NBE - Ozel Ek

ABD KORUMACI TEDB RLERE SARILDI

-

ABD Başkanı’nın çelik sektöründe­ki ithalatı hedefleyen Section 232 kapsamında alması söz konusu olan korumacı tedbirler, küresel ticaret sapmaları ve haksız rekabet endişesini beraberind­e getirdi. Atılan bu adım, her fırsatta korumacılı­ğa karşı söylemler geliştiren gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere serbest ticaret yanlısı politikala­rı telkin ederken bile, ne zaman ihtiyaç duysalar korumacı politikala­ra sarıldığın­ı bir kez daha gözler önüne serdi.

Amerika Birle ik Devletleri (ABD), 20 Nisan 2017 tarihinde yay mlanan Ba kanl k Bildirisiy­le, çelik ithalat n n ulusal güvenlik üzerinde bir tehdit olu turup olu turmad n n incelenmes­i için 1962 y l na ait Trade Expansion Act’in 232. Bölümü (Section 232) kapsam nda re’sen soru turma ba latm t . Soru turma neticesind­e ABD Ticaret Bakanl ’n n ABD Ba kan na sundu u raporun gizli olmayan versiyonu 16 ubat 2018 tarihinde ABD Ticaret Bakan Wilbur Ross taraf ndan kamuyla payla ld . Ard ndan 1 Mart 2018 tarihinde ABD Ba kan , tüm dünyaya yönelik çeli e kar % 25, alüminyuma kar ise %10 ilave gümrük vergisi getirilece ini aç klad .

Di er ülkeler de korumac tedbirlere yönelecek

Duruma tepki gösteren Türkiye Çelik Derne i (TÇÜD),

ABD Ba kan ’n n Section 232 kapsam nda almas söz konusu olan korumac tedbirleri­n, küresel ticaret sapmalar na ve haks z rekabetin artmas na yol açaca n de erlendirme­sinde bulundu.

Dernekten yap lan aç klamada, Türkiye ile ABD aras ndaki ticarette, demir çelik ve hurda önemli bir yer tuttu u vurgulanar­ak, 2016 y l na göre, 2017 y l nda bu ürün grubunda ABD ile ticaretind­e Türkiye yakla k 300 milyon dolar aç k verdi i ifade edildi. “2017 y l nda ABD’ye geçen y la göre borular dahil demir çelik ihracat m z %22 azalm t r.” denilen TÇÜD aç klamas nda, iki ülke aras ndaki ticaretin ülkemiz aleyhine geli ti i bir dönemde, yeni bir engelle kar la ma ihtimalini­n Türk çelik ihracat bak m ndan tahrip edici sonuçlar olaca na i aret edildi.

TÇÜD, konuyla ilgili u görü leri payla t :

Üreticiler­i “Küresel çelik sektöründe kapasite fazlal ve baz ülkelerin dampingli ihracat politikala­r yla küresel ölçekte rekabeti bozan uygulamala­r na kar tedbir almak varken, toptanc bir yakla mla yüksek oranl genel koruma tedbirleri­ne ba vurma yakla m Türk çelik üreticiler­inin hak etmedikler­i bir engelle kar kar ya kalmalar na sebep olacakt r.

Bu mahiyette al nacak olan karar n demir çelik ürünleri ticaretind­e tra k sapmalar na, bölgesel y lmalara, haks z rekabetin artmas na ve dolay s yla di er ülkelerin de korumac tedbirlere yönelmesin­e yol açmas kaç n lmaz olacakt r. Böyle bir karar n Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallar na da ayk r olaca de erlendiril­mektedir.”

Bakanl k: Takipteyiz

Ekonomi Bakanl taraf ndan konuyla ilgili olarak yap lan aç klamada, geli melerin yak ndan izlendi i bildirildi. Aç klamada u ifadelere yer verildi: “ABD ve di er ihracatç ülke/ülke gruplar nezdinde gerekli giri imlerde bulunulmak­tad r. Bu çerçevede Ekonomi Bakan m z Say n Nihat Zeybekci, AB Ticaret Komiseri Say n Cecilia Malmström ile bir telefon görü mesi gerçekle tirmi tir. ki taraf, ilerleyen süreçte Dünya Ticaret Örgütü platformun­da birlikte hareket edilmesi yönünde mutabakata varm t r.”

Section 232

1962 ABD Ticaret Kanunu çerçevesin­de gerçekle tirilebile­n bir soru turma olan Section 232 soru turmalar , ithalat n ‘ulusal güvenlik’ aç s ndan etkilerini ara t rmay ve tehdit tespit edilmesi halinde ithalat engellemey­i hedef al yor. Soru turma, sanayinin veya kamunun ba vurusu üzerine ba lat labiliyor ve maksimum 270 gün içerisinde neticelend­iriliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye