NBE - Ozel Ek

Türk ye’n n Afr ka çıkarması: T caret hacm 15 yılda 4 kat arttı

-

Afr ka Açılımı’nın 15 yıldır esen rüzgarı her gün yen b r şb rl ğ anlaşması le taçlandırı­lıyor. Türk g r ş mc s ülkeler n potans yel t caret ve yatırım alanlarını keşfe çıkmayı sürdürüyor.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan liderliğin­de yapılan Afrika’ya yönelik resmi ziyaretler ve iş heyeti ziyaretler­inde çok sayıda anlaşma ve proje hayata geçirilmek­te. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünd­e Cezayir, Moritanya ve Senegal’e gerçekleşt­irilen 2018 yılının ilk Afrika resmi ziyareti, Ekonomi Bakanlığı koordinasy­onunda ve DEİK’in organizasy­onu ile Türk iş dünyası temsilcile­rinin katıldığı heyet ile, 27 Şubat 2018-2 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleşt­irdi. Ziyaretler kapsamında 3 ülkede Hükümetler arasında 18 anlaşma imzalandı.

200 Türk ve 600 Cezay rl dünyası tems lc s katıldı

ş

2018 yılının ilk büyük Kuzey ve Batı Afrika resmi ziyaretler­i kapsamında ilk durak Cezayir oldu. DEİK tarafından düzenlenen iş heyet ziyareti kapsamında 27 Şubat 2018 tarihinde Cezayir’de gerçekleşt­irilen Cezayir-Türkiye İş Forumu’na 200 Türk ve 600 Cezayirli iş dünyası temsilcisi katılarak, ikili iş görüşmeler­i ile iki ülkedeki yatırım ve işbirliği fırsatları­nı değerlendi­rdi. Cezayir-Türkiye İş Forumuna katılan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, 3 yıllık bir aranın ardından Cezayir’e ziyaret gerçekleşt­irildiğine, 500 yıldır kardeşlik duygularıy­la bağlı olunan Cezayir’in özel bir yeri olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Türkiye’den Cezayir’e, Cezayir’den Türkiye’ye yatırımlar­ı artırmalıy­ız. Cezayir’i Afrika’daki ekonomik istikrar adası olarak görüyoruz. 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. En kısa zamanda 5 milyar dolarına çıkarmamız gerektiğin­i düşünüyoru­m. Cezayir bizim Afrika’daki en önemli ticaret ortağımız” dedi. Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahia ise Forum’da iş dünyası temsilcile­rine seslenirke­n Türkiye ile Ceza- yir arasındaki ilişkileri her alanda çok daha ileri taşımak istedikler­ini belirterek, "İlişkileri­mizi normal, alışılagel­miş ekonomik düzeyden ayrıcalıkl­ı bir düzeye getirmeliy­iz." dedi. Forumda Cezayir ile Türkiye arasındaki ilişkileri­n köklü ve derin olduğunu vurgulayan DEİK Başkanı Nail Olpak ise, “Müteahhitl­erimiz birçok projeye imza atıyor. Bundan sonra da; altyapı, baraj, karayolu ve demiryolu projelerin­de, Cezayir’de varlığımız­ı sürdürmek istiyoruz.” diye konuştu. 2017 yılının Aralık ayı sonunda Sudan, Çad ve Tunus’a yapılan ziyaretler­den sonra, 2018 yılının ilk büyük Afrika iş heyeti ziyaretini gerçekleşt­iren DEİK, Cezayir sonrası Moritanya ve Senegal iş heyeti programlar­ı ile resmi ziyaretler­ine devam etti.

Türk iş dünyasının Afrika ziyaretler­i kapsamında düzenlenen Moritanya-Türkiye İş Forumu, Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ta 350'den fazla Türk ve Moritanyal­ı iş insanının katılımı ile gerçekleşt­irildi. Forumda, DEİK ve UNPM arasında Türkiye-Moritanya İş Konseyi Kuruluş Anlaşması imzalandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin büyük tecrübeye sahip olduğu inşaat ve turizm başta olmak üzere birçok alanda Moritanya ile iş birliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Moritanya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Naha Mint Hamdi Ould Mouknass, ise Türkiye ile Moritanya arasındaki sınai yatirim ve ticari ilişkileri­nin potansiyel­ini arttırmak için balıkçılık, madencilik ve özellikle de helal gıda alanında işbirliği fırsatları olduğunu söyledi.

Z yaretler yatırımlar­ı hızlandırı­yor

Forumda iş dünyası temsilcile­rine seslenen TİM Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi, "Moritanya Türkiye'nin 350 milyon nüfuslu Batı Afrika pazarına açılan kapılarınd­andır. Bu ziyaret vesilesiyl­e yeni yatırımlar­ın gündeme geleceği inancınday­ız. Moritanya, Türk balıkçılık ve su ürünleri sektörü açısından büyük bir cazibe merkezidir" dedi.

Forumda, DEİK ile UNPM arasında Türkiye-Moritanya İş Konseyi Anlaşması İmza Töreni gerçekleşt­irildi. Türkiye Cumhuriyet­i ve Moritanya İslam Cumhuriyet­i HERKESİN MERAK ETTİĞİ SORU: AFRİKA NEDEN CAZİP BİR PAZAR? Cumhurbask­anları nezdinde hükümetler arasında, balıkçılık ve deniz ekonomisi, tarım, yatırımlar­ın karşılıklı teşviki ve korunması, turizm, madencilik, diaspora ve eğitim alanlarınd­a 7 anlaşma imzalandı. Resmi ziyaretler­in son durağı olan Senegal’de ise 1 Mart 2018 tarihinde Senegal'in başkenti Dakar'da gerçekleşt­irilen Senegal-Türkiye İş Forumu’na Türk ve Senegalli yaklaşık 1000 iş insanı katıldı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Forumun kapanış konuşmasın­da, iki ülke arasındaki ticaret hacminin ilk etapta 400 milyon dolara çıkarılmas­ının hedeflendi­ğini belirtti. Türkiye'nin de Senegalli üreticiler için önemli bir pazar olabileceğ­ine atıfta bulunan Erdoğan, ECOWAS ile Türkiye arasında hayata geçirilmes­i önerilen Serbest Ticaret Anlaşmasın­ın şartlarını­n Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından belirlenec­eğini, asimetrik bir anlaşma önerildiği­ni belirtti. Finansman ihtiyacına karşılık barter ticaretini­n gündeme alınabilec­eğini belirtti. Erdoğan, Türkiye nezdinde Afrika ile ilişkileri­n gelişimind­e uzun vadeli planlama yapıldığın­ı, Afrika'nın kaynakları­nı tüketmek amacı taşınmadığ­ını vurguladı. Senegal Cumhurbaşk­anı Macky Sall ise söz konusu ziyarette iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar­ın ekonomik ilişkileri güçlendire­ceğini ifade etti. Sall, iş insanların­ın bu anlaşmalar­ı hayata geçirmesi gerektiğin­i söyledi. Sall, Türkiye'nin Dakar'da inşa edeceği yeni büyükelçil­iğinin Afrika'daki Türkiye prestijini göstereceğ­ini ifade ederek şöyle devam etti: "Bugüne kadar iki ülke arasında 28 anlaşma yapıldı. Senegal'in tarım alanında kendi kendine yetmesi için Türkiye ile daha fazla iş birliğine ihtiyacımı­z var” dedi.

Senegal ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri­n Türkiye'nin Afrika Açılım Politikası ile her gün geliştiğin­i belirten DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "Türkiye gibi Senegal de, genç nüfusuyla, dinamik bir büyüme trendinde. "Yükselen Senegal" projesi, bizi de heyecanlan­dırıyor" dedi. Ziyaret kapsamında Türkiye ile Senegal Hükümetler­i arasında, demir yolu, turizm, enerji ve madencilik alanlarına ilişkin iyi niyet ve işbirliği anlaşmalar­ı imzalandı.

 ??  ?? ve Senegal’i, en üst düzeyde ziyaret etmiş olmak, ikili ticari ve ekonomik ilişkileri­mize dikkate değer oranda katkı sağlamakta­dır. Bu ziyaretler­de ticari ve ekonomik ilişkileri­mizin geliştiril­mesi maksadı ile aldığımız kararların uygulanmas­ının...
ve Senegal’i, en üst düzeyde ziyaret etmiş olmak, ikili ticari ve ekonomik ilişkileri­mize dikkate değer oranda katkı sağlamakta­dır. Bu ziyaretler­de ticari ve ekonomik ilişkileri­mizin geliştiril­mesi maksadı ile aldığımız kararların uygulanmas­ının...
 ??  ??
 ??  ?? Ülkemiz Afrika ülkeleri ile ilişkileri­ni geliştirme­ye büyük önem vermektedi­r. Sayın Cumhurbaşk­anımız başkanlığı­nda Afrika’ya sıklıkla gerçekleşt­irdiğimiz bu ziyaretler, siyasi açıdan taşıdığı önemin yanı sıra, özel sektörleri­miz arasındaki temasların...
Ülkemiz Afrika ülkeleri ile ilişkileri­ni geliştirme­ye büyük önem vermektedi­r. Sayın Cumhurbaşk­anımız başkanlığı­nda Afrika’ya sıklıkla gerçekleşt­irdiğimiz bu ziyaretler, siyasi açıdan taşıdığı önemin yanı sıra, özel sektörleri­miz arasındaki temasların...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye