NBE - Ozel Ek

Temel bilimler mezunlar na avantaj

TGB YÖNETMEL DE T R LD

-

Bakanl k, yeni Yönetmelik­le birlikte bürokrasin­in azalt lmas ve mevzuat n sadele tirilmesi çal malar kapsam nda, Bakanl n verdi i hizmetleri­n elektronik ortamda ba vurusunun al n p yine elektronik ortamda sonuçland r lmas süreçlerin­in tan mland n ve Teknoloji Geli tirme Bölgeleri ba vuru, yap m ve destek a amas nda payda tan en az düzeyde bilgi ve belge talep edilmesi yönünde düzenleme yap ld n aç klad . Yönetmelik­le, 7033 say l Üretim Reform Paketi Kanunu ile getirilen, teknoparkl­arda ilk defa istihdam edilen temel bilimler mezunlar na iki y l süreyle brüt asgari ücret tutar kadar Bakanl k bütçesinde­n ayl k ödeme yap lmas n n esaslar da düzenlendi. Böylece Teknoloji Geli tirme Bölgeleri rmalar nda çal an Ar-Ge personelin­in %10’una tekabül eden, yeni istihdam edilen temel bilimler mezunlar na ödenen ücretin brüt asgari ücret kadar net olarak Bakanl k taraf ndan ödenecek. Destekten yararlanab­ilmesi için istihdam edilecek personelin 1/7/2017 (dahil) tarihinden sonra i e al nmas ve ilgili Teknoloji Geli tirme Bölgesi rmas nda ilk kez istihdam edilmesi gerekiyor. Deste e ili kin yap lacak ödemeler, destek kapsam ndaki personele ili kin sigorta prim gün say s dikkate al narak Bakanl kça ayl k dönemler halinde gerçekle tirilecek.

htisas TGB Bölge alan na dönü me art

10/8/2016 tarihli ve 29797 say l Resmî Gazete’de yay mlanan Teknoloji Geli tirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeli in 38. maddesinin ikinci f kras ndaki de i ikli e göre; teknoloji geli tirme bölgesinin ihtisas TGB’ye ya da Bölge alan n n htisas TGB Bölge alan na dönü mesi için Bölge alan içerisinde faaliyette bulunan giri imcilerin en az yüzde yetmi be inin ayn sektör grubunda ve bu sektör grubuna dahil alt sektörlerd­e faaliyet gösteren giri imcilerden olmas art aranacak.

Bu oran n, faaliyete geçmi ihtisas TGB ya da htisas TGB Bölge alan nda, son iki takvim y l n n ortalamas n n yüzde yetmi be in alt na dü mesi halinde takip eden y l n ilk ay içerisinde Bölge yönetici irketi uyar lacak ve o y l n sonuna kadar ek süre verilecek. Bu sürenin sonunda, son iki takvim y l ortalamas n n yüzde yetmi be in alt nda kalmas halinde htisas TGB ya da htisas TGB Bölge Alan olma özelli ini yitirip TGB olarak devam edebilecek. Bu durumun ortaya ç kmas ndan itibaren 6 (alt ) ay içerisinde, htisas TGB’nin yönetici irketi, Bölge alan n n htisas TGB’den TGB Bölge alan na dönü mesi ile ilgili ba vurusunu, Bölge yönetici irket yönetim kurulu karar , gerekçesi ve Bölgeye ili kin 5 inci maddenin alt nc f kras kapsam nda haz rlanan haritas ekinde olacak ekilde elektronik ortamda Genel Müdürlü e yapacak. Ba vurunun De erlendirme Kurulunca uygun bulunmas durumunda, TGB Bölge alan na dönü ümüne yönelik De erlendirme Kurulu karar ve eki Bakanlar Kuruluna sunulmas için Bakanl k taraf ndan Ba bakanl a gönderilec­ek. Bu konuda Maliye Bakanl Bakanl k taraf ndan bilgilendi­rilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğ­inde Değişiklik Yapılmasın­a Dair Yönetmeliğ­in 22 Şubat 2018 tarihinde yürürlüğe girdiğini duyurdu. Değişiklik­le, teknoparkl­arda ilk defa istihdam edilen temel bilimler mezunların­a iki yıl süreyle Bakanlık bütçesinde­n aylık ödeme yapılmasın­ın önü açıldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye