NBE - Ozel Ek

‘ÖNCE AMER KA’ UYGULAMAYA KONMU TUR

- Prof. Dr. Sencer mer

Trump’ n ald son kararla ABD’ye yap lacak ithalatta demir çelik ve alüminyum ürünlerine uygulanaca­k olan %25 gümrük, Türkiye’den ABD’ye yap lacak bu ihracat imkans z hale getirmekte­dir. Trump bu karar ile Amerikan çelik ve alüminyum sanayisini korumak istemekted­ir. Yani daha pahal da olsa Amerikan çelik ve alüminyum sanayisi tam kapasite üretmeye devam etmelidir; bu sanayilerd­e istihdam ve üretim gücü korunmal d r, sonucuna varabiliri­z. Bunun ad korumac l kt r; di er bir deyi le serbest piyasa uygulamas yoktur; rafa kalkm t r. “Önce Amerika (Amerika firar)“uygulamaya konmu tur. Bu da Ba kan Trump’un seçilmeden önce Amerikal seçmene verdi i “üretimi tekrar Amerika’ya geri getirme sözüdür”. Paradan para kazanmak, ucuz i gücünün oldu u yerde üretip ABD’ye ithal etmek yolu; küreselcil­ik yolu kapanm demektir. Esas olan üretim gücünü ABD’de tutmakt r ilkesi geçerli olmaktad r. ABD,

Çin Halk Cumhuriyet­i ile içinde oldu u rekabette üretim gücünü muhafaza etmeyi ilke olarak benimsemi görünmekte­dir.

Küreselcil­ik yalan sona ermi tir

Türkiye’nin ABD’ye satt demir çelik ürünleri a rl kl olarak in aat demiridir. Türkiye, dünyan n en büyük hurda demir ithalatç s d r. Türkiye bu ithal etti i hurday pahal olan elektrik enerjisi ile ergiterek in aat demirine elektrik ark ocaklar nda çevirmekte; bunu da hurday ithal etti i ABD’ye gemiler ile geri göndermekt­edir. Ayr ca Türkiye’de üretilen elektri in %50’ye yak n ithal edilen do al gazdan elde edilmekted­ir. Yani elde edilen katma de er çok dü üktür. ABD’ye ihraç etmeye de mez. ABD, in aat demiri piyasas olarak devreden ç kmaktad r.

ayet demir çelik ürünleri demir cevheri ve ta kömüründen üretilse idi -ki bunu yapabilen üç entegre fabrikam z var ve her üçü de devlet öncülü ünde kurulmu olan Kardemir,

Erdemir, sdemir’dir; dördüncü bir entegre demir çelik fabrikam z yoktu. Çünkü ne devlet ne de özel te ebbüs böyle bir tesis kurmam t r- o zaman demir çelik ihracat m z daha büyük bir rekabet gücüne sahip olurdu ve ABD’ye ihracat m z daha az etkilenird­i.

Bir an önce yass mamül üreten Erdemir gibi y ll k dört milyon ton kapasitede iki adet entegre demir çelik fabrikas kurmal y z. Bu bizim bir Güney Kore veya Japonya olmam z sa layabilir. Özetle Trump’ n politikas ndan ders ç kar p üretimi Türkiye’ye kayd rmal , gerekli yat r mlar yapmal , ‘Önce Türkiye’ diyerek gerekiyors­a yerli üretimi gerekli gümrük duvarlar ile korumay bilmeliyiz, küreselcil­ik yalan sona ermi tir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye