal t klar n söyleyen Gümü , önümüzdeki 10 y l içinde 60 bin adet MR, tomografi, ultrason, dijital röntgen ve monitör cihaz na ihtiyaç oldu unu belirterek, bu cihazlar n Türkiye’de üretilmesi­ne yönelik çal malar n sürdü ünü dile getirdi.

Yerlile me kaç n lmaz bir ihtiyaç

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl Müste ar Dr. Veysel Yayan, “Türkiye kendi imkanlar ile üretmenin yolunu ar yor.” dedi. Kamu al mlar n n yerli üretimdeki lokomotif etkisinden söz etti. Cari aç k sorununa da de inen Yayan, “Yerlile meye dönmemiz kaç n lmaz bir ihtiyaçt r. Bakanl m z bütün birimleriy­le yerlile me konusunda azami gayret sarf ediyor.” dedi.

Ekonomi Bakanl Müste ar brahim enel, “D aç a neden olan alanlarda üretim yap m z geli tirmeliyiz.” ifadelerin­i kulland . Kamunun ithalat n n Ekonomi Bakanl ’n n iznine tabi tutuldu unu söyleyen enel, teknolojik dönü ümü sa layacak yat r mlara destek verdikleri­ni sözlerine ekledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar

Bakanl Müste ar Fatih Dönmez enerji sektöründe yerlile menin önemine vurgu yaparak, leri Teknoloji E itim Merkezi olu turacaklar n söyledi.

Kalk nma Bakanl Müste ar Yard mc s Y lmaz Tuna, en önemli eksiklerde­n birinin koordinasy­on eksikli i oldu unu belirtti. Tuna, kamu al mlar ile ilgili bir kurul olu turulmas , kurumlar aras ortak al m mekanizmas n n geli tirilmesi ve kamunun tedarik planlar n n kamuoyu ile payla lmas gerekti ini kaydetti.

Konferanst­a Yerli Üretim ve Sanayide Teknolojik Dönü üm çin Kamu Al m Mekanizmal­ar ba l kl oturumun moderatörl­ü ünü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl Bakan Dan man Kemal Kaya yapt . Maliye Bakanl Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlü ü Kamu Al mlar Koordinasy­on Dairesi Ba kan Yücel Süzen, kamu al mlar n n yüzde 90’ n n aç k ihale usulüyle, yüzde 2’sinin do rudan, yüzde 8’inin ise gizlilik kapsam nda yap lan al mlarla gerçekle ti ini ifade etti.

Merkezi bir yap da yürütülmel­i

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl Sanayi Genel Müdürlü ü Genel Sanayi Hizmetleri Dairesi Ba kan Dr. Ali Murat Sürekli, yerli üretimin ithal ba ml l n n azalt lmas , orta-ileri teknoloji

ürünlerini­n üretimi, istihdam art ve sürdürüleb­ilir büyümeye yol açaca n vurgulad . Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlü ü Sanayi birli i Programlar Dairesi Ba kan Hande Ünal ise sanayi kat l m ve teknoloji yönetimi sürecinin merkezi bir yap da yürütülmes­i gerekti ini vurgulad .

Enerji, Sa l k ve Ula t rma Sektörleri­nde Kamu Al mlar ba l kl ikinci oturumun moderatörl­ü ünü ATO Yönetim Kurulu Üyesi ve Komisyon Üyesi Ziya Kemal Gazio lu yapt . Sa l k Bakanl - Sa l k Yat r mlar Genel Müdürlü ü Yat r m Modelleri Daire Ba kan Züfer Arslan, üretimi bulunmayan ürünleri ürettirme derdinde olduklar n , yerli a üretimi konusunda ciddi ad mlar at ld - n bildirdi.

Hedef yüzde 65 yerlilik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl Yenilenebi­lir Enerji Genel Müdür Yard mc s Sebahattin Öz de konu mas nda, kurulan santraller­de sanayiciyi te vik ettiklerin­i, sektörde ekosistemi­n önemli oldu unu anlatt . Ula t rma, Denizcilik ve Haberle me Bakanl Alt Yap Yat r mlar Genel Müdür Yard mc s Mehmet amil Kayalak ise sektörde sürdürüleb­ilirli in sa lanmas gerekti ini, mevcut yerlilik rakamlar n yüzde 60-65 oran na ç karmay planlad klar n aç klad .

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye