NBE - Ozel Ek

Küreselle me, sanayile me ve kalk nma politikala­r na yeni bak

-

Makroiktis­at, nans, nansal ve iktisadi kalk nma konular nda yurt içi ve d nda çok say da eseri bulunan, sanayi politikala­r , kamu sat n alma politikala­r n n teknolojik geli me üzerindeki etkileri, bilim, sanayi ve yenilikçil­ik politikala­r üzerine çal an Prof. Dr. Murat Yülek’in yazar ve editörlü ünü yapt üç yeni kitab yay nland .

Ekonomik planlama ve sanayi politikala­r

stanbul Ticaret Üniversite­si Ö retim Üyesi Yülek, akademisye­nler ve politika yap c lar için referans olu turabilece­k Economic Planning and Industrial Policy in the Globalizin­g Economy (Küreselle en Ekonomide Ekonomik Planlama ve Sanayi Politikala­r ) ad n ta yan yay n nda; dünya ekonomisin­de kalk nma planlamas n ve sanayi politikala­r n tart yor. 1960 ve 1970’lerde birçok ülkede popüler olan ulusal ekonomik kalk nma planlamas n n, ülke için ekonomik hede erin belirlenme­si, politikala­r n geli tirilmesi ve kurumlar için çerçeveler­in belirlenme­si y llar içerisinde cazibesini kaybetti i belirtilen kitapta, günümüzde planlamaya olan ihtiyac n artt ve farkl ülkelerde farkl formlarda yeniden ortaya ç kt vurgulan yor. Kitapta, iktisadi planlama ile sanayi politikala­r n n orta gelir tuza ndan kurtulmak için gerekli altyap y sa layaca n n alt çiziliyor. Kitapta de i ik ülkelerden uzman akademisye­n yazarlar n da bölümleri yer al yor.

Sanayi politikala­r n n sürdürüleb­ilirli i

Murat Yülek’in imzas n ta yan Industrial Policy and Sustainabl­e Developmen­t (Sanayi Politikala­r ve Sürdürüleb­ilir Büyüme) ba l kl , Springer Referans Serisi kitab nda ise sanayi politikas ve sürdürüleb­ilirlik ili kisi ele al n yor. Kitapta, yeni ve kapsaml bir sürdürüleb­ilirlik kavram çerçevesin­de sanayi politikala­r yla sürdürüleb­ilirli in aras ndaki tezatlar n nas l ortadan kald r laca okuyucular­a sunuluyor.

Kitapta ayr ca orta gelir tuza na ili kin konular irdelenirk­en, ülkelerin sanayile me düzeyleri ve üretim faaliyetle­ri mercek alt na al narak; sa l k, enerji, t bbi cihazlar, havac l k, otomobil üretimi gibi alanlarda ülkeye özgü sektör ve politika vaka çal malar n n detayl analizleri yer al yor. Bu kitapta da de i ik ülkelerden uzman akademisye­n yazarlar n da bölümleri de bulunuyor.

Japonya ve Güney Kore analizi

Deneyimli akademisye­nin Güney Kore Hanyang Universite­si’nden Prof. Dr. Hongyul Han ile birlikte kaleme ald bir di er çal mas ise örnek kalk nma modellerin­i hayata geçiren Uzak Do u’dan iki ülkeyle ilgili. Alman yay nc Peter Lang taraf ndan yay nlanan, Güney Kore ve Japonya’da Sanayi, Bilim, Teknoloji ve Yenilikçil­ik Politikala­r ba l n ta yan kitap söz konusu ülkelere farkl bir pencere aç yor. Japonya’n n dünyan n en büyük sanayi ekonomiler­inden biri oldu u belirtilen çal mada, ülkenin ihracat gibi imalat sanayi göstergele­rindeki göreli dü ü ile rekabet sorunlar ya and kaydediliy­or. H zla yükselen endüstriye­l güç olarak Güney Kore’nin ise Japonya dahil daha büyüklere meydan okudu una i aret eden kitap, iki ülkeyi u anda izlenen genel sanayi politikala­r ve demiryolu ekipmanlar , t bbi malzeme, havac l k ekipmanlar ve elektronik sektörleri­ndeki sanayi politikala­r n inceliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye