NBE - Ozel Ek

KORUMACILI­K SÜREKL L K KAZANACAK

-

Güney Koreli ünlü iktisatç Ha-Joon Chang, gazetemizi­n A ustos 2015 say s na verdi i röportajda, korumac l k politikala­r na ili kin oldukça dikkat çekici analizlerd­e bulunmu tu. Chang, geli mi ülkelerin bak aç s n u ifadelerle özetlemi ti:

“Geli mekte olan ülkelere serbest ticaret yanl s politikala­r telkin ederken bile geli mi ülkeler, ne zaman ihtiyaç duysalar korumac politikala­r uygulam lard r. Birincisi, geli mi ülkeler zay f sektörleri­ni daha yüksek tarifeler ile korurlar. Örne in ortalama s naî tarife oran bu ülkelerde %3 civar ndad r.

Fakat tekstil ve konfeksiyo­n gibi endüstrile­rde tarife oran çok daha yüksek olabilir (diyelim %10-15 civar nda). kincisi, bu ülkeler 1990’larda Kore, bugünlerde Çin gibi yeni rakiplere kar gemi yap m veya çelik endüstrisi gibi sektörlerd­e sözde ‘anti-damping’ tarifeleri­ni kullan rlar.

Bu tarifeler ‘damping’ (bir mal n üretim maliyetini kar lamayan bir fiyata sat lmas ) konusunda bir delil ya da zarardan daha çok sadece üpheye binaen empoze edilirler. Daha da ötesi, DTÖ taraf ndan yasaklanm olmas na ra men ‘s f rlama’ uygulamas n kullanmakt­ad r. S f rlaman n anlam udur: ABD söz gelimi Çin çeli i için uygulanan dampingin çap n hesaplarke­n; daha ucuz ürünleri ucuz kabul ederken, ABD ürünlerind­en daha pahal olan yan-kategoride­ki ürünlere de ABD ürünlerind­en daha pahal muamelesi yapmak yerine ayn fiyatta ürün muamelesi yapar. Bu ABD’ye dampingi daha geni tan mlama imkân verir. Söylemeye bile gerek yok: Zengin ülkelerin hükümetler­i kendi ekonomiler­i sorunla kar la t nda korumac politikala­r sald rganca kullan rlar. Bu tür durumlarda zengin ülke hükümetler­i pek çok gizli korumac politikay da kullan rlar. (…) Serbest ticaretin en iyi politika oldu una dair söyleme ra men kendi ülkelerind­eki sorunlar da dikkate alarak; gelecek y llarda zengin ülkelerde korumac l n süreklilik kazanaca n görmeyi bekleyebil­iriz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye