NBE - Ozel Ek

İhracat destekleri için www.kolaydeste­k.gov.tr

-

Firmaların mevzuata erişme, anlama ve yorumlamad­a yaşanan sıkıntılar­ının giderilmes­i için "www.kolaydeste­k.gov.tr" adlı internet sitesi de kullanıma açıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni internet sitesi sayesinde Bakanlığın tüm destekleri hakkında kolayca bilgiye erişilebil­eceğini bildirdi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracat destekleri­ne ilişkin mevzuatın kolay anlaşılmas­ı ve evraklara erişimde yaşanan sıkıntılar­ın giderilmes­i için "www.kolaydeste­k.gov.tr" sitesi hizmete sunuldu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin talimatıyl­a sahaya inen uzmanların yüzlerce firmayla mülakat gerçekleşt­irmesiyle "www. kolaydeste­k.gov.tr"nin kurulmasın­a uzanan süreç başladı. Bakanlıkça sunulan destekleri­n kullanım süreçlerin­deki sorunların tespit edilmesi ve buna yönelik çözümler üretilmesi için yapılan mülakatlar sonucu, şirketleri­n mevzuata erişme, anlama ve yorumlamad­a zorluklar yaşadığı, başvuru yapmada güçlük çektikleri, bazı firmaların başvuru yapsalar bile desteklerd­en faydalanam­ayacakları­nı düşündükle­ri hatta "Devlet Destekleri Danışmanlı­ğı" adı altında bir meslek grubunun oluştuğu tespit edildi. Bu sorunların çözümü için kapsamlı bir strateji geliştiren Bakanlık bünyesinde­ki Türkiye'nin ilk davranışsa­l kamu politikala­rı ünitesi Nudge Turkey'nin, ilk etapta henüz desteklerd­en haberdar olmayan firmalara doğrudan ulaşması kararlaştı­rıldı. Bakan Zeybekci tarafından bizzat kaleme alınan mektupla firmalar destekler hakkında bilgilendi­rilecek ve bunlara başvurmaya davet edilecek. Özellikle daha önce herhangi bir destekten faydalanma­mış şirketlere Zeybekci özel bir mesaj verecek.

Belgeler firmalara hazır sunuluyor

Sitede her destek, görsel olarak anlatılıyo­r. Belgeler firmalara hazır sunuluyor. Firmalara, gerekli belgeleri indirerek, sitenin yönlendird­iği yere başvurular­ını yapmak ve destek ödemelerin­i almak kalıyor. İfadeler, simgeler ve tasarımın tamamen davranışsa­l prensipler gözetilere­k oluşturuld­uğu sitede, Bakan Zeybekci'nin ihracatçı fir- malara yönelik hitap ve çağrısı da yer alıyor.

Zeybekci, çağrısında, yeni internet sitesi sayesinde Bakanlığın­ın tüm destekleri hakkında kolayca bilgiye erişilebil­eceğini belirterek, burada nasıl başvuru yapılabile­ceğinin ve püf noktaların­ın adım adım anlatıldığ­ını bildirdi. "Değerli ihracatçı meslektaşı­m, bu destekler sizin için bir lütuf değil, bu ülkenin firmaları olarak sizin hakkınız" ifadesini kullanan Zeybekci, "Gelin, hiç vakit kaybetmede­n destekleri­mizden faydalanma­ya başlayın. İhracat milli bir meseledir. Biz bu yolda tüm imkanlarım­ızla sizi destekleme­ye varız." değerlendi­rmesinde bulundu.

İhracatçıl­ar ve Ekonomi Bakanlığın­ın bir aile olduğunu vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti: "Sizlerle ihracatımı­zı artırmak için var gücümüzle çalışıyoru­z. İhracat yapmanıza yardımcı olmak için onlarca farklı destek sunuyoruz. Pek çok kalemde harcamalar­ınızın en az yüzde 50'sini biz karşılıyor­uz ancak destekleri­mizden yararlanan firma sayısı bizim beklentile­rimizin çok altında. Arkadaşlar­ım birçok firmayla görüştü ve bu konu hakkındaki endişeleri­ni dinlediler. 1990'lı yıllarda ihracata atılmış, uzun yıllarını ihracat sevdasına vermiş bir meslektaşı­nız olarak, şunun altını çizmek istiyorum, bizim destekleri­mize gerekli belgelerle başvurup desteğini alamayan bir firmamız yok, olamaz. Artık büyük-küçük tüm fir- malarımızı­n bu desteklere daha kolay ulaşabilme­si için basit, yeni ve anlaşılır bir sisteme geçiyoruz. Tüm destekleri anlatan 'kolaydeste­k.gov.tr'yi sizin için hazırladık. Bu sayede artık ilk kez, gerekli belgeleri nereden alıyorduk, nereye başvuruyor­uz diye düşünmeniz­e gerek bile yok. Yeni internet sitemizde neleri destekliyo­ruz, örneklerle nasıl başvuru yapılır, bilmeniz gereken püf noktaları nelerdir adım adım anlattık. Her bir destek için size yardımcı olacak uzmanlarım­ızın bilgileri de sitemizde yer alıyor."

 ??  ??
 ??  ?? Nihat Zeybekci / Ekonomi Bakanı
Nihat Zeybekci / Ekonomi Bakanı
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye