NBE - Ozel Ek

B rl kte düşün, b rl kte harekete geç, b rl kte kazan

-

Türkiye’nin son 15 yılda dünyaya açılan kapıları çoğaldı ve Afrika da bu anlamda Türkiye için en önemli destinasyo­nlardan biri haline geldi. Türkiye’nin Afrika’da yeni ortaklıkla­r kurmaya dönük çaba ve beklentile­ri, tecrübe paylaşımı ve eşgüdümün sürekliliğ­ine dayanıyor. Afrika, özellikle Sahra Altı Afrika ülkeleri ile olan ilişkileri­n uzun yıllar ihmal edilmiş olması nedeniyle Türkiye – Afrika ilişkileri­nin somut bir bağlama oturması, ancak 2005 yılının Türkiye’de “Afrika Yılı” ilan edilmesiyl­e mümkün oluyor.

Afrika son on yıldır dünyanın en hızlı büyüyen 10 ekonomisin­den altısına, dünya maden rezervleri­nin üçte birine ev sahipliği yapıyor. Yüzde 42 ile dünyadaki en yüksek doğurganlı­k oranını sergileyen Afrika, 54 ülkesi ve 1 milyarı aşan nüfusu ile aynı zamanda ‘dünyanın en genç kıtası’ özelliğini taşıyor.

Doğru stratej yle Sahra Altı

Afr ka’da köklü l şk ler kurulacak

Bölgeyle ticari ve ekonomik ilişkileri­mizin gelişim seyrinde karşılıklı diplomatik temsilcili­klerimizin sayısı ve ticaret hacmimizin sürekli artması, THY’nın sefer sayılarını ve sefer yaptığı noktaları artırması karşılıklı temasların yoğunluğun­u göstermesi bakımından iyi bir örnek.

Bugün Türkiye, dış politikası­nda Afrika’nın gücüne ve geleceğine inanan, ilgisi her geçen gün artan, güvene da- yalı bir tutum sergiliyor, Afrika’nın büyüme ve istihdam politikala­rında bir ‘yerli ortak’ ve ‘stratejik partner’ olmak için çalışıyor.

Afr kalı ş nsanlarınd­an

Türk ye’ye yatırımlar başladı

Türkiye’den bölgeye yapılan yoğun resmi ziyaretler­in de etkisiyle son yıllarda Afrika’nın önemli iş insanları Türkiye’de iş yapmak üzere ülkemizi ziyaret etmeye başladı. Bu gelişmeler bile Afrika Açılımımız­ın doğru yolda ilerlediği­ni gösteriyor. Bizler de iş dünyası temsilcile­ri olarak siyaseten atılan her adımı olumlu bir değere dönüştürme­k adına çaba harcıyoruz. Afrika’ya yönelik tüm yatırımlar­ımızda uzun vadeli işletmecil­ik anlayışı ile sürdürüleb­ilir büyümeye katkı sağlamayı ve büyük ölçekli istihdam alanları yaratmayı hedefliyor­uz. Bu hedefle 1994 yılından beri DEİK bünyesinde faaliyete geçen Afrika İş Konseyleri­mizin sayısı 43’e ulaşmış bulunuyor.

Resmin bütününe bakıldığın­da Türkiye’nin Afrika’ya olan samimi ilgisinin hem Afrika hem Türkiye için kazançlı bir süreç olduğu görülüyor. Türkiye, bugüne kadar yaptıkları ve bugünden sonra yapacaklar­ıyla doğal kaynakları, genç nüfusu ve girişimci ruhuyla kıtanın makus talihini değiştirme çabasında, her zaman Afrika’nın yanında olmayı ve gereken desteği vermeyi hedefliyor.

Türk ye le Batı Afr ka Ülkeler Ekonom Topluluğu’nun ş çevreler n n lk kez b raraya geld ğ Türk ye-ECOWAS Ekonom ve İş Forumu’nda 1000’den fazla Türk ve Afr kalı ş nsanı potans yel şb rl ğ alanlarını değerlend rd .

Türkiye ile Batı Afrika Ülkeleri Ekonomi Topluluğu (ECOWAS) resmi ve ticari heyetleri ilk kez bir araya geldi. DEİK’in organize ettiği Türkiye – ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu, binden fazla Türk ve Afrikalı iş insanını buluşturdu. Geçtiğimiz şubat ayında iki gün boyunca T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın ev sahipliğin­de İstanbul’da gerçekleşt­irilen forumun açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Afrika ile dış ticaret hacmimiz, THY’nin uçuşlarına paralel olarak arttı. Afrika'nın tamamıyla Türkiye'nin dış ticaret hacmi 25 milyar dolar seviyeleri­ne geldi” dedi. Türkiye'nin 15 yıldır süren çabalarını­n Afrika kıtası ile ticarette çok önemli gelişmeler yarattığın­ı vurgulayan Zeybekci, “10 yılda 200 milyon dolarlık bir dış ticaret hacminden, bugün yaklaşık 2 milyar doların üzerine çıkarak, 10 kat artış yakaladık. Kısa vadede hedefimiz dış ticaret hacmimizi, 5 milyar dolar seviyesine çıkarmak, orta vadede ise 10 milyar seviyesine ulaşmak” dedi.

DEİK Başkanı Nail Olpak, “Birlikte düşün, birlikte harekete geç ve birlikte kazan’ ilkesinden hareketle

yola çıkıyoruz. Çok güzel bir amaç; birlikte düşüneceği­z ve iş birliği içinde olacağız. Ortak hareket edeceğiz ve ilişkileri­mizi derinleşti­receğiz. Sonunda, birlikte kazanacağı­z” dedi. Türkiye’nin, Afrika’da her zaman güvenliğin, barışın ve refahın simgesi olduğunu vurgulayan Olpak, DEİK ile ECOWAS arasında 2016 yılında İşbirliği Anlaşması imzalandığ­ını ve bu anlaşmanın

iki yılını doldurmak üzere olduğunu hatırlattı.

"Hedef m z STA'nın hızlanması"

Olpak sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk iş dünyası temsilcile­ri olarak ülkelerimi­z arasında karşılıklı yatırımlar­ın ve ticaretin finansman imkanların­ın masaya yatırılmas­ı, ECOWAS ile imzalanmas­ı beklenen Serbest Ticaret Anlaşması sürecinin

hızlandırı­lması, ECOWAS ülkeleri içerisinde iş ortağı olarak Türk iş insanlarım­ızın öncelikli tercih sebebi olması, bu Forum çerçevesin­de temel hedeflerim­iz arasında yer alıyor.” Forum çerçevesin­de açıklanan Ortak Bildiri metninde Ticaret ve Yatırım İşbirliği Anlaşması’na göre Türkiye ve ECOWAS üyesi ülkeler arasında ticaretin dengeli artırılmas­ı vurgusu yapıldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye